Kontynuacja filol ang we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Obecnie zaczne drugi rok filol ang na UL Mam faceta francuza i ciocie ktora mieszka pod Lyonem wiec w oby przypadkach mailabym mieszkanie za free i pomoc w zalatwianiu jakis poczatkowych dokumentow Slyszalam ze aby studiowac we Francji trzeba miec certyfikat No ale skoro ja chce studiowac inny jezyk i bede miec zajecia nie po francusku??? U mnie na uczelni jest kilku obcokrajowcow ktorzy nie zdawali egzaminu z jez polskiego a nie sa na wymianie tylko normalnie kontynuuja studia poniewaz wszystkie zajecia sa po francusku Jakie papiery powinnam dostarczyc i gdzie sie zglosic skoro chce kontynuowac a nie zaczynac kierunek? Nie chcialabym tracic tego roku... I czy moge sie przeniesc teraz po sesji zimowej czy dopiero po zakonczeniu calego roku?
Z gory dziekuje za pomoc
[email] lub [gg]
Witam,

co do certyfikatu - to tutaj, to logicznie nie dziala tak jak myslisz. Osobno przechodzisz kwalifikacje jako obcokrajowiec i osobno kwalifikacje na studia anglistyczne. Co do tego czy certyfikat trzeba miec, to zalezy od uczelni. Zwykle na studia Licence wymagaja, na Mastera roznie. Czasem na M1 chca go, a na M2 juz go nie wymagaja, wiec sie dowiedz u zrodla lepiej.

A co do studiowania anglistyki we Francji, to zebys sie nie dziwila, ze bedziesz studiowac tylko po angielsku, bo zajecia na Licence sa po francusku, na Masterze juz mniej ich jest, czasem jest tak, ze czesc zajec po angielsku, a czesc po francusku. Na M1 pisze sie prace po angielsku, ale juz na M2 po francusku, mimo, ze to anglistyka. Nie polecam studiowania we Francji bez znajomosci francuskiego.

We Francji jest tak, ze mozesz skladac papiery na ktory rok chcesz, potem masz specjalna kwalifikacje i albo Cie przyjmuja na dany rok lub nie. Teoretycznie po 2-ch latach polskiego licencjata powinni Cie przyjac na 3ci rok (L3), ale to zalezy od komisji.

Gdzie sie zglosic - do biura studentow zagranicznych na uczelni, ktora sobie wybierzesz, a oni Cie dokladnie poinformuja.

Nie istnieje cos takiego jak przenoszenie sie po pierwszej sesji, jedyna mozliwosc to przenosiny po skonczonym roku - ale uwazaj, czasem rekrutacja zamykana jest pod koniec maja dla obcokrajowcow, wiec radze sie zima zorientowac co i jak, no i oczywiscie zapisac sie na egzamin z francuskiego, jesli taki bedzie wymagany.

Powodzenia
Czytalam na stronach uniwersytetu w Lyonie ze trzeba miec C1 lub DALF'a ale jezeli nie ma sie tych dokumentow to jest organizowany test jezykowy w polowie lutego i kosztuje 60 euro
tzn jak to osobno przechodze kwalifikacje na studia anglistyczne Bede miala egzamin z materialu z roku zaliczonego w Polsce czy po prostu z poziomu jezykowego?
Uniw zamiescil informacje ze pierwsze dokumenty trezba dostarczyc pomiedzy 15.12 a 31.01 Wydaje mi sie ze lacznie z certyfikatem jezykowym jezeli takowy sie posiada Skonczylam lurs przygotowujacy do B2 Nie wiem jaka jest roznica materialu pomiedzy B2 a C1 Bede sie musiala rozejrzec po terminach egzaminow Na jakim poziomie jezykowym jest DALF?
DALF jest na poziomie C1 i C2, ktore sa juz dosc wysokimi poziomami.

Z mojego doswiadczenia roznica miedzy B2 a C1 jest dosc duza, trzeba troche wiecej miec kontaktu z "prawdziwym" francuskim - tzn. najlepiej troche pomieszkac tutaj, zeby sie oswoic z jezykiem, ktory sie troche rozni od tego co mozna sie nauczyc w szkole w Polsce.

Poza tym czesc pisemna jest trudniejsza, wiec trzeba troche pocwiczyc pisanie esejow i podobnych tekstow.

Dziwne, ze rekrutacja zaczyna sie w grudniu, nie ogladalas czasem rekrutacji dla osob SPOZA Unii, bo nigdzie sie nie spotkalam z tak wczesnym wymogiem skladania dokumentow (poza Science Po).

Z ta osobna kwalifikacja, to nie chodzi o to, ze masz jakies egz. ze studiow anglistycznych. Po prostu skladasz papiery normalnie w rekrutacji dla st. zagranicznych, tam ogladaja Twoje dossier i jesli je akceptuja, wysylaja je do komisji Wydzialu Anglistyki i tam podejmuja decyzje czy Ci zaliczaja 2 lata studiow w Polsce i idziesz od razu na Licence 3 (3ci rok) czy wg nich musisz sie cofnac i zaczac od nowa albo od drugiego roku.

Czyli znajomosc francuskiego musisz miec, zreszta na uniwersytecie wymagaja C1, zeby przejsc pierwszy etap rekrutacji.

Radzilabym sie sprezyc z nauka, bo skoczyc z poziomu B2 do C1 w kilka miesiecy, to moze byc ciezko. Ale probuj, co Ci szkodzi.
Mieszkam teraz trzeci miesiac w St Etienne To niedaleko od Lyonu wiec wybiore sie na pewno Szkoda ze maja godz przyjec do 11.30 Teraz konkaktu z zywym jezykiem mi nie brakuje Od 3 mies nie spotkalam polaka :) no poza ciocia raz na miesiac na jeden dzien :) Wracam teraz do Polski w pazdzierniku i zanim wyjade to chcialabym sie dowiedziec skoro jeszcze tu jestem i moge poodwiedzac uniwersytety Pytalam bo nie chcialam isc nic nie wiedzac Dzieki za pomoc :) A moze jakas zywa polska dusza przebywa teraz w St Etiennne bo na ulicy nie udalo mi sie spotkac ani razu? :)
hej
dziwne bo jak ja zdawalam na anglistyke LLCE to nie mialam egzaminu z francuskiego, tylko z ang, ktory nie byl nawet trudny.
jesli chodzi o kontynuowanie studiow na universytecie francuskim, to moja kolezanka pomimo ukonczonego licencjatu (tez anglistyka) musiala powtarzac caly 3 rok i kilka zajec z L2( glownie tlumaczenia, thème i version), przyjeli ja choc miala tylko egzamin TCF i tylko 3poziom. przedtem musiala tez przetlumaczy na fr caly index:)
moim zdaniem, nie masz co sie martwic 88chipie , ja bardzo zaluje ze nie zaczelam studiow rok wczesniej, bo wszyscy mowili, ze trzeba miec poziom DALF conajmniej. ja na pierwszym roku mialam tylko jeden przedmiot po fr. Na L2 i L3, wszystkie eseje i egzaminy pisze sie po ang. trafil mi sie tylko jeden prof co zajecia prowadzil po fr a egzamin byl po ang.
dowiedz sie wszystkiego w sekretariacie,
pozdrawiam i powodzenia
Witam wszystkich
mam takie pytanko... czy ktos starał sie dostac na M1 filologia ang we Francji i mu sie to udało? słysze opinie ze wszystkich zrzucaja o rok nizej czyli na L3. Ja wysłałam podanie do 3 uczelni i wszędzie ta sama odpowiedz ze dostałam sie na L3, w dodatku bez zadnego wyjaśnienia czemu nie M1. Lekko mnie to zdołowało wiec prosze o kontakt osoby który znaja podobne a sytuacje:)
[gg]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa