>>>>>Krytyczna sytuacja POMOCY!!! Bardzo Prosze!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Proszę przeczytaj do końca!!!

Jest mi aż głupio prosić o coś takiego ale ostatni po prostu się załamałam.
Uczę się francuskiego z przymusu, nie twierdze że to głupi język, bo jako język bardzo mi się podoba ale uczę się go jak wspomniałam wcześniej bo nie miałam wyboru.

Niestety mam inne zajęcia i to bardzo dużo. Teraz rozpoczęły się egzaminy a ja jestem w plecy z zaliczeniem z Francuskiego :-(

Do tej pory jakoś sobie radziłam, zakupiłam 2 słowniki, repetytorium, etc.
Ale na zaliczenie profesorka wymyśliła sobie opisywanie obrazków używając czasu Passé Composé i/lub L'imparfait.
Oczywiście oprócz tego dialogi, test i inne dziwne rzeczy :-(

Ze wszystkim daje rady ale ten opis obrazków mi nie wychodzi - nad opisem jednego obrazka myślałam 1h30 a jak dałam jej do sprawdzenia to podsumowała że to SKANDAL - no i się załamałam bo obrazków jest 10.

Nie chciałabym nadwyrężać dobroci forumowiczów ale bardzo bym prosiła o pomoc w opracowaniu chociaż 5 obrazków. Dla niektórych mogą wydać się wbrew banalne.
Dla mnie jest to bariera nie do przejścia jak na razie, bo uczę się francuskiego dopiero 6 miesięcy i uważam że troszkę za szybko ten materiał przerabiamy.

Żeby udowodnić, że nie jestem leniem, który chce żeby inni odwalili za niego robotę to poniżej zamieszczam 5 zrobionych przeze mnie opisów.

Po przeczytaniu może ktoś się zlituje bo naprawdę choć się staram to nie wiem jak to napisać i piszę jak potrafię a wychodzi na to że wszystko jest źle.

Numerek przed opisem to numer opisywanego obrazka

49. Elle s'est lavé et ensuite elle allait au lit. Quand elle plaçait l'horloge, lui se brossait les dents. Quand il a fini ça lui allait au lit et elle déjà alors dormait. Ils dormaient à 7h car alors a réveillé leur réveil. Il s'est levé premier et assurément il préparait le petit déjeuner. Ensuite quand elle s'est peigné avant le miroir il s'habillait .
Przepraszam, zamieszczam link jeszcze raz bo tamten nie działa (przynajmniej mi)

www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=6B4DFE6338E5EABD
Jeżeli ktoś chciałby mi pomóc to można darować sobie znaki specjalne (àâçèéêëî) bo to będę zdawać ustnie.

Tutaj jeszcze podaje mój mail:

[email]
zrobię jeden, reszta moze się dołoży(ale nie mam czasu patrzeć na obrazki)

1. Elle s'est lavée et ensuite elle est allée se coucher. Quand elle mettait le réveil, lui, il se brossait les dents. Après, il s'est couché aussi.Elle dormait déjà. Ils ont dormi jusqu'à 7h, quand le réveil les a réveillés.Lui, il s;est levé le premier et il a préparé le petit déjeuner. Ensuite, quand elle se peignait devant la glace,il s'est habillé.
...ale się rozpisałaś... :-)

no to ja się też dorzuce - sprawdź sobie maila, masz tam opis i ten obrazek który opisałem - czyli nr.50 odpada :-) Zostało jeszcze 8.
Kto następny... :-]

Ps.
Więcej wiary w siebie dziewczyno!!! - będzie dobrze, zobaczysz.
Ja co prawda siedzę w angielskim ale problem francuskiego nie jest mi obcy.
Patrze teraz na te obrazki, jak coś wymodzę to pośle na ci maila.

Faktycznie, czytając te 5 opisów dochodzę do wniosku, że przyda ci się pomoc.
Ja myśle że do soboty uda się (wspólnymi siłami) stworzyć te opisy, ale jak tego nie zdasz mając te opisy to się lepiej nie przyznawaj.

Jak napisałem-postaram się opracować jedne opis ale mam do ciebie prośbę nadiu. Masz może więcej takich obrazków, bo właśnie czegoś takiego szukam.

Pozdro600
ok. to ja biore sie za 38 :)
38. Elle est allée au restaurant. Elle s'est assise et elle a appelé le garçon. Elle a demandé la carte. Le garçon a apporté la carte et elle a commande du poulet avec des pommes de terres, un verre de vin rouge et un cafe noir. Quand elle a fini de manger, elle a demandé l'addition et elle a payé en laissant le pourboire sur la sous-coupe.
acha, w 38 jest tylko passe compose. Czy musi byc koniecznie imparfait ?
dobrze, jeszcze 30 :)

30. Elle est sortie de chez elle a 8h et elle s'est dirigee vers l'arrêt d'autobus, ça lui a pris 20 minutes. Elle attendait le bus pendant 10 minutes. Quand le bus est arrive et elle est entrée. Le trajet durait 15 minutes. Quand elle est descendue de l'autobus il etait neuf heures moins le quart.Elle devait aller a pied encore 10 minutes. Quand elle est enfin arrivée au bureau il etait 9h55, elle a pris l' ascenseur et a 9h elle a commencé a travailler. Elle travaillait 8 d'heures et a 18 heures elle est sorti du bureau. A 19 heures, elle est revenue chez elle.
jest Ok. Może być to i to albo PC lub l'imp.
Dziekuje za pomoc, szczerze powiedziawszy to nie wierzyłam, że ją otrzymam. A tu jeszcze dzień nie minął a ja już mam 3 dialogi i 1 obiecany :-P

Jeszcze 6 zostało :-)

Ja teraz siedzę na dialogami, których też mam 10 :-( ale postanowiłam zrobić je sama! Najwyżej jak skończe to zamieszcze do ewentualnej poprawy ;-]

Kurcze nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca, ale dzięki tej stonie, temu forum i wam powoli zaczynam zmieniać nastawienie do francuskiego!

Nawet nie wiecie jakiego "kopa" dało mi to że ktoś mi pomaga - cieszę się jak dziecko normalnie!!!

Dziękuje:\ la fraise, Otek84, 246 i Deix za wasz czas i waszą pomoc i z góry dziękuje wszyskim, którzy się jeszcze dorzucą - JESTEŚCIE KOCHANI!!!
Dziewczyno 6 miesięcy się uczysz i już takie macie zadania! Ja się ucze rok i jescze tego l'imperfait nie przerabialiśmy :-]

Wniosek z tego taki że albo ja mam lajt albo ty masz prze....rąbane.

Niestety nie mogę pomóc bo nie umiem ale posłałem ci na maila pare gotowych dialogów może jakieś ci się przydadzą. Poszukaj też na forum a napewno coś znajdziesz.
Temat przeniesiony do archwium.