no najlepiej jesli kupisz sobie np slownik z www.ectaco.com z wymowa francuska: jest bardzo przydatny jak czytasz ksiazke. Bardzo jestem z niego zadowolona, ale nie przydaje sie za bardzo gdy piszesz cos po angielsku, bo tutaj lepiej WIDZIEC przyklady.
Klasyka francuskich slownikow jest \"Le Petit Robert\", teraz dostepny rowniez w wersji multimedialnej na CD. Le Robert slynie z najlepszych slownikow. Ja mam wersje le petit ( nie taki znowu petit!!!) ale tez sa GRAND, i sa micro....Ja korzystam tez z mutimedialnegosenior dictionary français-anglais. WSPANIALY! z software! zostal stwozony przez wspolprace 2 ang i franc specjalistow w zakresie slownikow:Collins-Le Robert: . Niezle sa tez slwoniki konkurencji dla Le Robert czyli Larousse.
Jesli chodzi o polsko-francuskie slowniki multimedialne i to Z WYMOWA, to o takowych nie slyszalam, a jesli sa to niezbyt pojemne... i na zbyt dlugo ci sie nie przydadza
Z polsko-francuskich to tylko polecam z serii Wielki slownik ..... Wiedzy Powszechnej.
Najlepiej zobacz na www.amazon.fr bo tam najwieksza jest selekcja i mozna czesto zobaczyc poszczegolne strony slownika, jako ze sa wyswietlone na internecie.