Pytanie-zasiłek

Temat przeniesiony do archwium.
Hej..
Pracuje od roku w restauracji na kontrakcie CDI, czy jeżeli się zwolnię to należy mi się zasiłek??podobno nie.. więc może istnieje coś takiego jak porozumienie stron??
W jakich przypadkach są przyznawane zasiłki?
Jeśli ktoś miał podobna sytuację proszę o radę.dzięki
jesli sie sam zwolnisz to nie dostaniesz zasilku , masz jednak do niego prawo po 4miesiacach.Istnieje tez coz takeigo jak porozumienie stron ,ale czy twoj pracodawca sie zgodzi musisz jego o to zapytac .Bedac na zasilku musisz wykazywac wole poszukiwania pracy itd najlepiej zapytaj jak to z tym jest w ANPE albo poszukaj na francuskim forum .
Istnieje od 2008 roku i nazywa sie rupture conventionnelle. Masz tu linka oficjalnego
http://www.travail-emploi-sante.gouv.fr/informations-pratiques,89/fiches-pratiques,91/rupture-conventionnelle-du-contrat,1208/la-rupture-conventionnelle-du,8383.html

Twoj pracodawca musi sie zgodzic, ale jedna rzecz: musi wyplacic Ci indemnite proporcjonalnie do tego co przepracowales (sa to niewielkie pieniadze ale zawsze). Wypelniacie oboje formularz, ktory musi byc homologowany przez administracje (Direction départementale du Travail). Trwa to 2 tygodnie + twoje préavis. Jedna rada, jaka moge Ci dac: nigdy nie mow, ze robisz to bo masz plany zeby sie podszkolic czy cos w tym stylu (Francuzi tego nie znosza). Najwazniejsza jest argumentacja w zaleznosci jakie masz relacje w pracy. Jesli chodzi o rupture conventionnelle, jest on czesto uzywana ale przez pracodawcow zeby moc zwalniac bez podawania motywu (we Francji do tej pory ciezko bylo zwlonic kogos kto mial CDI, chyba zebylo to zwlonienie ekonomiczne, ktore jest kontrolowane bo sa obligacje tak zwanego reclassement (czyli znalezienia innej posady w tej samej firmie czy filii), poza tym to kosztowalo. Od 2008 roku, wraz z rupture conventionnelle, mozna zwlonic bez problemu i za male pieniadze.

