Studia w zakresie języki stosowane: język francuski i język angielski obejmują: praktyczną naukę języka angielskiego i języka francuskiego, historię literatury, kulturę i cywilizację angielskiego i francuskiego obszaru językowego, zajęcia teoretycznoliterackie, językoznawstwo, gramatykę opisową języka angielskiego i francuskiego, informatykę, wiedzę o tekście, przedmioty przekładoznawcze.
Perspektywy zawodowe
Absolwenta języków stosowanych cechuje doskonała znajomość języka angielskiego i francuskiego w mowie i w piśmie, bardzo dobra orientacja w literaturze i kulturze angielskiego oraz francuskiego obszaru językowego, głęboka wiedza o historii i strukturze języka angielskiego i francuskiego, znajomość najważniejszych technik przekładu pisemnego i ustnego oraz nowych technologii w pracy nad tekstem i w komunikacji, a także umiejętność posługiwania się nimi w praktyce.
Absolwent tej specjalności może podjąć pracę jako tłumacz francusko-angielsko-polski, pracownik instytucji kulturalnych, administracji, mediów i wydawnictw.
Witam:) Podczas rekrutacji brany jest pod uwagę ang ustny i pisemny, miałam 90% i 100% -oba rozszerzone. Mam nadzieję że pomogłam, pozdrawiam:)