obywatelstwo dla dziecka...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,mam pytanie...
Jestem polką,mam męża francuza,mieszkamy w polsce-tutaj mąż pracuje,tu zyjemy.
1,5 roku temu urodziłam córeczkę-w Plosce i pytanie:jak starac się o obywatestwo francuskie córki?.

Za odpowiedzi z góry dziękuję!!!!
moja sytuacja byla duzo latwiejsza bo corka urodzila sie we Francji,ale z tego co powiedziala mi pani w urzedzie, to dziecko urodzone w Polsce na przyklad(gdzie jeden z rodzicow jest francuzem oczywiscie) moze sie starac o obywatelstwo w wieku 13lat dopiero; proponuje sie zorientowac jeszcze. niech malzonek zadzwoni do la mairie w miescie z ktorego pochodzi.
Dzięki serdeczne,spróbuje jeszcze porozmawiać w ambasadzie!
Pozdrawiam!!!
L'enfant est français de naissance, par "filiation", si au moins l'un de ses parents est français.

S'il est né à l'étranger d'un seul parent français, il peut répudier la nationalité française dans les six mois précédant sa majorité et les douze mois qui la suivent.

:)
basiu skoro jedno z rodzicow jest Francuzem,a drugie Polakiem dziecko ma oba obywatelstwa odgornie...
takze nie ma zadnego problemu z obywatelstwem francuskim dla malenstwa :)
mozesz bez problemu starac sie o paszport francuski dla dziecka...
w opcji na druku "podstawy wydania paszportu fr" zaznaczasz,ze jedno z rodzico jest Francuzem :)
a najprosciej... zadzwon do konsulatu francuskiego w polsce i wszystko bedziesz miala jasne :)
jak ty sie postarasz o obywatelstwo to dziecko dostanie po tobie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa