proszę o sprawdzenie!

Temat przeniesiony do archwium.
Spróbowałam przetłumaczyć ten tekst który wcześniej wrzucałam, brzmiał on:

Marzę o podróży na kretę. Jest to malownicza wyspa położona na Morzu Śródziemnym. Klimat na Krecie jest uważany za najzdrowszy w Europie. Znajdują się tam zarówno góry, jak i piękne, ciepłe morze. Na Krecie, przede wszystkim chciałabym:
-zwiedzić ruiny zamku w Knossos pochodzące z okresu 2[tel]p.n.e. Zamek ten jest związany z wieloma greckimi mitami
-przejść się wąwozem Samaria- jednym z najpopularniejszych wąwozów na Krecie, który jest najdłuższym wąwozem w Europie
-wykąpać się w ciepłym kreteńskim morzu
Chociaż na razie podróż na Krete jest tylko moim marzeniem, wierze że kiedyś uda mi się je spełnić.

Przetłumaczyłam to tak:
Je reve de voyage a Creta. C'est une pittoresque lie sur la Mer Mediterrane. Le climat a Creta est le meilleur dans une tout d'Europe. Il y a des mountages et belle, chaud mer. A Creta, je voudrais:
- voir des decanbres de castel a Knossos, qui a forme a 2[tel]avant jesus christ. Ca castle est apparete a beaucoup des mythes
- promener a ravin Samaria- plus populaire route turistique dans un Creta et le plus longe ravin a Europe
- baigner sur la chaud mer
Meme que maintement le voyage a Creta est seulement ma reve, je crois que je reauner ce reve.

Proszę o sprawdzenie... bardzo...
Sprawdz tylko czy wawoz to nie jest "gorge"

Marzę o podróży na kretę.
Je rêve d'un voyage en Crète

Jest to malownicza wyspa położona na Morzu Śródziemnym.
C'est une île pittoresque, située sur la Mer Méditerrannéenne

Klimat na Krecie jest uważany za najzdrowszy w Europie.
Le climat à Crète est supposé d'être le plus sain de l'Europe

Znajdują się tam zarówno góry, jak i piękne, ciepłe morze.
Il y a aussi bien les montagnes que la mer magnifique et chaude

Na Krecie, przede wszystkim chciałabym:
En Crète je voudrais avant tout :

-zwiedzić ruiny zamku w Knossos pochodzące z okresu 2[tel]p.n.e.
visiter les vestiges du château à Cnossos

Zamek ten jest związany z wieloma greckimi mitami
Ce château est lié à de nombreux mythes greques

-przejść się wąwozem Samaria- jednym z najpopularniejszych wąwozów na Krecie, który jest najdłuższym wąwozem w Europie
me promener dans la gorge de Samaria - l'une des plus connues en Crète et qui est la plus longue gorge de l'Europe

-wykąpać się w ciepłym kreteńskim morzu
me baigner dans la chaude mer crétoise

Chociaż na razie podróż na Krete jest tylko moim marzeniem, wierze że kiedyś uda mi się je spełnić.

Bien que le voyage en Crète ne soit pour l'instant qu'un rêve, j'ai confiance qu'un jour je le réaliserai.
dziękuję ;*
jeśli kiedyś przypadkiem się spotakamy to masz u mnie wieeeelką czekoladę!!

« 

Brak wkładu własnego