prosze o pilna pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam problem straszny bo grozi mi niedostateczny z francuskiego nie jest to mój jezyk nieststy, żeby obronic sie przed niedostatecznym na koniec roku musze przetłumaczyc ten tekst bardzo prosze żeby ktoś mnie poratował, z góry dziękuje:) acha i w miejsce znaków zapytania powinny byc literka e z kreseczklą:)

Au xx si?cle, la France se transforme profond?ment: l'administration se modernise,le francais est la seule langue de la R?publique,l'industrie, l'agriculture et le commerce se d?veloppent.Le centralisme domine toute la vie francaise: tout se d?cide ? Paris o? on donne les ordres qui seront ex?cut?s en province. ? la fin du xx si?cle, avec la cr?ation de l'Union europ?enne,la France a trouv? un meilleur ?quilibre entre la capitale et la province. Cette harmonisation a permis la cr?ation de r?gions administratives (correspondant souvent aux anciennes protinces) qui poss?dent une certaine autonomie: c'est ainsi que les langues r?gionales sont de nouveau enseign?es en France apr?s avoir ?t? souvent interdites ? l'?cole
w XX wieku, Francja intensywnie sie zmienia:: administracja sie unowoczesnia, francuski jest jedynym jezykiem republiki, przemysł, rolnictwo i handel rozwijają się. centralizm opanowuje całe zycie francuskie : wszystko sie decyduje/rozstrzyga w Paryzu gdzie wychodzą rozporządzenia które będą wykonywane na prowncji. na koncu XX wieku,, wraz z utworzeniem unii europejskiej,Francja znalazla najlepszą równowagę miedzy stolicą i prowincją . Ta harmonizacja umozliwila stworzenie regionow administracyjnych/formalnych (odpowiadającym czesto dawnym ????) ktore posiadają pewną autonomię: to podobnie jak jezyki regionalne są od nowa nauczane we francji po tym jak byly czesto zakazane w szkolach
Wielkie dzięki uratowałaś mi życie:D

« 

Pomoc językowa

»

Kultura i obyczaje