witam wszystkich gorąco :)
bardzo proszę o sprawdzenie poniższego tekstu, daję po polsku i francusku, wiem, że jest dużo błedów, ale właśnie dlatego zwracam się do państwa o pomoc. tekst potrzebny mi jest na jutro więc jeśli ktoś znajdzie czas na poprawę, byłabym bardzo wdzięczna. a oto teksty: tradycjonalna kuchnia śląska
śląsk jest znany z tradycyjnej kuchni, potrawy tego regiony są bardzo smaczne.
w tradycji najważniejszym był niedzielny obiad, na który składają się rosół, rolada, kluski oraz modra kapusta. W kuchni tej ważne są mięsa, tradycyjne sosy, ziemniaki. Rzadko stosuje się wyszukane przyprawy, ślązacy wolą przyrządzać potrawy według starych sprawdzonych receptur. Ważnym elementem kuchni są zupy, których nie spotkamy w innych regionach: wodzionka, żur, czy
breja. Często do obiadów podawane są sałatki z typowych polskich warzyw: ziemniaków, cebuli, ogórków, marchwi. Jeśli chodzi o deser liczyć można na
ciasta, zwane na śląsku kołaczami, mamy więc kołacz z białym serem czy z makiem. Inne potrawy kuchni śląskiej:
Le traditionelle regional cuisine du ślask
śląsk est fame a traditionelle cuisine, les plats sont tres appetissents. Au tradidion le premiere a ete dimanche déjeuner a quel consister le bouillion, les patees, la roulade et le chou. A ce cuisine importes a viandes, les traditionelles sauces,les pommes de terre. Rarement pratiquere a recherchées épices, les ślązacy preferent vieuxes recettes. L'importe element sont soupes quelles nous ne trouvons pas a differente region: wodzionka, żur ou breja. souvent a dejeneurs sont servires les salades de typique polonais herbes: pommes de terre, oignons, concombres, carottees. Pour ce que dessert il est permis de recompter a pates, a śląsk nommes kołacze, nous avons aussi kołacz de double-creme ou de papaver. Autres plats a cuisine du śląsk: