MA w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Jestem pewna,że takich pytań było już mnóstwo, ale z tego co się orientowałam tutaj,to były ale kilka lat temu,dlatego uznałam,że założę nowy temat.
Jestem na III roku filologi angielskiej, kończę w lipcu przyszłego roku i chciałabym kontynuować w Paryżu.Moim pierwszym wyborem był Londyn i jestem zorientowana jak to wyglada tam, natomiast o studiowaniu w Francji nie mam pojęcia. Jak to wyglada z jezykiem francuskim,czy trzeba go umiec na jakims poziomie? Czy trzeba miec jakies certyfikaty,czy latwo jest dostac jakies dofinansowanie/stypendium.Czy ktoś sie moze orientuje na jakich uczelniach jest MA z Angielskiego,czy jest moze uczelnia ,ktora wyglada tylko po anigielsku(ulatwilo by mi to sprawe).Wszelkie informacje na temat aplikacji beda mi przydatne ,bo musze sie za to zabrac a narazie nie wiem jak. Z gory dziekuje za pomoc.
Na wiekszosci uczelni w Paryzu, aby zostac przyjetym trzeba dostarczyc certyfikat z j.francuskiego lub zdac test na poziomie B2 (na Paris 4 moze to byc nawet C1). Podobno na Paris 7 od niedawna nie trzeba przedkladac tego certyfikatu, ale najlepiej dowiedz sie u zrodla na uczelniach, ktore Cie interesuja (nie tylko w dziale dla studentow zagranicznych, ale na wydzialach, bo jesli chcesz kontynuowac studia na M1 to wtedy czesto rekrutacja przebiega juz na wydzialach bezposrednio).

Poza tym na anglistyce o ile seminaria w duzej wiekszosci beda po angielsku, a z profesorem zawsze mozesz sie umowic, ze pisac bedziesz prace zaliczeniowe po angielsku to zawsze pojawiaja sie zajecia praktyczne - z jezykoznawstwa czy tlumaczen, no i wtedy jakies tam podstawy francuskiego trzeba miec, zeby zaliczyc. Wiec wyeliminowanie francuskiego na studiach z anglistyki moze byc trudne, bo nawet niektore zajecia sa prowadzone po francusku albo spotkania z profesorami sa po francusku.

Jesli jednak bardzo Ci zalezy na kontynuacji w Paryzu, sprobuj sie dogadac z profesorami. Moze sie uda. Przestrzegam jednak, ze jakies tam pojedyncze zajecia tylko po francusku moga Ci sie przytrafic, wiec lepiej podszkolic francuski poki mozesz.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa