Witam,
Proszę przeczytaj do końca!!!
Jest mi aż głupio prosić o coś takiego ale ostatni po prostu się załamałam.
Uczę się francuskiego z przymusu, nie twierdze że to głupi język, bo jako język bardzo mi się podoba ale uczę się go jak wspomniałam wcześniej bo nie miałam wyboru.
Niestety mam inne zajęcia i to bardzo dużo. Teraz rozpoczęły się egzaminy a ja jestem w plecy z zaliczeniem z Francuskiego :-(
Do tej pory jakoś sobie radziłam, zakupiłam 2 słowniki, repetytorium, etc.
Ale na zaliczenie profesorka wymyśliła sobie opisywanie obrazków używając czasu Passé Composé i/lub L'imparfait.
Oczywiście oprócz tego dialogi, test i inne dziwne rzeczy :-(
Ze wszystkim daje rady ale ten opis obrazków mi nie wychodzi - nad opisem jednego obrazka myślałam 1h30 a jak dałam jej do sprawdzenia to podsumowała że to SKANDAL - no i się załamałam bo obrazków jest 10.
Nie chciałabym nadwyrężać dobroci forumowiczów ale bardzo bym prosiła o pomoc w opracowaniu chociaż 5 obrazków. Dla niektórych mogą wydać się wbrew banalne.
Dla mnie jest to bariera nie do przejścia jak na razie, bo uczę się francuskiego dopiero 6 miesięcy i uważam że troszkę za szybko ten materiał przerabiamy.
Żeby udowodnić, że nie jestem leniem, który chce żeby inni odwalili za niego robotę to poniżej zamieszczam 5 zrobionych przeze mnie opisów.
Po przeczytaniu może ktoś się zlituje bo naprawdę choć się staram to nie wiem jak to napisać i piszę jak potrafię a wychodzi na to że wszystko jest źle.
Numerek przed opisem to numer opisywanego obrazka
49. Elle s'est lavé et ensuite elle allait au lit. Quand elle plaçait l'horloge, lui se brossait les dents. Quand il a fini ça lui allait au lit et elle déjà alors dormait. Ils dormaient à 7h car alors a réveillé leur réveil. Il s'est levé premier et assurément il préparait le petit déjeuner. Ensuite quand elle s'est peigné avant le miroir il s'habillait .