uj/egz.wstępny/nowa matura

Temat przeniesiony do archwium.
przeczytałam, że przy rekrutacji na Uniwersytet Jagielloński przeprowadzony zostanie test na podstawie 5 wczesniej podanych lektur. czy to jest nowość na egzaminach? jeżeli nie, jakie książki należało przeczytać wcześniej? jeżeli tak, to czy ktoś się chociaż domyśla, co to może być?
pozdrawiam.
Zdecydowanie jest to nowosc. Mysle, ze lista lektur powinna juz zostac podana (czas najwyzszy), warto zapytac w sekretariacie. Lektury moga byc rozne, ale wszystko co przychodzi mi do glowy przerabie sie pozniej na studiach, wiec nie wiem, czy to ma sens. Jezeli poznasz juz liste to napisz - sama jestem ciekawa :)
odnowie troszke temat, lista lektur jest podana ale ciekawa jestem jak bedzie wygladal test, jesli ktos ma jakies pojecie na ten temat, prosze, niech napisze:)
TEST Z LEKTUR JEST DLA OSÓB ZE STARĄ MATURĄ, A NIE NOWĄ!!! TYCH Z NOWĄ OBOWIĄZUJE TYLKO PUNKTACJA Z MATURY. PROSZE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ: http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=21
No właśnie! Jak moze to cos wygladac?? Bardzo zalezy mi na dostaniu sie na francuska (mam stara mature) ale zupelnie nie wiem jak z tym testem. CZy beda paytania baaaardzo szczegolowe, czy moze bardziej ogolne. No i jak w koncu bedzie wygladala rekrutacja tych ze starta matura i tych, co juz pisali nowa i nie maja egz., tylko beda przyjmowani na podstawie swiadectwa?? Czy ktos moze orientuje sie jak to ma wyglądac?? rnAha i czy mozna jakos sprawdzic ilosc osob na miejsce????
liczba chętnych - http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/dydaktyka.php?id=9
czyli nie tak zle...zeby tylko dobrze mature zdac... moze macie jakies prace albo opracowania na kompie ktore moglibyscie przeslac przyszlemu maturzyscie? dzia z gory... [email]
No tak, dzieki za link, juz go znma na pamiec, ale przeciez w ty roku jest inna rekrutacja. tzn. mamy wspolny egzamin z hiszpanska i wloska, co zwieksza konkurencje na ten kierune. Bo przeciez i, ktorzy sie nie dostana np. na hiszpanska czy wloska, moga tez byc brani pod uwage przy rekrutacji na frnacuską- czyli de facto zabieraja miejsca!;/I chodzilo mi o to, czy ktos wie ile osob juz sie zarejestrowalo na egzain 5 lipca....Pozdrawiam gorąco i mam nadziej do zobaczenia w październiku.....mhmmmmmm:):):):
Nie, jest dokładnie odwrotnie! Z tego co ja się orientuję, wspólna rekrutacja jest właśnie po to, żeby nie było takich przypadków, że ktoś dostaje się na wszystkie 3 filologie naraz. Przecież wśród tych trzech podczas rejestrowania się wybierasz tę, która jest dla Ciebie najważniejsza, potem tą drugą i trzecią i oni Cię przydzielają tam, gdzie wystarczy Ci punktów. Reasumując - chodzi właśnie o to, żebu wyeliminowac takie przypadki, o których mówisz.

A jesli chodzi o liczbę juz zarejestrowanych, to przecież osoby z nową maturą i tak nie moga do 11 lipca się rejestrować :P
Jasne, masz racje, ale popatrz na to z innej strony. Przeciez wielu z tych ludzi, którzy zdaja np. na hiszpanska czy wloska, gdyby nie było mozliwosci zdawania na 3 kieunki na raz, nie zdawaliby na nie.Ci ludzie wpisuja jako preferowany kierunek jeden, a skoro maja mozliwosc wpisac jeszcze dwa inne , robia to. "A nóz widelec,może sie dostane, najwyzej potem zrezygnuje"- mnie np. nie obchodzi zadna wloska czy hiszpanska, chce tylko na francuska, a taki ktos , kto nie bedzie mial wystarczajacej ilosci punktów na wloska czy hiszpanska, a bedzie mial na francuska, zostanie przyjety, mimo, iz za bardzo tego nie chcial, ale wpisal te dwa nastepne kierunki, no bo dlaczego mialby tego nie robic??
W taty roku jak byloa odrebna rekrutacja, na francuska byly niecale 3 osoby na miejsce...teraz bedziemy musieli konkurowac razem z tymi dwoma kierunkami jednocześnie, czyli wyjdzie gdzies tak ok. 5-6 osob na miejsce....:(:(

Cancre- czy Ty tez zdajesz na francuska czy juz studiujesz??? Jak bys chciała ze m na pogadac, masz jakeis info, uciesze sie jak sie odezwiesz gg- 6114118
nie, jeszcze nie studiuję, z dopiero zdałam maturę (hm, mam nadzieję, że zdałam :-) i prawdę mówiąc, romanistyka jest dla mnie ostatecznością, bo mam nadzieję dostać sie na inny kierunek :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Egzaminy