Polska oczami Francuzów

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc!
Interesuje mnie tematyka Polski i Polaków widzianych oczami Francuzów. Przygotowuję ten temat do pracy licencjackiej, stąd moje zainteresowanie. Czy wiecie cokolowiek na ten temat? Jak nas widzą? Czy są jakieś książki na ten temat? Moze znacie linki do ciekawych artykułów przedstawiających tę tematykę?
Czy znacie jakieś żarty o Polakach, które słyszeliście we Francji?
Szukam także osob dluzej mieszkajacych w tym kraju lub najlepiej rodowitych Francuzow do pomocy w odpowiedzeniu na pytania z przygotowanej przeze mnie ankiety. Moze pisac tu na forum badz na mojego maila:
[email]
Z gory dziekuje za wszelkie formy pomocy i pozdrawiam zyczac udanego dnia :-)
Magda
hmm mi pierwsze co sie nasuwa na mysl to powiedzenie uzywane przez Francuzow z nami w roli glownej:"être soûl comme un Polonais"
podobno wywodzi sie ono z czasow napoleonskich ,kiedy to Napoleon walczyl z nami o Polske i podziwiano Polakow ,iz mimo ze wlewali w siebie litry alkoholu to mieli ciagle werwe i sile aby strzec warte i walczyc w przeciwienstwie do Francuzow ,ktorzy po kilku glebszych nie byli w stanie robic nic innego niz spac.
czyli historycznie nie jest to tak do konca negatywne ,ale w rzeczyistosci to pewnie nikt nie wie skd sie ono wzielo:):)
nie wiemczy bedzie cie to akurat interesowac ,ale pomyslalam ze moze i takich elementow szukasz do swojej pracy
pozdrawiam i zycze powodzenia
Tak, dziekuje, ale moze istnieje wiecej jakichs dowcipow o Polakach?

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego