kilka zdan

Temat przeniesiony do archwium.
Le roi avait la fille qui s’appelle Blanche-Neige.
Król miał córkę która zwano blanche neige.
Il lui dit qu’elle doit échapper
Powiedzial jej ze musi uciekać
La troisième fois, déguisée en paysanne, foutis lui une pomme empoisonnee.
Za trzeciem razem, przebrana za chłopke, podala jej zatrute jablko
Apres quelques jours, arriva le prince qui voulut oter la blanche neige l’a château
Kilka dni pozniej przybyl ksiaze ktory chcial zabrac spiaca krolewne do zamku

powiedzcie mi prosze czy dobrze napisalam te zdania. to jest bajka wiec uzywalam passe simple:)
Chyba nie trzeba passe simple... :D

Le roi avait une fille qui s'appellait Blanche-Neige.
Il lui a dit qu'elle devait fuir.
La troisième fois, déguisée en paysanne, elle lui a donné une pomme empoisonnée.
Après quelques jours, un prince qui voulait rammener la blanche neige au château est arrivé.

Na akcenty nie patrzyłam.
dziekuje bardzo!
nie trzeba? to cale opowiadanie, ktore napisalam w passe simple musze zmienic?
W passe simple pisze się tylko bajki. Jeśli masz zwykłe opowiadanie, to ma być imparfait i passe compose.
I z tymi bajkami to też różnie bywa, bo nawet na olimpiadzie był odsłuch ze smokiem, złą macochą i happy endem i ani śladu PS.
Więc ja się męczę tylko jeśli w poleceniu mam zaznaczone, że muszę. I jeśli akurat miałaś lekcję o PS, to pewnie też o to chodzi, żeby go użyć.
Jeśli chcesz, to mogę Ci te zdania zamienić :) ale czy musisz, to zalezy od sytuacji.
Mało który nauczyciel wymaga pisania w PS, zazwyczaj wystarczy rozpoznawanie w tekście :)
No wlasnie ja mialam napisac bajke La blanche-neige. I jakos tak mi sie przewinelo (w internecie) ze pownnam to napisac w czasie ps. Ale tak naprawde to slysze o nim po raz pierwszy
A, to napisz normalnie, "po ludzku" :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie