uw romanistyka 3- letnie?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie:) Przeżyłam pdzed chwila wielkie zaskoczenie, bo dowiedziałam się, że romanistyka na UW jest kierunkiem 3-letnim! Byłam przekonana, ze to są studia 5-letnie magisterskie. w takim razie jaki ma się po nich tytuł? Licencjata? Prosze o pomoc lepiej zorientowanych;)
No skoro są to studia licencjackie to jaki można mieć tytuł? :P Chyba tylko licencjat.
Od jakiegoś czasu funkcjonuje u nas system boloński przejęty z UE. W skrócie oznacza to: 3 + 2 -> 3 lata licencjat + 2 lata magister. Oczywiście to takie ogólne założenie, bo są kierunki gdzie np. licencjat trwa 4 lata albo magister 1,5 roku. No i są jeszcze takie studia, które nie podlegają temu systemowi np. prawo, medycyna czy psychologia - tutaj są tylko studia magisterskie pięcioletnie jednolite.
Czyli: najpierw idziesz na studia I stopnia (licencjat) i je kończysz z dyplomem licencjata. A następnie możesz (nie musisz) iść na studia II stopnia (magister) na które jest osobna rekrutacja. Tak więc ukończenie studiów pierwszego stopnia nie daje Ci gwarancji dostania się na studia II stopnia. Ale w praktyce to różnie bywa - jeżeli na studia I stopnia i II stopnia jest mniej więcej tyle samo miejsc, to raczej wszyscy chętni się dostaną... Część osób przecież odpada już wcześniej.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie