a ja powiem tak, ze wszyscy gadacie bzdury, bo ja wlasnie jestem juz we francji 2 miesiace, studiujac w tym roku prawo na uniwersytecie w nicei; w polsce skonczylam prawo 2 lata temu, troszke pracowalam, i w miedzyczasie od jakis dwoch lat uczylam sie troszke francuskiego; oczewiscie zajecia raz w tyg, wiec mozecie sobie wyobrazic jaki byl moj poziom; pracujac w zeszlym roku w warszawie zapisalam sie tam na kurs francuskiego, i w momencie kiedy zdecydowalam sie w kwietniu ze w tym roku chce studiowac we francji, poprosilam ich o poswiadczenie ze chodze tam na kurs, nastepnie poszlam do ambasady francuskiej i tam tez poprsilam o poswiadczenie attache francuskiego, ze znam troche jezyk francuski(odbylo sie to tak, ze wczesniej sie dzwoni zeby ustalic termin, a nastepnie, spotkanie z nim, odbylo sie to w holu, prawie w biegu;chwile porozmawial ze mna co robie i jak sie nazywam i ile uczylam sie francuskiego i z jakich ksiazek korzystalam; nastepnie kazal napisac mi krotki list motywacyjny do szkoly , dlaczego chce tam studiowac, i wydal mi to magiczne poswiadczenie) Oczewiscie w papierach ktore wyslalam do szkoly, takie poswiadczenie z ambasady nie bylo wymagane, jednak karza oni cokolwiek przedtsawic. ja niestety nie mialam zdanych zadnych dalfow. ale to co zrobilam okazalo sie wystarczajace. z papierow ktore musialam wyslac to: akt urodzenia, dyplom ze mam mature, dyplom np ze skonczylam studia, zestawienie ocen ze studiow (uprzedzam ze nie byly super) jakies poswiadczenia znajomosci jezyka;i chyba tyle, wszystko musialo byc tlumaczone i nastepnie przez ambasade francuska przybijane i znaczkowane tlumaczenia, za co sie slono placi. przyjeli mnie na 4 rok prawa, wiec jak widzicie, nie jest to wcale takie trudne. teraz dopiero zaczela sie jazda, bo nie sztuka sie dostac, ale sztula przetrwac, gdyz nikt nie zwaza na to ze nic nie rozumiesz; a ja nie rozumiem z prawniczego jezyka prawie nic. na cwiczeniach przygotowuje sie referaty z ksiazek po 1000 stron, i co tydzien jest test:) ... wiec teraz dopiero zaczela sie batalia.