tekst o ulubionej epoce..prosze...

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Mam do napisania krotki tekst w miarae własnych możliwosci o ulubionej epoce. Nie radzę sobie z francuskim, nauczycielka zamiats mi pomoc czesto daje mi jeszcze bardziej do zrozumienia jaka to jestem beznadzijna. Chciałabym ją nieco zaskoczyć lecz tyle co potrafie to napisać po polsku prace, tlumaczenie idzie mi nieco gorzej gdyż zapominam o zastosowaniu tych wszystkich de, la un,une itd. Proszę niech mi ktoś pomoże. Oto jest tekst ktory chcialabym przetłumaczyć:
1.Moją ulubioną epoką jest renesans-Mon epoque preferee, c'est le renaissance.
2.Renesans twrał od konca XV wieku do konca XVI w Europie.
3.W tym okresie było wiele odkryć geograficznych.
4.Najważniejsze bylo odkrycie Ameryki przez K. Kolumba.
5.w renesansie rozwijała się kultura włoska i franuska, byl to także dla polski tzw "złoty wiek.
6.Tworzyli tacy artyści jak Michał Anioł, Leonardo da Vinci, Jan Kochanowski.
7.Wynaleziono druk dzięki Gutenbergowi.
8. Powrócono wtedy do źródeł antycznych.
9Ludzie skupiali sie na emocjach.
10. Jest to epoka rozwoju, spokoju i wolnosci wyznania.

Będę niesamowicie wdzięczna jesli ktoś w cześciach mi pomoze.
Francuskiego nie znam w zbyt dobrym stopniu (jetem w klasie dwujęzycznej 3 gim), ale coś sprubuję pomóc, pewnie będzie dużo błędów, ale zawsze osoby lepsze będa mogły poprawić (bo same raczej nie napiszą)
1. Moją ulubioną epoką jest renesans- ładniej będzie: Le renaissance, c'est mon époque prefereé.
2.Dans l'Europe la renaissance restait depuis la fin du XV âge à la fin du XVI âge.
3. Beaucoup des découvertes géographiques étaient pendant cette époque.
Z resza mam problemy i nie będę tłumaczył bo po prostu nei jestem w stanie (tzn. jestem ale będzie za dużo błędów).
mam nadzieję że w jakimś stopniu pomogłem
możliwe że w 2 będzie "depuis fin" zamiast "depuis la fin" ale nie jestem pewien
1.Moją ulubioną epoką jest renesans-Mon époque préférée, c'est LA renaissance.
>>>>>>>>OK
2.Renesans twrał od konca XV wieku do konca XVI w Europie.
>>>>>>>> La Renaissance en Europe a duré de la fin du XV-ème siècle à la fin du XVI-ème siècle
3.W tym okresie było wiele odkryć geograficznych.
>>>>>>> Durant cette période il y a eu beaucoup de découvertes géographiques .
4.Najważniejsze bylo odkrycie Ameryki przez K. Kolumba.
>>> La découverte la plus importante fut celle de l'Amérique par Christophe Colomb
5.w renesansie rozwijała się kultura włoska i franuska, byl to także dla polski tzw "złoty wiek.
>>>>Pendant la Renaissance la culture italienne et française s'est developpée , ce fut également pour ainsi dire "l'âge d'or" pour la Pologne .
6.Tworzyli tacy artyści jak Michał Anioł, Leonardo da Vinci, Jan Kochanowski.
>>> Des oeuvres furent réalisées par des artistes tels que Michel-Ange , Léonard de Vinci , Jan Kochanowski .
7.Wynaleziono druk dzięki Gutenbergowi.
>>> Grâce à Gutenberg l'imprimerie a vu le jour .
8. Powrócono wtedy do źródeł antycznych.
>>> C'était à ce moment là un retour à des sources antiques
9Ludzie skupiali sie na emocjach.
>>> Les gens se concentraient sur l'émotion .
10. Jest to epoka rozwoju, spokoju i wolnosci wyznania.
>>> C'est une époque de développement , de paix et de liberté de confession .
Okti masz farta ;PP hehe kurcze a mi ktos pomoże? :(
Bede Wam dozgonnie wdzieczna:):):):):) Dziękuje:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego