francuski od podstaw...

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam do Was pytanie. Mam zamiar uczyć się języka francuskiego, bardzo mi się on podoba. Nie miałem z nim nigdy wcześniej kontaktu (co najwyżej w filmach :)), ale nie jestem pewien, czy dam radę. Otóż jestem w pierwszej klasie liceum i mam trochę nauki. Kurs, na który chcę się udać wygląda tak: 128 godzin, dwa razy w tygodniu po 90 minut. Słyszałem, że język francuski jest trudny, wiec może w takiej sytuacji lepiej wybrać np. włoski lub hiszpański, które PODOBNO są łatwiejsze? I czy przez ten czas dam się radę czegoś nauczyć? Proszę o pomoc, bo naprawdę nie wiem co zrobić, a francuski bardzo mi się podoba.
Skoro podoba Ci się język francuski, to myślę, że warto się go uczyć. Ja zaczęłam się uczyć tego języka w pierwszej klasie liceum, miałam dwie godziny lekcyjne tygodniowo, a za miesiąc zdaję maturę. ^^
Francuski jest trudny, nawet bardzo, ale jeśli pokochasz ten język to nauka będzie sprawiała Ci przyjemność. :) Myślę, że jeśli chcesz, to dasz radę.
Trudny? Nie sądze. Jest łatwiejszy niż angielski. Ale to moje zdanie.
angielski to pestka. ^^ Ale angielski jest nudny jak flaki z olejem i za dużo go wszędzie, bleeh. ^^
Też według mnie français jest łatwy :) I śliczny :D
Dla mnie fr jest bardzo bardzo latwy,no ale to moja pasja. Ja ucze sie od 1 kl.gim(jestem w 2) i moge powiedziec ze duzo umiem i bym sie dogadalam bo pisze z kolegami z Francji, a nie jestem taka ponad przecietna uczennica lece na 3 4 2 niekiedy na 5 a z fr mam same 5 :) oplaca sie
Dziękuję, trochę podnieśliście mnie na duchu, mam nadzieję, że dam sobie radę :P
hehe, dla mnie tam jest trudny. ^^ Chociaż też przeleciałam całe liceum na 5 i 6 z francuskiego, raz tylko dostałam 4+ w pierwszej klasie, co uważam za porażkę, haha. ^^
Jak ja uwielbiam te dysksje o "latwosci" francuskiego, szczegolnie wypowiedzi osob, ktore nie mialy okazji pomieszkac we Francji i byc zmuszone do uzywania jezyka 24h na dobe w roznych sytuacjach zyciowych:D
Co tam francuski we Francji, przyjedzcie do Montréalu ;)
francuski nie jest latwy o_O
moze na poczatku tak, ale im dalej w las tym wiecej grzybów;p
a gramatyka jest koszmarna:P
co nie zmienia faktu, ze uwielbiam ten język:>
wiec dla chcacego nic trudnego:>

hiszpanski i wloski to tez jezyki romanskie, wiec tak samo jak i fr maja podobna gramatyke - koszmarna:P
ale w hiszp o tyle dobrze ,ze prawie jak sie pisze tak sie czyta;> tyle ulatwienia.
Ech, jak uzywasz francuskiego 24 na dobe (no, malo prawdopodobne, kiedys trzeba spac) to raczej sie juz nie zastanawiasz czy latwy czy trudny... Staje sie naturalny (zeby nie bylo-od kilku lat mieszkam we Francji). Tak wiec dyskusja ma sens!

A poniewaz uczylam sie wloskiego to powiem,ze niestety kazd kij ma dwa konce. Wymowa duzo prostsza nie francuski;ale gramatyka zdecydowanie trudniejsza... No i problem dialektow uzywanych na codzien we Wloszech...

Ucz sie francuskiego jak Ci sie podoba!
Ja tez tak uważam,że jak ci podoba się francuski to się go ucz! Naprawde warto.
Ja powiem tak: miałam francuski przez 3 lata w LO mielismy super nauczycielkę,super tłumaczyła potrafiła zarazić swoją pasją,taką pasją że zdałam maturę z tego języka,i mam zamaisr uczyć się go na studiach,oczywiście na poziomie początkującym,bo boje sie że się zbłażnię,(bo mogłabym iść na średiozaawansowany).Pozdrawiam! Co to gramatyki,jest dla mnie troche za skomplikowana^^^^ ale wszystko jest do opanowania! Wymowa jest OK.Jeśli chodzi o włoski,to wymowa i gramatyka jest podobnie.Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka