Romanistyka UJ Matura 2009

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |
Cóż, jestem już prawie zdecydowana na próbę (podkreślam, próbę;) dostania się na UJ na filologię francuską. Czy są tu oprócz mnie inni z takim zamiarem? Co zdajecie i jak wam poszła próbna z Operonu?
Hehe, fajnie by było się tam dostać:)) Mogę więc Ci napisać, że również mam taki zamiar:)) A co zdajesz na maturze?
Co do matury próbnej listopadowej z Operonu- nie pisałam jej, bo moja Sorka była akurat chora :( Za to dziś pisałam bac d`essai z francuskiego (rozszerzony, oczywiście;)) no i zobaczymy, jak to będzie. Nie jestem pewna na 100% czy wystarczająco skróciłam tekst tak, żeby wyszło te 250 słów (mam nadzieję, że tak!!!)A jakby co, do bardzo po punktach jadą za przekroczenie limitu słów?
Bisous:**
Czesc Aniu, jeśli nie przekroczy 300 to nie:)
,,Czesc Aniu, jeśli nie przekroczy 300 to nie:)"

Guzik prawda :P

Pamiętam, że jak rok temu otrzymałam swoją próbną maturę z angielskiego, to straciłam jeden punkt za kompozycję. Zastanawiałam się za co, ale moja nauczycielka rozwiała moje wątpliwości - napisałam 8 słów za dużo (od granicy 250 czyli razem 258). W zależności od tego o ile słów przekroczysz limit, tyle będziesz miała odjętych punktów. Po przekroczeniu 300 słów otrzymuje się 0 punktów za kompozycję. Dlatego najlepiej starać się pisać w granicach 220 słów. Trzeba je tak mniej więcej policzyć.
Oczywiście jest jeszcze kwestia tego czy 1 punkt to dużo. 1 punkt = 2%. Uważam jednak, że to dużo, zwłaszcza jeśli mówimy o najlepszych uczelniach w Polsce.
Trochę to upierdliwe, fakt, ale warto policzyć słowa, czasu zazwyczaj starcza, a szkoda tracić 2% za przekroczenie limitu o np. 3 słowa.
Oczywiście pewnie będą też tacy egzaminatorzy, którzy przymkną na to oko. Ale nie ma gwarancji, że na takich trafimy.
Aha, no to świetnie... Bo mi wyszło powyżej 250, ale nie jakoś strasznie dużo i na szybko (czas mnie już gonił) starałam się skrócić i w końcu odjęłam 8 słów (tak mi się kojarzy), no i mam nadzieję, że tyle wystarczy, żeby zrobiło się te 250, albo jeszcze kilka mniej... Ale to będę wiedziała dopiero po świętach...:( On verra...
Aaa,jeśli chodzi o olimpijczyków, to na UJ są przyjmowani od razu tylko laureaci czy finaliści też?
No fajnie że ktoś się znalzał;) Baaaaardzo chciałabym się tam dostać, na maturze zdaje polski, ang i WOS, wszystko rozszerzone, chociaż co do WOSu to jeszcze się waham bo w sumie do niczego mi on niepotrzebny... Pomyślę jeszcze o tym. Co do olimpiad to sprawdzałam i tylko laureaci są przyjmowani poza kolejką, ale finaliści mają maksa za dany przedmiot (np. jeśli jesteś finalistką olimpiady literatury i języka polskiego to masz 100% z matury rozszerzonej pisemnej, no i ustnej oczywiście). Byłoby fajnie.... A czy ty bierzesz w jakiejś udział, że o to pytasz?;> Ja próbowałam właśnie z polskiego i czekam na razie na wyniki.
Biorę udział w Olimpiadzie z francuskiego, przeszłam do okręgowego pisemnego;)) No i jak uda się przejść do centralnego i zostać finalistką, a jeszcze lepiej, laureatką, to będzie super :D
Ja na maturze zdaję francuski rozszerzony, polski rozszerzony i podstawową biologię.
A, to trzymam kciuki;) Moi nauczyciele mówią, że jak ktoś jest już finalistą, to w zasadzie wszystkie polskie uczelnie stoją przed nimi otworem.
Hehe, tylko żeby się udało dojść do centralnego i zdobyć ten wymarzony tytuł:)) Mais il ne faut jamais renoncer à ses rêves! :)
Bisous:**
hejka!
ja tez zdaje rozszerzony francuski.myslę o lingwisyce stosowanej lub o romanistyce na UW, bo mieszkam blizej Wawy. Nie zdawalam matury z operonu, ale za około 2 tyg zmierze sie z matura z CKE.. troche sie boję, bo uczę się języka od niecałych 3 lat a chciałbym zdać na bardzo dobry wynik... w kazdym razie życze wszystkim powodzenia!!!
Hejka, ja też wybieram się na lingwistykę, ale na UŚ, piszę francuski rozszerzony, choć na próbnej marnie mi poszedł, jeszcze mi nie sprawdzili, ale mam tak około 65% :/ Na szczęście na UŚ biorą rozszerzony angielski... Myślałem też o Warszawie, ale jakoś nie chcę mieszkać w akademiku, wolę u siebie :PP pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia :)
o rany, trzy lata i już rozszerzony piszesz... normalnie szacuneczek, naprawdę, ja bym się nie odważyła. Chociaż może miałaś więcej francuskiego w szkole? Ja miałam tylko dwie godziny tygodniowo, ale z naprawdę fajną babką, wiem, że coś tam umiem z tego francuskiego. Pewnie gdybym miała ok. 4 godziny tygodniowo to bym się zdecydowała na francuski na maturze, ale tak, wolałam nie ryzykować, zwłaszcza, ze na UJ biorą pod uwagę dowolny język obcy a z angielskim nigdy nie miałam problemu.
Podczas rekrutacji brane sa tylko przedmioty pod uwagę?
tylko 2 przedmioty*
dokladnie tak;]
a powiedzcie jak to sie liczy , że z dwóch przedmiotów wychodzi aż 300 pkt?
przecież matura jest na mniej eh;/

