L.E.A. -> praca nauczyciela

Temat przeniesiony do archwium.
Po polskiej lingwistyce (pod warunkiem, że się zrobi pedagogiczne) można nauczać języka w szkołach. A czy po francuskim L.E.A. ( z tego co się orientuję, francuskim odpowiedniku Lingwistyka Stosowanej) można uczyć języków (tych, które się studiowało na L.E.A.) w szkole, czy trzeba jeszcze coś zrobić? A jeśli tak, to co?
Witam Cię serdecznie guziczku! :)
Nie za bardzo rozumiem w jaki sposób L.E.A. we Francji mogłaby Ci pomóc w byciu nauczycielką w Polsce (no chyba,że chodzi tu o coś innego, jeśli tak, to proszę o wyjaśnienie). L. E. A. = Langues Etrangères Appliquées i "appliquées" oznacza, iż nauka języka obcego ma posłużyć do "zaaplikowania" go do konkretnej dziedziny(czyli tzw. specjalizacja) w jakiej mogłabyś podjąć pracę zawodową, np. handel międzynarodowy/zarządzanie/prawo etc, dziedziny do wyboru zależą od uczelni. A więc analogicznie, jeżeli wybierzesz sobie arabski, to uczysz się wpierw języka, a do tego po kolei dochodzą ci przedmioty specjalistyczne jak prawo krajów arabskich, zagadnienia kulturowe, problematyka wybranej przez Ciebie specjalizacji dla tego konkretnego obszaru językowego etc. Powiedziałabym więc, że po takich studiach twój zawód to np. prawnik/handlowiec/marketer operujący płynnie obcym językiem i mogący podjąć pracę w obszarze, na którym język ten jest używany. Nie zetknęłam się ze specjalizacją nauczycielską dla LEA, ale za to widziałam, że proponuje ją LCE = Littératures et Civilisations Etrangères. Jednakże nie znam bliżej twojej sytuacji, a więc nie wiem co dalej Ci podpowiedzieć. Możesz zajrzeć sobie na francuskie fora studenckie, może tam będzie więcej wyjaśnień, oraz na strony uniweków gdzie chciałabyś studiować. Możesz też napisać do nich mail'a.
Mam nadzieję, że te informacje Ci pomogą.
LEA jest powiedzmy, ze odpowiednikiem polskiej lingwistyki stosowanej, ale bardziej przypomina handel miedzynarodowy z biegla znajomoscia dwoch jezykow obcych. Po zadnych studiach we Francji nie masz prawa do nauczania. Do tego trzeba przejsc przez concours, najprosciej CAPES, nieco wyzej Agrégation - to dosc selektywne egzaminy, mozesz sie przygotowac sama, ale na niektorych uczelniach sa roczne kursy przygotowawcze.

Istnieja od niedawna studia Master Enseignment i w programie sa zajecia przygotowujace do nauczania, ale nie jestem przekonana, czy automatycznie daja one prawo do nauczania.

Przykladowe informacje:
http://www.anglaisfacile.com/forum/archives3/forum-anglais-7925.php
http://www.iufm.education.fr/applis/faq/faq.php

W szkolach niepublicznych moga nie wymagac zdanych concours, ale nie mozna na to liczyc, bo kandydatkow sporo.

« 

Życie, praca, nauka