gdzie zrobić kurs dydaktyczno-metodyczny?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam na forum! jstem po 7 letnim pobycie we Francji, gdzie ukończyłam licencjat Science du langage. Wróciłam do Polski i chciałabym uczyć fracuskiego. niestety nie mam uprawnień pedagogicznych. czy ktokolwiek może mi powiedzieć gdzie je uzyskać?
Idz na uczelnie/ uniwersytet w twoim miescie ktory posiada kieunki nauczycieslkie, powinni tez organizowac "kursy pedagogiczne dla studentow kierunkow nienauczycielskich" platne ok 1[tel]zl. U mnie na uczelnie wisi ogloszenie, wiec w poniedzialek zobacze co dokladnie tam pisze:) Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Już zaczęłam wątpić, że ten mój francuski się na coś przyda. A na jakiej uczelni widziałaś to ogłoszenie? Mieszkam niedaleko Gdańska, więc wybiorę się na tamtejszy uniwerek i może do Kolegium Języków Obcych. Byłoby super, gdyby organizowali taki kurs. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Salut,

Jestem zainteresowana takim kursem dydaktycznym. Znam dobrze jezyk, studiowalam slawistyke z Modulem jezyka francuskiego (FLE), ale nie posiadam tak jak i ty takiego przygotowania do nauki jezyka francuskiego. Gdzie mozna uzyskac informacji dotyczacych kwalifikacji, mozliwosci studiowania, czy trzeba pojsc do kolegium nauczycielskiego? Dziekuje za kazda odpowiedz
Witam, widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Jeśli kurs kosztuje 1000zł, to może korzystniej zrobić studia podyplomowe w tym kierunku? już sama nie wiem. Szukam tych kursów na internecie od jakiegoś czasu, jednak z marnym skutkiem. Znlazłam jedynie szkołę w Łodzi, która organizuje kursy metodyczne. Dla mnie to za daleko, ale podaję ich stronę internetową, może ci się przyda : http://www.jezykiromanskie.com.pl/ofert.htm
W środę wybieram się do kolegium nauczycielskiego, mam nadzieję, że dowiem się czegoś więcej.
Bon courage!
Hej. I tutaj zaczynają się schody. Pół dnia wydzwaniałam do różnych placówek. Chciałabym otworzyć prywatną szkołę języka francuskiego. Chcę zdać egzamin DALF i zrobić kurs pedagogiczny. Niestety droga jest długa. Zadzwoniłam do Kolegium Karkonoskiego, tam mi powiedzieli, że żeby zapisać się na studia podyplomowe (pedagogiczne) trzeba mieć skończony kurs pedagogiczny, a żeby zrobić kurs pedagogiczny trzeba być zatrudnionym jako nauczyciel. Później dowiedziałam się, że jest możliwość zrobienia kursu metodyczno-przedmiotowego (język francuski), ale gdzie, o to jest pytanie. Najgorsze jest to, że nawet jeśli (cudem) zdam Dalf i będę miała uprawnienia do nauki języka, to nie będę miała możliwości zrobienia kursu pedagogicznego, a kto mnie bez tego kursu zatrudni jako nauczyciela ???? Absurd. Ale w Polsce wszystko jest możliwe. Czyli, najlepiej poprosić kogoś w szkole prywatnej, żeby zatrudnili nawet dla picu i szybko się zapisać na taki kurs, tyle, że nie wiem czy akceptują zatrudnienie w prywatnej szkole. Ty masz o tyle lepiej, że studiowałaś i może Ci to uznają i będziesz mogła zapisać się na studia podyplomowe. Straszne masło maślane. Jak będziesz coś wiedziała o tym kursie dydaktycznym, to daj znać. Pozdrawiam.
Hej. Znalazłam coś. Kwalifikacyjny kurs pedagogiczny również z językiem francuskim. Zaglądnijcie na stronę: http://www.spuj.sotiko.pl/kex.html.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam,

również szukam informacji na ten temat. Mieszkałem 15 lat we Francji, kończyłem podstawówkę ( collège ), liceum międzynarodowe z kierunkiem literackim i technikum handlowe.

Tyle co udało mi się dowiedzieć to że żeby uczyć francuskiego nie trzeba mieć studiów filologicznych ani kolegium nauczycielskiego. Wystarczy egzamin ze świadectwem ( pytanie tylko jaki egzamin ?)

Kurs pedagogiczno-metodyczny jest zalecany ale np w szkole prywatnej nie będzie chyba konieczny?

Osobiście posiadam państwowy dyplom instruktora sportu uzyskany we Francji.
Pracuję jako instruktor sportu od kilku lat w prywatnym klubie sportowym.
Może to wystarczy jako część pedagogiczna?

Najchętniej otworzyłbym własną szkołę francuskiego. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda od strony przepisów?

Pozdrawiam
Karolino, czy znalazłaś cos odnośnie kursu pedagogicznego.
Mam podobny dylemat. Również jestem z pólnocy, a więc najbliższe Kolegium z francuskim jest w Gdańsku. Odezwij się, dziękuję.
OLA czy możesz podać namiary na to Kolegium w Gdańsku?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Witam,
jestem inną Olą, ale wydaje mi się, że chyba chodzi o Kolegium Kształcenia Nauczycieli Języków Obcych w Gdańsku przy UG, podaje linka :
http://www.kknjo.univ.gda.pl/aktual/mapa.html

pozdrawiam
Oleszka
Dzięki Ola za linka.

Powiem szczerze że aż wstyd żeby nie było gdzie zrobić kursu.

Ogólnie liczy się tylko niemiecki i angielski.

Mamy w Szczecinie Kolegium Języków Obcych ale to wielka nazwa bo oprócz kierunków z niemieckim i anglikiem nie ma nic...
Marku,
skontaktowałam się ze placówką w Łodzi,
planują kurs luty-marzec,
czy udało Ci się coś dowiedzieć w Gdańsku?
Pytam się, albowiem wyczytałam tylko, że w Gdańsku aktualnie odbywa się kurs,
ale z języka angielskiego! Pozdrawiam!
Moze odezwijcie sie do pani Ewy Kalinowskiej ze Stowarzyszenia Nauczycieli Jez Francuskiego w Polsce ProfEurope [email]

powodzenia
Bardzo dziękuję za namiary!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa