tłumaczenie:)

Temat przeniesiony do archwium.
61-65 z 65
| następna
Non, je n'habitais jamais en France et en plus, je n'y ai jamais ete. Peut-etre, un jour, j'irai et je visiterai ce bel etat.
en particulier le Disneyland :)
dziękuję ci sesaj buziak :)miłej nocki życzę
Antenka, juz przetlumaczone, wiec tylko gwoli wyjasnienia:

>un petit truc - mały podstęp
no, niekoniecznie, choc tak pewnie podaja slowniki; uzywa sie tego slowka dla ...zastapienia kazdego innego, ktore akurat nie przychodzi nam do glowy donne-moi ce truc - podaj mi "to";
j'ai acheté un truc - kupilam "cos takiego";
j'ai un truc à te dire - mam ci "jedną rzecz" do powiedzenia etc.
To takie slowko-wytrych

>es que tu- być co ty
takich rzeczy nie tlumaczymy slowo po slowie
es que (a prawidlowo zapisane: est-ce que) to tzw. slowko pytające, w calosci znaczy "czy"
Pozdr
Neige
Sesaj, poniewaz wiem, jak jestes dociekliwy (jako przyszly filolog!), pozwole sobie dorzucic maly niuans do Twego - poprawnego - tlumaczenia:

>Non, je n'habitais jamais en France
lepiej bedzie uzyc tu p.composé, sprawa jest bowiem zamknięta, w przeszlosci nie mieszkalem we F. i juz W PRZESZLOSCI nic sie nie zmieni; (tak jak zreszta slusznie zrobiles z "je n'y ai jamais ete")
mozna tu uzyc ai habité, ale mozna (i raczej lepiej) uzyc ai vécu, gdyz habiter to jakby "czynnosc mieszkania", zajmowania okreslonego miejsca, adresu, podczas gdy vivre to fakt, ze sie tam jest (i zyje sobie...)

bel état - slowo "panstwo" piszemy zawsze duza literą; mała oznacza stan, w jakim sie znajdujemy, np. euforii lub pijanstwa ;-)
w tym kontekscie, w odniesieniu do "miejsca geograficznego na mapie" pasuje bardziej pays - kraj, jako ze panstwo (Etat) oznacza "strukture panstwową", z ministerstwami i urzędem Prezydenta... Nie darmo Ludwik XIV mawial (podobno): L'Etat c'est moi! majac na mysli, że za całą administracje panstwową Francji wystarczy on sam, o wszystkim osobiscie decydujac

No, takie refleksje wieczorne, moze Cie do czegos zainspirują?...
Pozdr
Neige
61-65 z 65
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Ici on parle français