mowa zależna w czasie przeszłym

Temat przeniesiony do archwium.
kilka dni temu rozwiązałam zadania podane w tym serwisie z mowy niezależnej i zależnej w czasie przeszłym. potem sprawdziłam z odpowiedziami jakie tu są i mam wątpliwości, co do niektórych:

Nous voudrions savoir : « Pourquoi a-t-il vendu cette voiture ? »
Nous voudrions savoir pourquoi il a vendu cette voiture.

czy w przekształconym zdaniu (drugim) nie powinien być czas plus-que-parfait, bo w mowie niezależnej był czas Passé composé?

L’autre jour, je lui ai demandé : « Est-ce que tu me dirais la même chose aujourd’hui ? »
L’autre jour, je lui ai demandé s’il m’aurait dit la même chose ce jour-là.

czy w przekształconym zdaniu nie powinien być Conditionnel Présent, bo jego się nie zmienia? bynajmniej tak nas uczyła sorka?

proszę o wytłumaczenie dlaczego tak, a nie inaczej. chyba, że jest błąd w serwisie?
z góry dziękuję
Zdanie jest poprawne, bo conditionnel présent ZAMIENIA SIE na conditionnel passé jezeli czasownik zdania glownego jest w czasie przeszlym.
Co do pierwszego przeksztalconego zdania, to czas jest prawidlowy, bo czasownik zdania glownego wystepuje w trybie warunkowym conditionnel présent, a nie w czasie przeszlym.
ale mi chodzi o czasowniki w zdaniu cytowanym « Pourquoi a-t-il vendu cette voiture ? » tutaj jest czas przeszły i on się w plus-que-parfait zamienia. bo chyba nie ma różnicy, czy tutaj Nous voudrions savoir mamy cond pr czy passe compose?

a z tym drugim, no cóż widocznie sorka coś pochrzaniła
W tym wypadku sie nie zamienia. Tak jak napisalam czasownik zdania glownego jest w conditionnel présent czyli nie mamy do czynienia z czasem przeszlym dlatego czas czasownika podrzednego pozostaje taki jaki jest czyli passé composé : Nous voudrions savoir pourquoi il a vendu cette voiture. Natomiast gdybys miala : Nous voulions savoir : "Pourquoi a-t-il vendu cette voiture ?", to wtedy passé composé czasownika podrzednego zamieniloby sie na plus-que-parfait, bo czasownik zdania glownego jest w czasie przeszlym, tutaj imparfait, czyli : Nous voulions savoir pourquoi il avait vendu cette voiture.
aha okok rozumiem :) dzięki wielkie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie