śprawdzenie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej mam lekki problem z zadaiem domowym..mianowicie opowiadanie o moich świętach..
uczę sie francuskiego od ponad roku ale tak szczerze ciężko oj ciężko...dlatego bardzo prosze o sprawdzenie mojego tekstu i poprawieniu błędów.od razu wielkie dzieki:*:*

Moi et mon famille le temps Noël ensemble. Dans piéce est sapin et la décover en famille. Pour cella, il nous faut: des guirlandes, guirlande électrique, des boules et des sucredi. Dans piéce est a la créche. Mon famille preparer 12 mets: chou de champignon, la soupe aux batteroves rouges, la soup à champignon, poisson. Mon famille diviser le pain azyme avant le déjeuner. Nous aller sur (pasterka i nie wiem jak to mam przetłumaczyc) ô minuit
napisz po polsku jak to miało być :)
no ok ale czy to tak dokładnie napisze to nie wiem bo pisałam ze słownikiem i moze byc problem za co sorry
no to przynajmniej tak mniej wiecej

Ja i moja rodzina spędzamy święta razem, w pokoju jest drzewko, dekorujemy je z rodziną do tego potrzeba: girlanda, swiatełka, bąbki, słodycze. w pokoju jest szopka. moja rodzina przyrządza 12 poraw np. kapusta z grzybami, barszcz, zupa grzybowa, ryba.w mojej rodzinie dzielimy sie opłatkiem przed obiadem. Idziemy na pasterke na 12
Moi et ma famille passons Noël ensemble, dans la chambre il y a un sapin, nous le décorons et pour le faire, il nous faut: une guirlande, des petites lampes. des boules et des sucreries. Dans la chambre il y a une (petite) crèche. Ma famille prépare douze plats par exemple: le chou avec des champignons, la soupe aux champignons, un poisson. Dans ma famille nous partageons le pain azyme avant la Réveillon (przypuszczam że chodzi o kolację wigilijną?). Nous allons à la messe de minuit.

proponuję tak :)
bardzo dziękuje:*

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie