Podatek ! Pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
Mieszkam od poltora roku we francji i pracuje. W tamtym roku rozliczalam sie za pomoca pewnego biura ( pan bardzo szybko sprawnie wszytko wyliczyl) nie musilam nic doplacac i nie bylo tez zwrotu bo nie pracowalam wtedy za duzo. Teraz jednak zaczelam sie troszke obawiac bo slyszalam ze ponoc trzeba zwracac.. przynajmniej tak bylo w przypadku mojej kolezanki wraz z mezem musiala doplaci ponad 1000 e ... Wiem ze chodzi tu o rozne progi etc... Mam przepracowany caly rok i przyjdzie czas na rozliczanie... obawiam sie ile bede musiala doplaci . Zastanawiam sie czy moze mi ktos powiedziec jak to wyglada i ile bedzie tyrezba wylozyc jesli miesieczne salarie imposable to 1262,98 a salarie net 1447, 64 e ? Obawiam sie ile to bedzie a chcialabym sobie juz zaplanowac kilka wiekszych wydatkow wiec dobrze bylo by to uwzglednic zeby nie byc zaskoczonym :)
Podaje ci adres i naucz sie sama rozliczac to naprawde bardzo latwe, dane przez internet wszystkie znajduja sie na twojej deklaracji ,skoro ja juz w drugim roku potrafilam sama wypelnic taka deklaracje to napewno ty tez sobie poradzisz . .Albo sobie wez spotkanie w biurze impot i tam ci pomoga ,wyjasnia i to za darmo.Obliczaja ci podatek z zarobkow jakie deklarujesz .Twoja deklaracja jest juz wypelniona masz ja tylko sprawdzic i podpisac .Zycze powodzenia .

https://cfspart.impots.gouv.fr/LoginAccess?op=c&url=aHR0cHM6Ly9jZnNwYXJ0LmltcG90cy5nb3V2LmZyL3BvcnRhbC9kZ2kvcHVibGljL3BlcnNvP3BhZ2VJZD1wbmEycGFyJnNmaWQ9MzA=
dziekuje :) ale to akurat wiem, no nauczyc sie musze to fakt ale mi chodzi o doplate :P
nie ma czegos takiego w twoim przypadku jak doplata .
W pierwszym roku nie placiles podatku bo nie przekroczyles progu .W drugim roku urzad skarbowy z zarobionych przez ciebie zarobkow obliczy ci twoj podatek do zapalcenia .Zapewne ci cos wyjdzie z takich zarobkow jak piszesz tym bardziej ze przepisy obliczania podatku zmieniaja sie tez co roku.Wejdz sobie na te strone co ci podalam i tam sam zrobisz sobie symulacje i bedziesz wiedzial ile zapalcisz w tym roku od zarobionych pieniedzy .O doplacie mozemy mowic jak juz placilbys co miesiac jakis podatek na poczet poprzedniego roku . A ciebie to nie dotyczy z tego co piszesz .

« 

Ici on parle français