studia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 67
nie wszędzie trzeba zdawać egzamin. Wiele uczelni już nie wymaga certyfikatów językowych.
Tak wiec czy warto probowac isc tam na studia po 3 latach nauki franca?
ja się tyle właśnie uczyłam i daję radę.
a wiec na ktorych uniwersytetach nie wymagaja certyfikatu?
Osobiście nie dysponuję listą uczelni, które go nie wymagają, musisz dowiedzieć się sam/a. Napisz na te uczelnie, które Cię interesują.
A tak wlasciwie to jakie warunki jeszcze trzeba spelniac, aby sie dostac na studia we Francji.
Powiedzmy, ze opanuje ten jezyk. Trudno, nie bede spal po nocach przez 3 lata, ale co pozatym jeszcze nalezy zrobic?
Właściwie, to zależy od uczelni. We Francji wszystko zależy;) Niektóre uczelnie wymagają papierka, że zostało się przyjętym na studia w Polsce. Chociaż z nową maturą nie powinno już być problemu. Co jeszcze jest wymagane- dużo cierpliwości, bo niektóre uczelnie nie dość, że odpowiadają na zapytania ze znacznym poślizgiem, to jeszcze nie na pytania, które się im zadało;) Komunicaja dość często tu szwankuje. No i dokumenty przetłumaczone muszą być na francuski... Są oczywiście ekskluzywne szkoły, które organizują egzaminy itp... Ale większość wymaga tylko matury, języka i to wszystko...
hej a czy ktos wie jezeli jestem dopiero na drugim roku licencjata i chcialabym przenieśc sie i konczyc we Francji oprocz Bonjore nie znam prawie nic po Francusku:)ale gdybym poszła na intenywny kurs w te wakacje tak wogole to umiem dobrze angielski co o tym sądzicie czy jest mozliwośc przniesienia sie w trakcie licencjata?pozdrawiam:)
Wszytsko zalezy od tego z czego tego licencjata robisz, jak np z angielskiego to powinas sobie poradzic bo na zajeciach bedziecie gadac raczej juz ylko po angielsku.ale jak na inny kierunek to szczerze mowiac nie radzilabym porywac sie na studiowanie, bo przez 3 iesiace wakacji poznanie gramatyki moze i jest mozliwe, ale na tyle bogatego slownictwa zeby rozmiec wykladowcow raczej nie.. Jak koniecznie chcesz sie wyrwac do Francji w przszlym roku, to radzilabym wzic dziekanke, albo urlop na rok i przyjechac jako au pairka. To byloby chybanajlepsze rozwiazanie, bo wtedy naprawde uczysz sie jezyka, i nie martwisz sie o nic innego, ani o prace, ani o mieszkanie o nic. Przez taki rok mozesz sobe chodzic do szkoly jezykowej gdzie Cie beda baz uczyc, a praktyki bedziesz sie uczyc w domu z rodzina, albo ze znajomymi jak bedziesz wychodzic wieczorami-szczerze radze takie rozwiazanie-sama tak zrobilam i nie zaluje!!!!!Tego roku na pewno nie moge zaliczyc do straconych. jezyk z kazdym dniem jest lepszy, do ego zapisalam sie do szkoly hotelarskiej (mialam szczescie trzeba przyznac),i chodze na zajecia codziennie, zroblam staze w hotelach , mam mnostwo znajomych, i tez przyjaciol ktorzy w przszlym roku kiedy pojde na studia do pobliskiego miasta pomoga mi przetrwac:) Gdybym wyjechala od razu robic studia mysle ze nie byloby tak kolorowo, bo znalazlabym sie samiutenka, a na zawieranie tylu znajomosciu nie byloby kompletnie czasu a o szlifowaniu porzadnie jezyka juz nie wspomne.

Ale to tylko moja rada, zrobisz jak zechcesz:)Pozdrawiam
Ja już sie pogubiłam ... jeśli nie chcę pisać egzaminów wstępnych z języka to muszę mieć zdany DELF czy DALF (jeśli to to na poziomie C1 czy C2) ?
hej jetem z nicei mieszkam juz kilka lat tutaj i mysle o studiach bysmy mogli pogadac bo mam kilka pytanrnjak bedziesz mial czas to daj znac to sie odezwe moj e-mail [email]
ja jestem w chambery juz 8mc i mam zamiar zaczac tu studia(najlepiej z kursem fr.)jednak problemem sa pieniadze bo np.kurs ISEF na uniwerstytecie kosztuje 3tys euro! czy ktos zna tansze rozwiazanie? moj mail [email]
Zgadza się nie wszystkie szkoły wyższe we Francji wymagają certyfikatów
Witam cię bardzo serdecznie
Czy mogłabyś mi podać swego maila bo mam trochę pytań odnośnie studiowania we Francji. Byłabym naprawdę wdzięczna. Z góry dziękuję
basia
proszę o kontakt mój mail [email]
HEJ MAYA 20 , JA JESTEM TERAZ W PODOBNEJ SYTUACJI, PODOBNEJ O TYLE ZE PO ROZPOCZęTYCH JUZ STUDIACH W POLSCE CHCIALAABYM PRZENIESC SIE DO FRANCJI. ZAINTERESOWAł MNIE TWóJ POST I JESTEM CIEKAWA JAK CI POSZłO ? CZY STUDIUJESZ WE FR?
JAK POSZłO Z ZAłATWIENIEM WSZYSTKIEGO? W JAKIM MIEśCIE JESTEś itp. A MOżE KTOS INNY WłASNIE DOSTAł SIE W TYM LUB NASTEPNYM ROKU ZAMIERZA ROZPOCZAC STUDIA WE FRANCJI... A MOZE NAWET KTOS W NANCY??? PISZCIE, PODAJE NAWET SWOJE [gg]
POZDRAWIAM
Hej wszystkim, ktorzy mysla o studiowaniu we Francji. Ja akurat studiuje w Paryzu, ale nei na Sorbonie. Powiem tak ja sie dostalam bez problemu, zadnych testow z jezyka nie mialam, zadnych egzaminow wstepnych, zadnego delfa i dalfa. Wystarczy akt urodzenia, swiadectwo maturalne i ukonczenia szkoly, i reszta dupereli. Wiec odwagi!!
odświeżę temat:)
czy zna ktoś może uczelnie francuskie o kierunku związanym z fotografią? Zdaje na maturze historię i francuski - jak to jest uznawane na uczelniach? Czy ważne jest to czy jest to podstawa czy rozszerzenie? Bo ostatnio słyszałam stwierdzenie że jak nie zdaje się rozszerzenia to jest się przegranym na samym starcie i nie przyjmą mnie nigdzie ale to brzmi absurdalnie.
pozdrawiam
Bere
Ja ostatnio slyszalam ze na uniwersytety (nie grandes ecoles) przyjmuja we Francji praktycznie wszystkich i po pewnym czasie ich wiedza sie weryfikuje, ale to sa info od wykladowcy na filologi- wiec nie wiem czy to prawada:P
Tak, dobrze slyszalas, jesli chodzi o przyjecia na pierwszy rok Licence - przyjmuja praktycznie jak leci bez wyjatku. Za to po pierwszym roku jest "placz i zgrzytanie zebow", bo gdzies ponad polowa roku wylatuje. Oczywiscie zalezy gdzie, ale bardzo czesto tak to wyglada. Zwlaszcza na tych bardziej "elitarnych" kierunkach np. prawniczych czy medycznych. Nie ma w ogole zadnych egz. wstepnych, tylko sie sklada papiery i rozpoczyna rok - nie slyszalam o nikim, kto by sie nie dostal na Licence.