jest jakaś waga czy coś?? bo jak patrzyłam na stronie to niczego sie nie doszukałam;(
z góry dzieki za odp.
srednia ważona
w tamtym roku prog byl 450... wiec brali z najlepszym wynikiem....
Dokładnie, średnia ważona.

Wynik z języka polskiego x 1,5 (czyli max 100% x 1,5 = 150)
Wynik z języka obcego x 3 (czyli max 100% x 3 = 300)

Max 15[tel]= 450

Ponoć jak masz mniej niż czterysta, czterysta dziesięć to w ogóle nie warto tracić kasy na opłatę rekrutacyjną ;P
A zamiast polskiego moze byc drugi język obcy?
Przegladalam stronke UJ i nie wszystko rozumiem ale tam było napisane że biorą pod uwagę jedną grupę przedmiotów i większośc z nich miała wagę 1, tylko łacina 2.
a taka waga jest taka sama dla wszystkich jezykow obcych?tj. dla polskiego 1,5 a dla obcego 3?
bo ja chcialabym sie chyba wybrac na arabski, i tak sie zastanawiam czy jest taka sama jak na francuskim, bo ta opcje tez rozwazam.na arabskim przyjmowali od 250 xD wiec jesli tak by bylo to moglabym miec 0 procent z polaka mając 85 procent z francuskiego np. xD
przepraszam wiem, ze to nie forum arabskiego ale ciekawi mnie to bardzo, moze wiecie cos na temat innych jezykow na UJ, pozdrawiam! ;)
chat-noir:
tak, dowolne 2 języki- chyba wskazane przez Cibie (mozliwe ze bedzie rubryka z wyborem co chesz)-> lacina waga 2, reszta 1:)

jook:
tez myslalam nad arabskim, ale musialbym zrezygnowac z romanistyki (bo z prawa nie zrazygnuje), a 3 kierunkow sobie nie wyobrazam wiec raczej odpada:(
na arabski licza polski z waga 1 i dowolny jezyk z waga 3:)

Pozdowienia od starszej kolezanki:)
czyli na rome UJ juz NIE jest niezbedny pl?
w tym roku nie:)
łaaał prawo i romanistyka naraz? podziwiam ;)

dziekuje za informacje,

ale w takim układzie strasznie łatwo dostać sie na UJ skoro waga jest 1 z polaka i 3 z jezyka, a minimum punktow to 250. xD
no bo załóżmy , że mam te 80 procent z francuskiego - to juz jest 240 pkt.
i 10 z polaka xD no to jest 250 xD
eh, dziwne, dziwne .
Ludzie, na UJ macie dwa przedmioty liczone w rekrutacji - język polski rozszerzony i język obcy rozszerzony. Język polski liczą wam razy półtora, język obcy razy trzy, czyli razem możecie mieć czterysta pięćdziesiąt punktów. Znam jedną dziewczynę, która tam studiuje właśnie na filologii francuskiej i mówiła, że przyjmowali w tamty roku ludzi, którzy mieli ponad 410/450. Więc 250 punktów to przepraszam, ale nie wprowadzajcie innych w błąd;)
widocznie w tym roku jest inaczej - tabelka rekrutacyjna wyraznie ukazuje to, co powiedziala Kinia ;)
no, w tym roku zasady rekrutacji inne:) gorsze, moim zdaniem:)
ja nie mowie o romanistyce ;]
tylko o arabistyce.

dobra, dobra, wiem że to forum francuskiego, bo zaraz pewnie sie pojawia komentarze, ze swoje posty mam gdzieś indziej umieszczać ;].
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa