Mam wielką prośbę potrzebuje przetłumaczyć ten dialog na jutro. nie znam francuskiego aż tak dobrze by przetłumaczyć go! Bardzo proszę o pomoc!
Dzień dobry doktor X
Dzień dobry,w czym mogę pomóc?
-Mam na imię Y.Y.Jestem tutaj pierwszy raz,ponieważ przeprowadziłam sie z innego miasta.Oto mój pies Z.
-Jaki słodki.Po proszę o jego kartę szczepień i dokumenty.
-Proszę
-Co mu dolega?
_ Od kilku dni ni czego nie je ani nie pije.Wyraźnie widać że coś Go boli.
-Czy coś podobnego działo się już wcześniej?
_nie wiem,chyba nie
-Jak to pani nie wie? przecież to jest pani pies?
-No tak,ale mój od niedawna.Dostałam go od mojej przyjaciółki która musiała go oddać,bo maż zagroził że wyrzuci ją razem z tym psem z domu.
-Ciekawa rodzina,prosze w takim razie pomóc mi go postawić na stole
(...-badanie)
-I Co pani doktor?
-Serce,płuca są w porządku.Wątroba nie jest powiekszona.Nie widzę zmian w odrębie kończyn.Sierść widać że jest zadbama.Sprawdze jeszcze zęby.
-I co?
_I tu jest problem.Nie widziałam jeszcze tak zaniedbanych zębów u tak młodego psa.Czym Pani Go karmi?
-Jak to czym.Jest młody więc dostaje bardzo dużo słodyczy-ciastka,czipsy i owoce.Czasem tylko jakąś kiełbasę ale to rzadko bardzo.
-A do picia?
_zazwyczaj coś bardzo słodkiego,jakaś woda gazowana.
-Przepraszam,ale to jest niedopuszczalne! Pani mysli że pies jest jak dziecko?!
_Nigdy nie miałam dziecka,ale widziałam w telewizji że małe dzieci lubią ciastka...
-Ehh...proszę tu sa ulotki dotyczące żywienia psa i prosze poczytac jakaś książkę o psach...Albo w internecie sprawdzić
-Dobrze postaram się .
_tutaj recepta na leki oraz kartka jak je podawać.I Bardzo proszę zastosować się do rad...
-Dziękuje bardzo i dowidzenia.
-Proszę o niego dbać.Dowidzenia