chciałabym aby ktoś sprawdził krótki tekst

Temat przeniesiony do archwium.
je me suis repose au bord de la mer. il faisait très beau. j'ai été là-bas deux semaines. je me suis baigné dans la mer. je me bronzais et je jouais au ballon de la plage avec mes amis. le soir je regardais les couchers du soleil et je faisais un feu de bois. je mangeais saucisse et je buveais le jus. je dornissais sous la tente. dans sac de cauchage été choleur. je me levais à l'auble et je faisais du jogging sure la plage. je me promenais beacoup.. je me ramassais le coquillages et le ambre jaumes. j' étais dans le port je voissais le phore.

Wiem ze bledow jest tu mnostwo, ale jestem poczatkujaca i licze na wasza zyczliwosc.
pozdrowionka!
Pas mal, mais il y a quelque fautes:
je me suis reposé(e)-{jeśli jesteś dziewczyną} au bord de la mer. il faisait très beau. j'ai été là-bas deux semaines. (j'y ai passé-spędziłam tam)je me suis baigné(e) dans la mer. je me bronzais et je jouais au ballon de la plage avec mes amis. le soir je regardais les couchers du soleil et je faisais un feu de bois. je mangeais du saucisse et je buvais du jus. je dormais sous la tente. dans sac de cauchage été chaleur. je me levais à l'aube et je faisais du jogging au long de la plage(wzdłuż). je me promenais beaucoup.. je ramassais les coquillages et les ambres jaunes. j'ai été dans le port et j'ai vu un phare.(byłam raz raczej dokonany i rodzajnik nieokreślony przy latarni, jakąś)
to tyle nie jestem 100% pewna że jest super , ale chyba lepiej...bez drobnych błędów. pozdrawiam pa
Avec ta permission, je corrige les fautes les plus visibles:

1. ballon de plage (pas "de la plage")
2. je faisais du feu de bois
3. je mangeais des saucisses (une saucisse - féminin)
4. dans un sac de couchage (to co nastepuje, nie wiem, co autorka chciala powiedziec: il faisait très chaud / j'avais très chaud )
5. du jogging le long de la plage
6. des coquillages (pas tous les coquillages) et des ambres (pas tous les ambres)
7. dans le port où j'ai vu un phare

Bonne chance
avec ta permission....:)
widać, że chcesz się wykazać, ale zasadniczą kwestią jest to, że osoba prosząca o sprawdzenie zaznaczyła, że jest osobą początkującą. Mija się zatem z celem poprawianie jej wszystkich błędów, spowodowanych zapewne nieznajomością pewnych reguł ( na których poznanie czas przyjdzie później), lub ich zaniedbaniem, co zwykle jest naturalne u osoby niezbyt zaawansowanej. dlatego oddawanie takiej osobie kompletnie poprawionej pracy jest niedźwiedzią przysługą, bo maskuje tylko jej niewiedzę, która ujawni się dopiero na sprawdzianie (nie mówiąc już o tym, że widać niesamodzielną pracę - uczennicę wystarczy dopytać i się wyda:). dlatego warto pracę poprawić na jako -tako odpowiednim poziomie

zwróciło to moją uwagę, gdyż porawiłeś "błędy" osobie, która, jeśli się nie mylę, jest absolwentką romanistyki na UMK, a u nas takich braków z reguły ssię nie produkuje. :)
Amclmnt
Primo: nie musze sie "wykazywac".
Deusio: skad mam wiedziec, kto jest po romanistyce? Poza tym to nie jest "glejt" na poprawnosc.
Tertio: chociaz wszyscy mamy zawsze cos do odkrycia i nauczenia sie, to pierwsza osoba moze sie czegos nauczyc, dlatego warto zawsze podac jak najbardziej poprawna wersje -uwazam- a jezeli jest inteligentna, to nie wpadnie wpulapke skopiowania wszystkiego od dechy do dechy, tylko sama sobie "sfabrykuje" bledy, aby nie wpasc.

DIXI :)
Dziekuje za pomoc!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka