Szkoły dla polskich dzieci w La Rochelle

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam pytanie ,prawdopodobnie w przyszłym roku zamieszkamy w La Rochelle,(Perigny).
Mamy dzieci (córka w grudniu skończy 10 lat, a syn w styczniu 12). Nie znamy Francuskiego
Do jakich szkół miałyby pójść dzieci, Czy są szkoły z nauką francuskiego dla rodziców? Teraz aktualnie od roku przebywamy w UK. Proszę o pomoc. Dziękuję.
Najbliżej to chyba w Royan ale to i tak jakies 70km A w samym sercu La Rochelle to niestety nie wiem:(
Ale osobiście zazdroszczę. Sama chciałabym mieszkać w takim pięknym miejscu. Nie da się tam nudzić. byłam w maju i za 2 tyg jadę ponownie.
Ale jeżeli dopiero w przyszłym roku zamieszkacie we Francji to może lepiej wysłac dzieci w UK na jakiś kurs j. francuskiego a po przeprowadzce od razu do normalnej francuskiej szkoły. Dzieci szybki chwytaja jężyk a jak się trochę poduczą to będzie im łatwiej. A co do polskich szkół to są chyba tylko w Paryżu i Lyonie. O innych nie słyszałam
Dziękuję za odpowiedz.A może w La Rochelle są szkoły z klasami dla emigrantow?
To trochę skomplikowane, bo dziecko 10-letnie trafi pewnie do podstawówki, a starsze - do collège. Trzeba zatem szukać w internecie czegoś pod hasłem "classe d'accueil - collège, école élémentaire", lub "CLA" w La Rochelle i okolicach. Albo przez stronę akademii: http://www.ac-poitiers.fr/etablissements-et-formations/ Tam jest lista szkół, można się skontaktować z nimi i dowiedzieć, czy i jak przyjmują obcokrajowców. Najlepiej zacząć od tej z rejonu zamieszkania i zapytać o ich zasady. Czasem są to klasy przygotowawcze, czasem po prostu daje się czas na zaadaptowanie w normalnej klasie.
Polskie szkoły są w wielu miastach - przy ambasadach, społeczne, prywatne, różne. Ale tylko w Paryżu, pod Paryżem, w Lyonie i w Strasburgu (tutaj pracuję) są polskie sekcje w międzynarodowych szkołach francuskich, co zdecydowanie ułatwia sprawę i naukę języka. Warto znaleźć jakąś polską szkołę w okolicy, nawiązać kontakt, popytać - na pewno wiele osób miało podobne doświadczenia.
Dziękuję za pomocne wskazówki. Mam nadzieję, że są rodziny, które mieszkają w La Rochelle, a może mają dzieci w tym przedziale wiekowym jak moje. Byłoby mi łatwiej i prościej, jeśli zechciałyby służyć pomocą.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia