umk romańska

Temat przeniesiony do archwium.
witajcie,
w nastepnym roku zdaje mature z franciskiego i od poczatku LO (tj 2 lat) marze o studiach na romanstyce... jednak, mimo ze ucze sie wiele tego jezyka to watpie by udalo mi sie zdac dobrze mature rozszerzona ustna.... oczywscie mam jeszcze rok i wiem ze moge sie jeszcze wiele nauczyc ale jestem pelen strachu o to czy mi sie uda....
czy gdybym zdal dobrze mature rozszerzona pisemna , ustn i pis podstawowa to dostalbym sie na umk ? ...bardzo bym tego chcial...
p4rosze piszcze co wiecie i co uwazacie na ten temat... bardzo byscie mi pomogli... . pozdrawiam.
Siemano!Jak masz zamiar zdawać podstawowy ustny to szczerze mówiąc nie masz szans dostać się na filologię romańską na UMK,bo w zeszłym roku(jak pierwszy raz zdawaliśmy maturkę nową),a ja byłam też wśród takich osób,to próg na filologię romańską był 88.3/100,a przyjmowali 55 osób!Przelicznik był następujący:
pisemny podst liczba w % x 0,25
pisemny rozszerzony % x 0,25
ustny podst % x 0,25
ustny rozszerzony % x 0,5
Sam widzisz,ze raczej z ustnym podstawowym nie było szansy się dostać,ale moze za rok będzie inaczej!Już nie będzie tak duzej ilości ludzi ze starą maturą!Ustny jest wysoko premiowany!Chociaż pierwszy raz podobno był,aż tak wysoki próg!Radzę Tobie zdawać rozszerzony ustny,tymbardziej,ze to dopiero za rok.Tematy już są tak oklepane,że można sobie w domu przygotować mniej więcej jakie bedą i się ich nauczyć!Proponuje Tobie tez wyjazd na miesiąc lub dwa podczas wakacji,bo to serio dużo pomaga.Pozdrawiam i głowa do góry
bardzo ci dziekuje za to co napisalas... w sumie to mam wiele czasu i moge rzeczyewscie zrobic jeszcze duzo... z wyjazdem to nie tak latwo bedzie ale "chciec to moc " dzia pozdrawiam .a gdzie sie wreszcie dostals jesli wolno spytac???
Jestem na UMK!pozdrówka
wiec jednak Cie przyjeli??? pozdro
a ile miałes punków z rozszerzonej matury?
ustny-100%rozszerzony
pisemne
podst-94%
rozszerzony-75%
Pozdrówka
pisalas wczesniej ze nie przyjeli ludzi bez rozszrzerzonej ustnej wiec jak w takim razie znalazlas sie na umk??? niestacjonarne???
Nie wiem czy widzisz co jest napisane ustny 100%rozszerzony!Nie wiem chyba nie zauważyłaś:):):):)
"ja byłam też wśród takich osób"-a jezeli chodzi Tobie o to zdanko to chodzilo mi że bylam wśro osób z nową maturą!Pzdr
hej, pewnie to nie wpłynie na Twój wybór, ale jeśli nie jestes totalnie bezmyslna osoba i nie lubisz w czasie wolnym czytac slownika - zdecydowanie odradzam romanska przynajmniej na umk
Temat przeniesiony do archwium.