Jak jakies pytanie to pisz, jakby co to pomoge
Pozdro
nie mysle zeby bylo tak latwo zwolnic sie na podstawie rupture conventionnelle poniewaz ja tak chcialam i nie dostalam zgody poniewaz to kosztuje bardzo duzo w przypadku wieloletniego stazu pracy to po pierwsze a po drugie jak zaklad ma zapotrzebowanie na pracownikow to tez nie moze zwolnic ,chyba ze ja zostalam zle poinformowana , nawet rozmawialam z lekarzem z zakladu pracy i potwierdzil ze dyrektor ma prawo odmowic
Przepraszam sie pomylilam, powinnam napisac "moze" a nie "musi" (literowka ale zmienia kontekst). Masz racje Nieboska. Jak pracodawca nie ma interesu, to nie zwolni.
Pozdrawiam
Dziękuje wam bardzo za informacje..:)pozdrawiam
Fakt Francuzi nie lubią ludzi chcących się dokształcać. Co odczułem na własnej skórze a może nie tyle ze nie lubią ale nie cierpią jak się o to domagają cudzoziemcy mimo ze mamy do tego równe prawa co jego rodowici mieszkańcy.Oczywiście oferty CIF-u i DIF-u przysługują nam ale droga do tych uprawnień jest daleka.Dla mnie to słowo odzwierciedla wszystko co dotąd doznałem - Rasizm.Powiecie ze przesadzam ale doszło nawet do tego ze skopali mi drzwi od samochodu na parkingu firmy gdzie firma jest pod stałym monitoringiem i co najzabawniejsze kamery nie nagrały tego całego zajścia bynajmniej tak mi oznajmił dyrektor firmy który podkreślił ze nie pokaże mi nagrania z godzin pracy.A wiec zgłosiłem to na policji bo nie widziałem innego wyjścia.W firmie pracuje 3 rok i to jest jeden z wielu incydentów które mi się zdarzyły w tej mojej karierze he he.Dzięki tej stronie dowiedziałem się ze moje kursy mogę zrobić w Polsce i będą akceptowane przez żabki a wiec uciekam z tego piekła jak najszybciej.Najlepiej się nikomu nie chwalić o pani planach bo to tylko przysporzy pani dużo problemów a przecież nie o to chodzi.Życzę powodzenia.Pozdrawiam
Do Bonzaj74, tez przez to przeszlam, dlatego tez staram sie byc na biezaco w sprawach prawa pracy. Fakt faktem, im jestes bardziej zaradny w pracy, tym gorzej dla ciebie (straszne ale prawdziwe, zwazywszy ze nie zapomnia dorzucic, ze nie jestes "z stad" jak reszta pracownikow). Trzeba sie bronic zawsze i z godnoscia.
Pozdrawiam
Bonzaj ( i Chispa ) podpisuje sie pod twoim postem ,niestety nam nie moze byc lepiej ,my nie powinnismy umiec liczyc i myslec ......widzialam twoj post na innym tez forum zreszta tam ci tez odpowiedzialam ,niestety nawet jak nic nie mowisz w pracy tez znajda chaczyki , ja odchodze za miesiac na kurs i sama go oplacam niestety CIF nie dostalam do konca nie mozliwe bylo zrozumiec dlaczego mi go odmowili Dif TYLKO 120H kilka godzin ale dostalam a to co mam w pracy od tygodnia to mozna nazwac koszmarem .
To jest przykre co trzeba przeżyć aby zmienić swoje życie.Człowiek stara się a nawet powiem ze pracuje więcej co reszta ludzi w firmie a dostaje nam się po pupie jeśli mogę to tak nazwać.Na początku żona nie wierzyła mi w to co opowiadałem ,myślała ze wyolbrzymiam bo każdego dnia przez kilka lat działo się coś nowego.Dopiero jak jej udowodniłem to mi kazała uciekać z tej firmy.A wiec zrezygnowałem z tego CIF-u i sam sobie opłacę te kursy bo to przecież dla mnie a wiec nie uważam ze te pieniążki będą wyrzucone w błoto.Grunt to się im nie dać i się nie załamywać,trzeba walczyć i brnąc do celu tak aby im pokazać ze nie jesteśmy analfabetami tak jak co niektórzy w ich kraju
pisales ze jedziesz zrobic dyplom czy staz w polsce to masz mozliwosc zwolnic sie i po 4 miesiacach dostaniesz bezrobocie .Problem w tym ze musisz wykazywac ze szukasz pracy musisz przekalkulowac co ci sie lepiej oplaca .Po twoim wieloletnim pobycie we fr nie wiem czy latwo ci bedzie w pl.A swoja droga ZNAMY realia w polsce i tez nie jest latwo jak ludzie maja tak niskie zarobki .I czesto warunki w pracy wcale nie lepsze od tych tutaj .Dzisiaj sytuacje ekonomiczna kazdy przedsiebiorca wykorzystuje na swoja korzysc .W polsce tez jest duzo zazdrosci dla tych zapobiegliwych radzacych sobie w zyciu zdobywjacych cos tak czy tak powodzenia :)
Szczerze mówiąc u mnie w firmie od maja zaczyna się okres zwolnień z powodów ekonomicznych.Szukali chętnych,oczywiście nikt się nie zgłosił no i ja siedzie tez cicho bo nie mam powodu aby podskakiwać.Moje kursy nie przeszkadzałyby mi w tym aby wrócić na te 3 dni do Francji w sprawie ,, entretien" bo wiem ze bym dany materiał nadrobił.Podchodzę do tego wszystkiego bardzo ostrożnie bo wiem ze mogę stracić bardzo dużo i ze w Polsce jest tak jak ty pisałaś jest nie za wesoło z praca. Jeśli doszłoby do zwolnienia to oczywiście chciałbym mieć to zaplecze i otrzymywać zasiłek bo jakby nie było mam rodzinę.Tylko jest teraz dylemat jaki rodzaj zwolnienia wybrać tak aby nie być zbytnio poszkodowanym.Chciałem to jakoś pogodzić ale nigdy mi nie dadzą 1-go miesiąca urlopu .No i ciesze się ze są życzliwi ludzie którzy pomogą w trudnych sytuacjach życiowych. :)
to zwolnienie ekonomiczne prawie bylo by ci na reke ,po nim masz bezrobocie i idziesz na swoj staz .Nie wiem czemu sie nie zglosiles ?
Jedna tylko rzecz jesli moge dorzucic, to zawsze trzeba uwazac z rodzajem ksztalcenia i wszelkiego typu stazu jak jest sie na bezrobociu. Jezeli jest to jakas dluzsza forma ksztalcenia i nie podlega pod ANPE, to mozna byc skreslonym z listy bezrobotnych albo zmiana rezimu. Jezeli to tylko miesiac, lepiej o tym nie wspominac w trakcie "premier entretien" w ANPE (chyba ze bedzie to podlegalo pod ANPE).
JEDNA ZASADA: traci sie prawo do zasilku jak sie na stazu dluzszym niz 2 tygodnie (nazywa sie to évaluation en entreprise), chyba ze sie dogada z conseiller, ktory przymknie na to oko.
INFORMACJE:
http://vosdroits.service-public.fr/N461.xhtml
Pozdrawiam:)
No to teraz muszę się dowiedzieć na jaki czas będę miał zapewniony zasiłek bo juz trzeci rok mi leci w tej firmie i chyba się zgłoszę bo nic innego nie wymyślę.Chyba ze daliby mi urlop miesięczny bezpłatny w co troszkę wątpię.Zobaczę co mi powiedzą w kadrach.Żonka się troszkę tego wszystkiego obawia ale się nie dziwie bo za szybko się to wszystko dzieje a ja nie chce już więcej czekać :) Ale zobaczymy co mi powiedzą
zobacz MP
He he a co to jest to ,,MP"
Message prywatny na poczcie tego forum. Zobacz w prawym gornym rogu na wiadomosc .
Dzieki za wiadomość :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie