Studia 2012 FRANCJA

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
W tym roku będę pisal maturę i chciałbym studiować we Francji. Będę zdawał maturę z języka francuskiego rozszerzoną, z tego co się orientowałem trzeba mieć mature żeby tam się dostać na studia. Ale czy jest tak również w przypadku Grandes ecoles szczególnie chodzi mi o te techiniczne? Miejsce jest raczej kategorią drugorzędna, ponoć wszyscy mówią że najlepiej Paryż, ale myslę, że inne w kraju są rownie dobre. Mam więc pytania:
- jak można zgłosić się po stypendia?
- gdzie mogę znaleźć spis wszystkich Uniwersytetów z proponowanymi kierunkami?
- z tego co wiem, przysługuje 20 godzin do pracy na tydzień, ale czy cięzko jest ją znalezc?
- ile moze wynosic mniej wiecej przezycie miesiaczne?

I ogólnie jak się do tego zabrać żeby to miało ręce i nogi.

Za wszystkie wskazówki i pomoce będę wdzieczny.
Witaj Wujku John'ie.

Cytat:
I ogólnie jak się do tego zabrać żeby to miało ręce i nogi.

Na poczatku musisz uzyc google.fr i wpisac haslo grandes ecoles, a jak juz sie o nich dowiesz tego co Ci potrzebne to wpisz letudiant.fr. Na stronie etudiant jest wyszukiwarka kierunkow a wiec znajdziesz sobie to co chcesz, tam gdzie chcesz.
Przegladajac te strony jednoczesnie gromadzisz informacje/robisz notatki w ktorych zawierasz wszystkie interesujace Cie kierunki, gdzie sa polozone placowki je oferujace i jakie sa wymagania do spelnienia aby Cie przyjeto.
Jak juz twoja lista jest gotowa, to dokonujesz wyboru uczelni. Procesy aplikacyjne potrafia dosc znaczaco sie od siebie roznic, zwlaszcza jezeli chodzi o grandes ecoles.
Jak juz sie zdecydujesz gdzie chcesz studiowac, to spelniasz warunki aplikacji, wysylasz swoja kandydature i czekasz na zawiadomienie o zakwalifikowaniu.
Z matura na pewno latwiej niz bez niej jezeli chodzi o uniwersytety.

Cytat:
jak można zgłosić się po stypendia

www.cnous.fr
Wpisz rowniez bourse universitaire w wyszukiwarke. Tylko ze najpierw musisz sie dowiedziec na jakim uniwersytecie chchesz studiowac. A tak na caly kraj to dziala crous i cnous. Przeczytaj uwaznie to, co jest napisane na ich stronie. Dowiedz sie czy mozesz np. dostac w jakis sposob bourse social. I wszelkie rodzaju bourse jakie moga przeslugiwac obywatelom UE (to wpisz w google. Oczywiscie po francusku). Wejdz na wszelkie fora mowiace o bourse d'etudes France, ludzie ktorzy to juz taka bourse dostali na pewno wiedza wiecej.

Cytat:
gdzie mogę znaleźć spis wszystkich Uniwersytetów z proponowanymi kierunkami?

Wlasnie na stronie letudiant.fr

Cytat:
z tego co wiem, przysługuje 20 godzin do pracy na tydzień, ale czy cięzko jest ją znalezc?

Nic mi o tym nie wiadomo zeby studenci mogli pracowac tylko 20 hrs/tydz. Jezeli tak to zawsze mozesz dodatkowo pilnowac dzieci/sprzatac/ robic shifty ekstra w jakiej restauracji. Raczej nikt na to z Toba umowy nie podpisze. A czy ciezko jest znalezc prace - to pytanie jest zbyt ogolnie zdane. Musisz sprecycowac czy myslisz o Paryzu czy o jakims innym miescie. Generalnie da sie zalapac zawsze po kilka godzin pracy w restauracji albo np. sprzatania, ale pieniadze z tego niewielkie. Mozesz sprobowac znalesz sobie part-time prace w sklepie, a do tego poupychac wlasnie takie cos z petites annonces w wolne godziny, wtedy bedzie lepiej.

Cytat:
ile moze wynosic mniej wiecej przezycie miesiaczne?

Gdzie?

Pozdrawia Tygrys.
Witam,
Widzę Tygrysie, że jesteś bardzo zorientowany jeśli chodzi o studia we Francji. Może orientujesz się jak to wygląda ze studiami magisterskimi zaocznymi? Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat rekrutacji i opłat za studia. Jeśli masz jakieś informacje na ten temat to będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Witaj Szarlotko.
Informacji nalezy poszukac u zrodla, czyli zapytac uczelnie jaka wybierzesz (o ile juz jej nie wybralas). Nie powiedzialabym o sobie ze jestem bardzo zorientowana :D Ale za to potrafie postawic sie w czyjejs sytuacji, a nastepnie spojrzec na nia z mojej perspektywy (czyli co ja bym zrobila, gdybym byla Toba).

I oto co bym zrobila: jezeli jeszcze nie wiesz gdzie chcesz studiowac to wpisalabym we francuskie google études France à temps partiel M1, M2 (ub master + nazwa kierunku. W zaleznosci od tego co sie wyswietli ustalilabym nastepujacy plan dzialania:
- jezeli posrod wynikow wyszukiwania znajde to co mi odpowiada, to na stronie uczelni staram sie wyszukac warunki przyjecia. Ja do tego jeszcze napisalabym do nich e-mail zawierajacy opis mojej sytuacji, koniecznie co juz studiowalam, jakie mam zwiazane doswiadczenie (zawodowe lub jakiekolwiek) z kierunkiem ktory chce podjac etc. Trzeba sie liczyc z tym ze moga cie poprosic o szczegolowa rozpiske przedmiotow jakie mialas oraz w jakich wymiarach godzinowych. W zaleznosci od tego czy im sie to spodoba, moga zazadac zebys zrobila mise à niveau. W takim liscie nalezy tez zapytac o koszt studiow.
- jezeli nie znajde nic interesujacego to wtedy wpisuje w google tylko nazwe kierunku ktory chce sudiowac na masterze. I wtedy posrod wynikow wybieram kilka uczelni i pisze do nich maila z zapytaniem czy jest mozliwosc studiowania à temps partiel.
O, a tak w ogole to przez przypadek xDD trafilam na taka strone:
http://www.masteretudes.fr/MBA-MSc-diplome-master/France/Temps-partiel/
Moze na niej cos znajdziesz? Maja nawet wyszukiwarke :DD

Tak wiec moja podstawowa rada jest szukanie uczelni oferujacych wybrany przez Ciebie kierunek i pisanie do nich maili ze wszystkimi pytaniam jakie Ci przychodza do glowy. Co prawda oni nie zawsze odpowiadaja/chca odpowiedziac na maile, ale kto szuka ten znajdzie. To czego Ci potrzeba to cierpliwosc i czas.

Jezeli zas wiesz juz w jakiej szkole chcesz sie uczyc, to musisz sie z nia skontaktowac, oni Ci odpowiedza na wszystkie Twoje pytania.

Ja tak generalanie nie mam pojecia o studiach zaocznych we Francji ^^

Tygrys.

edytowany przez przyczajony_tygrys: 24 wrz 2011
Dziękuję Ci bardzo za pomoc!
Dodam tylko, ze pewnie dlatego nie znalazlas nic o studiach zaocznych we Francji, bo teoretycznie studia zaoczne i wieczorowe takie jak w Polsce - we Francji nie istnieja.

Praktycznie to na niektorych grandes écoles pojawiaja sie studia weekendowe (sobota-niedziela, czasem piatek). Niemniej jednak jest ich malo i jesli sa to raczej na poziomie M2 lub MS. Czasem na niektorych uczelniach masz studia na odleglosc i raz na jakis czas zjazd czy spotkanie z profesorami.

Jesli chcesz studiowac i pracowac, to pomysl o alternance - np. 2 dni zajec, 3 dni w pracy w tygodniu lub miesiac na uczelni, 2-3 miesiace w pracy itd.
Jinelle dziękuję bardzo za informacje :)
Mam jeszcze jedno pytanie, czy kończąc studia I stopnia z języka francuskiego tutaj w Polsce mogę dostać się na magisterke na kierunek FLE? jak wygląda rekrutacja na takie studia?
Z góry dziękuję za pomoc.
szybkie hasła, dalej pomoże google ;-)

1) formation à distance
2) formation continue
3) dispense d’assiduité
hasła bardzo pomocne, dziękuję! :)
Skoro sie tak orientujeszwiesz mowe cos o grande ecoles?? Konkretnie chodzi mi czy przjeliby kogs kto nie jest franuzem i nie ma tamtej matury tylko polska . I jeszcze jak to jest z tymi prepas bo one funkcjonuja przy liceach czy mozna je odbyc gdzies indziej albo zapisac mimo ze nie konczylo sie francuskiego liceum??
Skoro sie tak orientujeszwiesz mowe cos o grande ecoles?? Konkretnie chodzi mi czy przjeliby kogs kto nie jest franuzem i nie ma tamtej matury tylko polska . I jeszcze jak to jest z tymi prepas bo one funkcjonuja przy liceach czy mozna je odbyc gdzies indziej albo zapisac mimo ze nie konczylo sie francuskiego liceum??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa