Tegoroczni maturzyści łączcie się!!!:)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 68
poprzednia |
Wpadłam na genialny pomysł:) do maturki zostało nie oszukujmy sie 3 miesiące..... Nie mam najmniejszej wątpliwości że wielu z was wyrywa sobie łosy z nerwów i powtarza słynne zdanie :''Boże ja nie zdam tej matury!''
Mam więc propozycję nie do odrzucenia, niech ten temat poświęcony bedzie na nasze rozmówki, możemy pisać na każdy temat, wypowiadać swoje opinie, robić mini prezentacje pod kątem matury ustnej, itp...
Co myślicie na ten temat? pamiętajcie matura tuż tuż:)
Pozdrawiam i czekam
pomysł niby do rzeczy, ale jeśli chodzi o maturę USTNĄ, to średnio chyba wyjdzie, chyba,że będziecie to nagrywać i gdzieś zamieszczać lub przesyłać sobie :). bo nie samą treść ocenia się na ustnej, ale i to w jaki sposób się mówi (i czy w ogóle jest sie w stanie sklecić zdanie "na żywo")
ale jeżeli będzie podjęta dyskusja na dany temat i bedziesz chciał sie wypowiedzieć w danej sprawie to będziesz musiał szybko coś wymyśleć i napisać, to w interesie każdego z nas przyznać się przed samym soba czy korzystałam z pomocy innych czy skleiłam coś sama, nieprawdaż?
jeśli chodzi o "szybkośc reakcji" to masz rację. jednak (zawsze jest "jednak") chodzi mi o to, że wypowiedź może być nawet dobra, może byc relatywnie mało błędów, ale.....gorzej z takimi rzeczami jak wymowa, którą ocenia się na maturze (a wierz mi, ludzi potrafią tak "ciekawie" mówić, że czasem ciężko ich zrozumieć. a co dopiero ocenić:|). nie mówię, że tylko za to potrafią oblać, ale nikogo chyba nie zadowala trója za bełkotanie?

może uzupełnieniem wątku byłyby właśnie mp3 z nagraniami (nie wiem tylko w jaki sposób miałoby to funkcjonować

na maturze przed komisją będziesz mówić zupełnie inaczej niż jakbyś miała mówić do dyktafonu, a tym bardziej napisać coś na klawiaturze. jeśli chodzi o taką rozmowę to najlepiej przygotuje do niej rozmowa, gdzie część wrażeń zostanie zachoewana (np. napięcie, które może w każdej chwili sprawić, że zrobisz głupi bląd albo jakieś proste słowo wyleci ci z głowy, zastąpione długim stęknięciem, które nie robi najlepszego wrażenia na egzaminatorach)

