Moim zdaniem zawsze powinno byc États-Unis, a "a" z kreseczką znaczy "w" lub "do" czy "na", a "a" normalne to czaseownik mieć w trzeciej osobie liczby pojedynczej.
garundkettw43
15 lip 2010
Wiem, ale to jest jako w/do, a nie jako ma.
Pemol
15 lip 2010
Aux États-Unis jak już, a nie à. Pisać po francusku można bez problemu w Wordzie. Nie potrzeba żadnego programu specjalnego.
Vv88
16 lip 2010
Jest dopuszczone w druku, że jeśli wielka litera ma akcent to możesz go pominąć.
Więc będziesz miała raz tak, a raz tak.
garundkettw43
16 lip 2010
Co do druku - to chyba wszystko wyjaśnia - większość tych à to A.
A co do Worda - jak? bo rozumiem, że to nie jest wstawianie znaków ;p
Pemol
16 lip 2010
Można ustawić skróty klawiszowe do konkretnych znaków. I tak, np. ja mam ustawione dla ç ctrl+,+c i pojawia się c z cedille. Do każdego znaku można sobie ustawić skrót i wtedy pisanie nie różni się niczym od pisania po polsku. Skróty ustawia się poprzez narzędzie "Wstaw znak". Tam wybierasz znak i klikasz w "ustaw skrót" czy coś podobnego i już.
aulait
16 lip 2010
Zawsze zastanawiam sie, po co ludzie tak kombinuja z jakimis skrotami, dodatkowymi programami, kiedy wystarczy dodac francuska klawiature do głownej i miec dwie, ktore mozna przelaczac klawiszami alt+shift. Piszesz tekst po franusku? Przelaczasz na francuska klawiature i wszystkie znaki sa dostepne. Dotyczy to oczywiscie uzytkownikow Windowsa, czyli wiekszosci ludzi:D
Chyba szybsze jest dla mnie wpisanie skrótu niż uczenie się nowego układu klawiatury i w dodatku pisać na oślep, bo polska klawiatura nie ma francuskich znaków, więc trzeba się uczyć na pamięć układu. Pisanie skrótami nie różni się niczym innym, niż pisanie tekstu w języku polskim. Ę czy ł też piszesz skrótami i jakoś nie boli to.
amelie-poulain
16 lip 2010
Przyznam, że od dawna praktykuję sposób podobny do aulait: qwerty/ azerty. Naprawdę nic trudnego ;). Ale przyznam, że bardziej pasuje mi korzystanie z układu 'kanadyjski wielojęzyczny' kiedy piszę po fr.
Villon13
20 sie 2010
moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest ustawić sobie polski międzynarodowy. Można go ściągnąć tutaj: http://chomikuj.pl/JezykFrancuski/FR+-+Nauka+!/Programy/polski_miedzynarodowy_1_3.zip
np. alt+, potem c daje ç
alt+: potem u daje ü
itd. ;)
(na chomiku dokładnie podane)
Wujek_John
21 sie 2010
http://lexiquefle.free.fr/index.htm
Na samym dole wejdź w zakładkę
"LES ACCENTS :
Possibilité de taper votre texte en y
insérant les accents français"
tam masz super z dzwiękami wszystko wyjaśnione! super strona to jest ogólnie!
kategoria: Nauka języka francuskiego / forum: Pomoc językowa