Każda lekcja składa się z części "a" i "b".
W części "a" na początku masz krótki dialog do którego jest nagranie, pod dialogiem masz wypisane wszystkie nowe, użyte w tym dialogu zwroty wraz z tłumaczeniem. Te zwroty też są nagrane i czytane przez lektorów (najpierw po francusku, potem następuje pauza abyś mogła powtórzyć, a następnie słyszysz odczytany zwrot przez innego lektora po polsku).
Następnie jest część w której masz wyjaśnione struktury gramatyczne i ćwiczenia, a wszystko jest oparte na zdaniach, które poznałaś z dialogów, albo podobnych.
W części "b" poznajesz dodatkowe przydatne w codziennym życiu wyrażenia, które są przedstawione w różnej formie, często też w postaci dialogów, ale niezwiązanych z tym dialogiem głównym z części "a". Do tego też są nagrania i ćwiczenia.
Do niektórych ćwiczeń też masz nagrania, tzn. zdania są odczytywane przez lektora.
Po każdych pięciu lekcjach jest lekcja powtórkowa.
Kurs prowadzi cię krok po kroku, co dla mnie było ważne, bo nigdy wcześniej nie uczyłam się francuskiego. Porównując go z tą książeczką w jeden miesiąc, struktury gramatyczne wprowadzane są o wiele wolniej i w mniejszych dawkach, co mnie akurat odpowiada.
Acha jest jeszcze druga część tego kursu, tak jak w niemieckim.
Podsumowując - powiedziałabym, że jest to dobry kurs dla kogoś kto nigdy nie uczył się tego języka i chce poznać podstawy.
Nie wiem, czy odpowiedziałam na wszystkie twoje pytania. Jakbyś chciała wiedzieć coś jeszcze to pytaj.