dlatego sądzę, że taki "tekstowy" wątek spełni swoje zadanie "do połowy", tj. pomoże przećwiczyć wyrażanie opinii, ale takie coś warto wspomóc czymś jeszcze...
oki niech Ci będzie:)
Nie zapominaj o tym ze w 100% nigdy nie uda ci sie odtworzycsytuacji jaka będzie miała miejsce na maturze przed komisją. A za pomocą nagrania i tak niepoprawisz niczyjej wymowy. Uważam że jeśli ktoś ma problemy z wymową to akurat nei powinien siebrać za maturę z tego języka. i z reguły raczej sienei bierze. Sądzę że Eve ma rację bo w tym wypadku można przynajmniej częściowo przećwiczyć szybkość reakcji w formułowaniu wypowiedzi na dany temat. Lepsze to niż nic. A jak ktoś ma problemy z wymową to neich sobie radzi inaczej. Chociaż wydaje mi sie że akurat we francuskim to cieżko mieć z tym problemy bo tu wszystko jest na logikę.
A teraz to co jestem ci winna ;-)
"Grammaire du français progressive" autorzy: Maïa Grégoire i Odile Thiévenaz. wydawnictwo CLE INTERNATIONAL.Tego są 3 poziomy. ja mam akurat Niveau intermédiare, ale planuję zakup tego najwyższego poziomu
Tak jest!!!Masz całkowitą racje a ten kto nie chce brać udziału w tym pomyśle niech nie krytykuje pomysłów innych!
Dzięki Lisa za wsparcie i za polecona książke:)
Myślę, że pomysł jest calkiem dobry:) Może niekoniecznie pomoże w maturce ustnej, ale w ogólnym przygotowaniu do matury na pewno. Tylko trzeba by to jakoś sprytnie zorgnizować... Może jakiś system powtórek-lub nauki dla tych którzy części materiału jeszcze nie mieli?
Hmm... Nie żebym nie wierzyła w zdolności forumowiczów, ale mylę, że coś takiego jak wymowa powinien korygować fachowiec czyt. dobry naczyciel francuskiego lub (to najlepszy przypadek) rodowity użytkownik j. fancuskiego
hmmm... powtórki, nie wiem... potrwa to strasznie długo a i tak wiedza nasza jest tak różna że nigdy nie dojdziemy do ładu, ustalmy sobie że poziom jest przybliżony do poziomu na mature rozszerzoną, Myślę że wszyscy będą zadowoleni:)
Dokładnie. Ale uważam ze wbrew pozorom wymowa francuskiego nei jest trudna, a nawet jesli ktoś ma z tym problemy (co zdarza sie bo sama znam takie osoby) to musi szukać pomocy na żywo.
mozemy sobie np. tłumaczyć pewne zagadnienia z gramatyki których ktoś neirozumie i przede wszystkim wzbogacać słownictwo. no dobra, to od czego zacyznamy?;-)
Zacznijmy od 10 głebokich oddechów i powtarzania sobie w myślach: "Zdam wspaniale maturę z francuskiego... Zdam wspaniale maturę z francuskiego... Zdam doskonale maturę z francuskiego..."
W tym momencie ja zazwyczaj łapię się za łepetynę i krzyczę: "QTFA, JA SIĘ NIGDZIE NIE DOSTANĘ NA STUDIA, JESTEM SKOŃCZONYM DEBILEM, AAAAAAAAAA!!!!!!!!!!" :-D Najwazniejsze to pozytywne podejście :-D
Hej! a kto jeszcze oprócz mnie wybiera sie na romanistyke na UW? gdzie chcecie isć jak sie tam nei dostaniecie (czego nikomu nei życzę)?
ja robie dokładnie tak samo:-D
w sumie to ja bym chetnie poszedl na romanistyke gdyby nie literatura i lektorat z drugiego jezyka romanskiego. jedynie portugalski jest w miare, reszta to pasztet.
na lingwistyke sie pewnie nie dostane, moze wezme sobie 2x NKJO :) j.francuski i j.angielski, czy cos.
też o tym myslałam;-)
on commence?
Nous devons beaucoup ecrire! je commence a me presenter:)
Je m'appelle Eve, je suis lyceenne, j'habite a Varsovie, j'ai 18 ans, je reve d'etudier a l'Universite de Varsovie. Je m;interesse beaucoup a la danse( je danse depuis 2 ans),
et vous?.........j'atends la reponse:)
Je m'apelle Elise. J'ai 18 ans, je suis lyceenne. J'habite a Kuchary, pas loin de Płońsk. Moi aussi, je voudrais etudier a l'Universite de Varsovie mais il me semble que ma connaissance de la langue francaise n'est pas suffisant. J'apprends francais depuis 2 ans et demi.
est-ce que je peux me joindre a votre project ? je m'appelle Pierre et j'ai dix-huit ans. j'habite a varsovie et moi aussi, je voudrais faire des etudes a l'universite de varsovie. ma faculte revee? la linguistique bien sur! j'espere que je reussirai la bac avec les resultats exeptionelles et je vous souhaite la meme chose! :-)
Bien sur que tu peux, je suis contente que ce projets te plait.
Moi aussia, j'habite a Varsovie et je cherche les ecoles ou on peut profiter de consultations sauf s'incrire a la course a cet ecole,
tu me compred?
Esy-ce que tu sais qch a propos de ma question?
j'attends...:)
je ne suis pas sur si j'ai bien compris. tu cherches des cours gratuits de langue francais? moi, je n'ai pas trop d'argents alors je m'apprends a la maison tout seul et a l'ecole aussi, mais je sais que ce n'est pas suffisant.
non, je cherche les ecoles ou il y a les conversations et ou on peut y aller sauf s'inscrire a la course qui dure pendat tote l'annee, p.ex: a Profi Lingua on peut profiter de convaersations mais il faut etre etudiant de cet ecole. Moi, j'ai les courses a l'ecole des langues mais nous parlons tres rare et je voudrais ameliorer moa prononcation:)
Toute l'annee:)
Peut-etre nos allons aborder un sujet?
quel suject? et a propos les ecoles, tu veux te rencontrer avec quelques personnes et parler francais tout simplement? d'accord?
quel suject vous proposez ?
D'accord:) sujet... hmm....Nous devons parler aux sujets tres dificiles parce-que notre BAC est dificile:)
Qu'est-ce que tu penses aux publicites a la television,
Moi, j'estime qu'elles nous prennent beaucuop de temps, p.ex un film dure 2 heures et avec les publicites il dure 2,5-3 heures:( la publicite est omnipresante et nous ne pouvons pas etre libre.
Et toi, j'attends
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 68
poprzednia |