Francuski czy hiszpański?

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o poradę:) Jaki język powinnam wybrać: francuski czy hiszpański?Chyba wolę jednak francuski, ale boję się, że jest trudny...
tak, jest trudny, a przynajmniej trudniejszy od hiszpańskiego. Jednak lepiej wybrać francuski, właśnie dlatego. kiedy opanujesz francuski, to przy innym języku romańskim będzie ci jeszcze łatwiej
Francuski jest pięknym językiem. Zastanawiam się tylko, czy na świecie bardziej popularny nie jest hiszpański... I który z nich może być bardziej przydatny w życiu?
cześć zgadzam sie z kolegą, też uważam , że o wiele łatwiej jest nauczyć się hiszpańskiego gdy już się mówi po francusku i podobnie jak on uważam, że francuski jest trudniejszy....który język wybrać? to żależy gdzie mieszkasz i jakie jest tam zapotrzebowanie na rynku- hiszpański staje się coraz modniejszy( nawet bardziej niż francuski) i choć jest w ogólnym przekonaniu dość egzotyczny -znając go dogadasz się w wielu miejscach na świecie. zresztą osobiście uważam że fajnie jest znać troche tego i troche tego- sama studiowałam romanistyke i jako drugi język romański wybrałam właśnie hiszpański- i nie żałuję. mam nadzieję że kiedyś popracuję nad hiszpańskim.pozdrawiam.justyna
Ja się uczę obu, wiec troche wiem na ten temat;) Hiszpański jest co prawda bardziej popularny, ale mi osobieście nauka francuskiego nie sprawia większych problemów.... właściwie to wolę nawet francuski pomimo, że jest trochę trudniejszy, po prostu ładniej brzmi, hiszpański nie bardzo mi się podoba;/ dlatego ja rowniez zdecydowanie polecam francuski;) pozdrawiam i zycze milej nauki;)

»

Pomoc językowa