Potrawy francuskie

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Witam ;) potrzebuję francuskich nazw charakterystycznych potraw tego państwa (ok. 7) i ich krótki opis po francusku. Robię gazetkę do szkoły i potrawy muszą się kojarzyć z Francją. Chodzi mi tu o np. żabie udka czy ślimaki. ;) z góry dziękuję ;)
Poleca stronę:
http://www.cuisine-france.com/recettes.htm
a na niej np. bouillabaisse - zupa rybna, coq au vin - kogut w winie, cuisses de grenouille - żabie udka, moules marinières - małże po marynarsku, soupe à l'oignon- zupa cebulowa, salade niçoise - sałatka nicejska, choucroute- rodzaj alzackiego bigosu z olbrzymią ilością różnych mięs i wędlin, Homard Thermidor - homar, tomates à la provençale- pomidory po prowansalsku. I wszystko z przepisami (recette)po kliknięciu:)
foie gras, ale produkcja nie jest zbyt przyjemna...

« 

Studia językowe

 »

Pomoc językowa - Sprawdzenie