Co robicie po NKJO???

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem na 3 roku NKJO i nie chcę zostać nauczycielem zastanwiam się poważnie by: 1.zacząć studia we Fracnji lingwistyczne np ang+fra(LE) lub ang+ita,2.zacząć w Polsce inny kierunek:np.kulturoznastwo 3.zrobić magisterkę z fra i zacząć zaocznie nowy kierunek już pracując.
Wszystko co wymieniłem to tylko takie ogólne plany,jestem ciekaw co wy zamierzacie z sobą zrobić po licencjacie.Ja nie chę zostać nauczycielem i nie dlatego ,że praca jest nudna lub nie dla mnie tylko dlatego,że z zarobków nauczyciela nie będę w stanie zapewnić mojej rodzinie dobrego poziomu życia.
P.S.tylko nie piszcie,że płace nauczycieli będą wzrastać:)[mowa o 7% podwyżkach]
Ja mam zamiar po NKJo skończyć uzupełniające studia magisterskie i pracować jako tłumacz .
Witam,
jestem na 3 roku romanistyki i zastanawiam się czy nie powiedzieć w tym roku "adieu" a mes etudes czyli zakończyć tego kierunek na licencjacie. W tej sytuacji podobnie jak Ty zastanawiam się nad podjęciem innych studiów ale wciaż dwoję sie i troję bo nie wiem jaki kierunek wybrać... Niestety z tego co zaobserwowałam pracę po filologii romańskiej znalezc jest naprawdę trudno. Znam kilku nauczycieli francuskiego, z jednym z nich rozmawiałam całkiem niedawno i niestety utwierdził mnie w przekonianiu że coraz mniej osob zapisuje się na kursy francuskiego... Jeśli chodzi o mnie zastanawiam się nad administracją lub ekonomią. a Tobie nie polecam kulturoznastwa bo -nie chcąc obrazić zwolennikow tego kierunku-to perspektywy znalezienia-DOBRZE PŁATNEJ PRACY-są chyba niemożliwe...Pozdrawiam
inna opcja po Kolegium sa uzupełniające (magisterskie)studia w MSNP(Międzynarodowa szkoła nauk politycznych przy Uniwersytecie Śląskim) trwaja one 3 lata i prowadzone są w wiekszości po francusku. myśle że jest to ciekawa opcja a już na pewno daje wieksze mozliwości na rynku pracy.
Pracy dla osób z francuskim jest sporo-w koncernach, firmach, obsłudze klientów strategicznych i korporacycjnych w bankach.Trzeba tylko szukać pracy nie ograniczając się do klucza "edukacja, lektor, tłumacz".
Pracy dla osób z francuskim jest sporo-w koncernach, firmach, obsłudze klientów strategicznych i korporacycjnych w bankach.Trzeba tylko szukać pracy nie ograniczając się do klucza "edukacja, lektor, tłumacz".
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa