Pomocy :(

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszytkich, i prosze o pomoc dobrch ludzi, ja chyba nigdy nie zorzumiem tego jezyka, a musze rozwiazac 4 zadania i nauczyc sie ich na pamiec do wtorku... wiec bardzo prosze o pomoc.. i z gory dzikuje

1.Opisz swoj zwykly dzien (w jak najprosterzej formie bym prosil, np wstaje rano jem sniadanie i de do lazinki, pozniej jade do szky a po szokle sie ucze i ide spac, jakos tak np)

2.napisz swoje upodobania (nie mam pojecia co wymyslic)

3.Odpowiedz na pytania stosujac zaimki osobowe le, la, l', les
a) Tu achètes les fleurs pour ta maman? Oui, ........
b) Elle fait la cuisine? Oui..
c)Tu invites Agnès à la fète? Oui.........
d) Ils connaissent mon frère? Oui......

4.Opisz swojke pierwsze wakacje

prszepraszam za problemy ale naprawde nic nie umiem a chcialbym eh... z gory dziekuje
prosze.... :(
chocicaz jak ktos wie jak rozwiazac jedno zadanie prosilbym o pomoc bo musze tego jeszcze nauczyc sie na pamiec/// :(
1. a nie masz tego w swojej książce?

Je me lève le matin. wstaję rano
Ja prends mon petit déjeuner. jem śniadanie
Je ma lave. myję się
Je m'habille. ubieram się
Puis, je vais à l'école. potem jadę do szkoły
Après l'école, je fais mes devoirs et je me couche. po szkole odrabiam lekcje i idę spać
2. ja też nie mam, pojęcia jakie są Twoje zainteresowania... i na pewno ich za Ciebie nie wymyślę; to samo się tyczy pytania nr.4
swoją drogą leń jesteś; pomyśl chwilkę, napisz coś i daj do poprawienia
po nr miała być spacja, a nie kropka ;)

3.Odpowiedz na pytania stosujac zaimki osobowe le, la, l', les
a) Tu achètes les fleurs pour ta maman? Oui, je les achète pour ma maman. (bez s na końcu!!)
b) Elle fait la cuisine? Oui, elle la fait.
c) Tu invites Agnès à la fète? Oui, je l'invite à la fête. (e z "daszkiem")
d) Ils connaissent mon frère? Oui, ils le connaissent.
wiem ze to moze wyglada tak jak szedlbym na latwizne ale tak nie jest, nie umiem zrozumiec francuskiego, od razu zapominam tego czego sie ucze nie jestem poliglota z kazdym innym przedmiotem jest dobrze ale nie z francuskim... a w ksiazce nigdzie o tym nie bylo bo szukalem...
a np moje zainteresowania to sport, lubie dobra muzyke, spedzac czas z znajomymi i nie iwem co jeszcze obojetnie zeby bylo po francusku eh, a jak napisal po polsku do zadania dotyczacego moich fakacji moglbym liczyc na przetulmaczenie?
nawet nie wiem jak juz teraz jestem Ci wdzieczny naprawde tak bardzo
J'aime faire du sport et écouter de la musique. J'adore me rencontrer avec des amis. -> Lubię uprawiać sport i słuchać muzyki. Uwielbiam spotykać się z przyjaciółmi.
tłumaczyć ok, ale wymyślać za Ciebie to już nie ;P

no i widzę, że z językiem polskim też masz problemy...
na to wyglada....
moje pierwsze wakacje wspominam bardzo milo, pojechalem wtedy z rodzicami nad morze gdzie mi sie bardzo podobalo, a najbardziej kapiel w morzu i budowa zamkow, to byly moje najlepsze wakacje i zawsze bede je milo wspominal,
J'ai des très bons souvenirs de mes premières vacances. - Mam bardzo dobre wspomnienia z moich pierwszych wakacji.
Je suis parti au bord de la mer avec mes parents. - Pojechałem nad morze z moimi rodzicami.
J'aimait beaucoup passer le temps à la plage, nager dans la mer et faire des châteaux de sable. - Bardzo lubiłem spędzać czas na plaży, pływać w morzu i robić zamki z piasku.
C'était mes meilleures vacances et je ne les oublierai jamais. - To były moje najlepsze wakacje i nigdy ich nie zapomnę.
nawet nie wiem jak dzikowac, jestes wspaniala i uratowalas mi skore dzikuje tak bardzo :*
:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia