Niedługo wybieram się do Paryża na 5 dni. Jestem zafascynowany tym miastem od dawien dawna i ogólnie kulturą francuską, no i w końcu udaje mi się pojechać do tego cudownego miasta:) Proszę o pomoc każdego, kto może się na ten temat wypowiedzieć. A mianowicie, opórócz zwykłego zwiedzania obiektów, które trzeba zobaczyć chciałbym koniecznie poznać Paryż typowy dla mieszkańców tego miasta. Oczywiście już mam zaplanowane odwiedzenie miejsc gdzie kręcili "Amelię" (widziałem ten film 14 razy i nadal będę oglądał:)) Wiem gdzie jest ta restauracja, w której pracowała, stragan z warzywami, ogólnie to chyba wszystko się kręci wokół montmartre, a jeszcze był tam taki kanał gdzie puszczała kaczki:) Jak ktoś wie jaki to kanał to piszcie:) I jeszcze jakieś inne miejsca z Amelii czy innych filmów francuskich, np "zakochany paryz" - tam też były fajne sceny:)
Po za tym chciałbym zobaczyć jakieś typowe osiedle mieszkaniowe, gdzie mieszkają przeciętni Paryżanie, jakieś szare wieżowce z czarnoskórymi rebeliantami:P Szukałem takich informacji wszędzie na stronach internetowych i forach no ale generalnie nic, bo wszyscy zwiedzają luvr, wersal, itp. Interesują mnie klimaty takie jak w yamakasi czy w "dzielnicy 13" :)
Pomóżcie, powiedzcie gdzie mniej więcej w Paryżu są takie miejsca, których nie znajdziemy w przewodnikach