Na studiach typu Master juz sa albo egzaminy wstepne, albo rozmowa, albo conajmniej dossier do zlozenia i juz przynajmniej jest jakis "przesiew" na poczatku.

Wiec im na wyzsze lata studiow zostanie sie przyjetym, tym wyzsze szanse ma sie na ukonczenie tych studiow.
Potrzebuje jakiejs dobrej, doświadczonej duszyczki, ktora pomoglaby mi jakos ogarnąć całę tę procedurę rekrutacyjną na studia we Fr. Czuję się kompletnie zagubiona..
JA mam taką prośbę, zastanawiałam się nad studiami we Francji jestem w 2 klasie liceum i namiętnie uczę się Franca , jeśli ktoś zechciałby powiedzieć mi co nie co jak to wygląda podaje [gg] będę b. wdzięczna
studiuje anglistyke w paryzu, wiec jesli ktos mialby jakies pyt to podaje gadu :)) 1117639
W razie jakichkolwiek wątpliwości można do mnie napisać:

mail: [email]
lub
[gg]

Studiuję na 3roku socjologii Paris V Rene Descartes Sorbonne

Pozdrawiam,
Magda
tez studiuje angielski w paryzu, jakby ktos mial jakies pytania moj nr [gg]
pozdrawiam
Jak ktoś by nie wiedział:
http://www.nauka.gov.pl/mn/index.jsp?place=Menu08&news_cat_id=252&layout=2
ja też potrzebowałabym pomocy. jestem w pierwszej klasie liceum i chcialam bym studiowac we francji. po przeczytaniu tego wszystkiego, nie moge sobie niczego uporządkować, prosze o pomoc

mail: [email]
pozdrawiam
Witajcie.Ja,podobnie tak,jak Wy wszyscy-jestem zainteresowana studiami we Francji.Problem w tym,że póki co znam w tym języku tylko parę słów.Moje pytanie brzmi-czy uważacie,że podczas dwóch lat intensywnej nauki,będę w stanie opanować francuski na tyle,by rozpocząć studia w Paryżu ?
Po drugie,chciałabym się dowiedzieć,jak wygląda system szkolnictwa wyższego we Francji- oraz czy jako obcokrajowiec,będę musiała zdawać jakieś egzaminy wstępne na studia (zaznaczam,że chcę studiować kierunek medyczny-stomatologię).
Jeśli ktoś o podobnej sytuacji rozpoczął właśnie studia,to proszę,by napisał na e-mail : [email] , by przekazać mi jakieś informacje.Będę bardzo ukontentowana oraz wdzięczna ;)
Witajcie.Ja,podobnie tak,jak Wy wszyscy-jestem zainteresowana studiami we Francji.Problem w tym,że póki co znam w tym języku tylko parę słów.Moje pytanie brzmi-czy uważacie,że podczas dwóch lat intensywnej nauki,będę w stanie opanować francuski na tyle,by rozpocząć studia w Paryżu ?
Po drugie,chciałabym się dowiedzieć,jak wygląda system szkolnictwa wyższego we Francji- oraz czy jako obcokrajowiec,będę musiała zdawać jakieś egzaminy wstępne na studia (zaznaczam,że chcę studiować kierunek medyczny-stomatologię).
Jeśli ktoś o podobnej sytuacji rozpoczął właśnie studia,to proszę,by napisał na e-mail : [email] , by przekazać mi jakieś informacje.Będę bardzo ukontentowana oraz wdzięczna ;)
hej.
jak wiekszosc z was planuje kontynuować studia we francji. jakbyscie chcieli zasiegnac wiecej informacji to daje wam strone internetowa na ktorej jest (chyba) wszystko co niezbedne: http://www.campusfrance.org/

powodzenia! ;)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 67

« 

Kultura i obyczaje