proszę o sprawdzenie i poprawę

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich gorąco :)
bardzo proszę o sprawdzenie poniższego tekstu, daję po polsku i francusku, wiem, że jest dużo błedów, ale właśnie dlatego zwracam się do państwa o pomoc. tekst potrzebny mi jest na jutro więc jeśli ktoś znajdzie czas na poprawę, byłabym bardzo wdzięczna. a oto teksty: tradycjonalna kuchnia śląska

śląsk jest znany z tradycyjnej kuchni, potrawy tego regiony są bardzo smaczne.
w tradycji najważniejszym był niedzielny obiad, na który składają się rosół, rolada, kluski oraz modra kapusta. W kuchni tej ważne są mięsa, tradycyjne sosy, ziemniaki. Rzadko stosuje się wyszukane przyprawy, ślązacy wolą przyrządzać potrawy według starych sprawdzonych receptur. Ważnym elementem kuchni są zupy, których nie spotkamy w innych regionach: wodzionka, żur, czy
breja. Często do obiadów podawane są sałatki z typowych polskich warzyw: ziemniaków, cebuli, ogórków, marchwi. Jeśli chodzi o deser liczyć można na
ciasta, zwane na śląsku kołaczami, mamy więc kołacz z białym serem czy z makiem. Inne potrawy kuchni śląskiej:

Le traditionelle regional cuisine du ślask

śląsk est fame a traditionelle cuisine, les plats sont tres appetissents. Au tradidion le premiere a ete dimanche déjeuner a quel consister le bouillion, les patees, la roulade et le chou. A ce cuisine importes a viandes, les traditionelles sauces,les pommes de terre. Rarement pratiquere a recherchées épices, les ślązacy preferent vieuxes recettes. L'importe element sont soupes quelles nous ne trouvons pas a differente region: wodzionka, żur ou breja. souvent a dejeneurs sont servires les salades de typique polonais herbes: pommes de terre, oignons, concombres, carottees. Pour ce que dessert il est permis de recompter a pates, a śląsk nommes kołacze, nous avons aussi kołacz de double-creme ou de papaver. Autres plats a cuisine du śląsk:
Le cuisine traditionelle régionale de Silésie

La Silésie est connue grâce à sa cuisine traditionelle, dont les plats sont très appetissants. Selon la tradition, le déjeuner de dimanche était le repas le plus important. Il se composait du bouillion, des nuilles, de la roulade et du chou rouge cuit. Dans cette cuisine ce sont des viandes, des sauces traditionelles et des pommes de terre qui forment l‘essentiel. Les épices recherchées sont utilisée très rarement parce que les Silésiens préfèrent de vieux recettes. Ce qui est caractéristique ce sont les soupes que nous ne trouvons pas dans les autres régions. Elles s’apellent : wodzionka, żur ou breja. Souvent pendant le déjeuner on sert les salades de typiques legumes polonais: des pommes de terre, des oignons,des concombres, des carottees. S’il s’âgit du dessert on peux compter aux gâteaux nommés en Silésie « kołacze ». Donc, nous avons le kołacz au fromage blanc et au pavot. Autres plats de la cuisine silésienne:

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia