jeśli chodzi o "szybkośc reakcji" to masz rację. jednak (zawsze jest "jednak") chodzi mi o to, że wypowiedź może być nawet dobra, może byc relatywnie mało błędów, ale.....gorzej z takimi rzeczami jak wymowa, którą ocenia się na maturze (a wierz mi, ludzi potrafią tak "ciekawie" mówić, że czasem ciężko ich zrozumieć. a co dopiero ocenić:|). nie mówię, że tylko za to potrafią oblać, ale nikogo chyba nie zadowala trója za bełkotanie?
może uzupełnieniem wątku byłyby właśnie mp3 z nagraniami (nie wiem tylko w jaki sposób miałoby to funkcjonować
na maturze przed komisją będziesz mówić zupełnie inaczej niż jakbyś miała mówić do dyktafonu, a tym bardziej napisać coś na klawiaturze. jeśli chodzi o taką rozmowę to najlepiej przygotuje do niej rozmowa, gdzie część wrażeń zostanie zachoewana (np. napięcie, które może w każdej chwili sprawić, że zrobisz głupi bląd albo jakieś proste słowo wyleci ci z głowy, zastąpione długim stęknięciem, które nie robi najlepszego wrażenia na egzaminatorach)
dlatego sądzę, że taki "tekstowy" wątek spełni swoje zadanie "do połowy", tj. pomoże przećwiczyć wyrażanie opinii, ale takie coś warto wspomóc czymś jeszcze...