Salut:) Ja oglądam na TV5 serial "Nos années pension", leci on w week-endy od 10.30 do 11:) Generalnie opowiada o grupce ados mieszkających w internacie, no i przeżywają różne młodzieńcze przygody;p Można nauczyć się la langue familière jak się ogląda ten serial:)
Potem, o 11 (te same dni tygodnia i kanał) jet krótki, kilkuminutowy program "Paroles de clips", gdzie puszczają franuskojęzyczne piosenki z tekstem na dole ekranu, co także pomaga w nauce słówek:)
A, w soboty przed 'Nos années pension" jest "C`est pas sorcier", emisja o charakterze raczej edukacyjnym i w zamyśle chyba przeznaczona dla dzieci, ale ja ją bardzo lubię;)) (Podobnie jak M.A.D- Mission, Aventure, Découverte w niedziele, przed "Nos années...")
Kiedyś na TV5 od 9 z minutami był taki fajny serial "Cédric", utrzymany w klimatach "Le Petit Nicolas",dla mnie po prostu genialny:D niestety, zdjęli go z anteny, a szkoda...
W dni powszednie od 6.30 jest "Télématin"-taka typowa telewizja śniadaniowa, ale bardzo, bardzo fajna:) Oglądam przed pójściem do szkoły:)
Jak mi się przypomni jeszcze jakieś fajne "cuś" en français, to napiszę:)
Bisous:**