kolejnosc w zdaniu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam 2 krotkie pytania.
1. Jezeli mamy w zdaniu negacje i COI np. Czy nie przeszkadzam Panu? -jaka jest kolejnosc: Je vous ne dérange pas? ou Je ne vous dérange pas?

2.on dit: je n'ai pas écouté le message (nie odsluchalam wiadomosci) mais comment on dit: nie odsluchalam jej (tej wiadomosci): je ne l'ai pas écoté ou je le n'ai pas écouté??

Nigdy nie moge zapamietac jaka jest kolejnosc w zdaniu. A jak musze powiedziec zdanie z negacja, dopelnieniem i w passé compose to juz zupelnie wymiekam:/
Czy ktos moze mi to wytlumaczyc tak 'na chlopski rozum'.
Na "chłopski rozum":
1. Jeżeli w zdaniu jest bezokolicznik to zaimek będzie stał przed nim (wyjątkiem są tylko czasowniki percepcji: entendre, voir itd.).
2. Jeżeli bezokolicznika nie ma, to szukamy osobowej formy czasownika i zaimek wstawiamy przed nią (tak więc w passe compose, zaimek będzie bezpośrednio przed odmienionym avoir lub etre)
Te zasady dotyczą zdań oznajmujących i przeczących.

Problem pojawia się tylko przy zdaniach rozkazujących w formie twierdzącej - wtedy zaimek po czaswoniku:
Donne-le-moi!
Ale już w przeczeniu: Ne me le donne pas!
A odnośnie Twoich pytań:
1.Je ne vous derange pas?
2.Je ne l'ai pas ecoute
Czyli w wiekszosci przypadkow formy COI/ COD zawsze stoja przed forma osobowa czasownika?
Ja to widze tak: il faut apprendre le francais- Il faut l'apprendre. A jak mamy passe comp.: j'ai donné un cadeau à Paul- je l'ai donné à Paul, je lui ai donné un cadeau, je le lui ai donné. A w przeczeniu: je ne le lui ai pas donné???
Tak jest poprawnie jak napisalam?
OK!!!!
dzieki za pomoc i wyjasnienie, juz zrozumilam i napewno zapamietam:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie