Romanistyka bez matury z francuskiego?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, chociaż matura dopiero za rok to już zaczęłam się zastanawiać nad pewną sprawą:) Uczę się francuskiego od ok. 2 lat ale prywatnie i nie mam możliwości zdawania matury z niego.. Czy można zdać rozszerzony polski, angielski i 3 przedmiot? Chciałabym iść na UW ale nie wiem czy angielski jest w stanie mi zastąpić mature z francuskiego... pozdrawiam
Nie jest. Masz wykłady od początku po francusku...
,,Uczę się francuskiego od ok. 2 lat ale prywatnie i nie mam możliwości zdawania matury z niego"

To nierealne.
Nie ma czegoś takiego jak brak możliwości zdawania matury z jakiegoś przedmiotu.
Nawet jeżeli w Twojej szkole nie ma francuskiego. To jest bez znaczenia. Twoja szkoła ma obowiązek zapewnić Ci możliwość napisania matury. Tak samo z częścią ustną. U mnie w szkole rok temu była osoba, która zdawała hiszpański, mimo że ten język nie był wtedy jeszcze u nas nauczany. Maturę ustną zdawała po prostu w innym liceum, gdzie jest ten język.

Na UW w rekrutacji na romanistykę liczy się matura rozszerzona pisemna z francuskiego i nie ma innych opcji (oprócz jeszcze olimpiady, oczywiście).
Jeżeli ktoś ze szkoły (nauczyciel czy nawet dyrektor) będzie próbował Cię zniechęcić od tego pomysłu, to się nie daj! Znam niestety takie przypadki, ale Ty masz prawo iść na takie studia jakie chcesz.
Pamiętaj, że matury nie trzeba koniecznie zdawać w swoim liceum. Możesz sama złożyć podanie do innej szkoły. Jest to bardziej skomplikowane oczywiście, ale chyba warto się pomęczyć jeśli chodzi o Twoją przyszłość.
Chyba, że chodzi Ci o to, że nie znasz francuskiego wystarczająco dobrze, by zdawać maturę. Ale masz jeszcze czas. Naprawdę jest mnóstwo osób, które zaczęły uczyć się francuskiego dopiero w liceum i dają sobie spokojnie radę na romanistyce.
Gorzej jak ktoś zaczął w liceum francuski i do tego zdaje rozszerzony angielski, a szkoła mu nic nie pomaga... :(:(:( ( aby iść na Makro)
dziękuje Wam bardzo, chyba rzeczywiście troche nad nim przysiądę:) Nie wiedziałam że można mature w innej szkole pisać, niedaleko mojego miasta jest taka szkoła z francuskim, będe próbować :)
w mojej szkole dziewczyna pisala 3 lata temu j. wloski, ktorego nie ma w promieniu ponad 100km w zadnej szkole, ale pisala w swojej szkole, po prostu zatrudnili 2 egzaminatorow do ustnego i tyle, na pisemnym i tak nie moze byc nauczyciel od przedmiotu zdawanego :) a jak masz szkole z francuskim w swoim miescie, to po prostu przyjda egzaminatorzy...

nie poddawaj sie i walcz o to zeby pisac mature z czego ty chcesz
A ja tak samo miałam u siebie z francuskim. Tak więc to jest jak najbardziej realne- pas de problémes. Bonne chance!!!
to moze Wrocław? mozna zdawac bez matury z francuskiego. I nawet nie musisz potem isc do grupy poczatkującej ( a jest taka), wystarczy,ze powiesz,ze czujesz sie na silach zeby byc w grupie zaawansowanej. jeszcze sprawdz dokladnie zasady rekrutacji na stronie www.uni.wroc.pl, jakby co;)
"Jeżeli ktoś ze szkoły (nauczyciel czy nawet dyrektor) będzie próbował Cię zniechęcić od tego pomysłu, to się nie daj! Znam niestety takie przypadki, ale Ty masz prawo iść na takie studia jakie chcesz" - o tak, mnie chciał dyrektor zniechęcić, bo jako jedyna ze szkoły zdaję i po raz pierwszy i był problem ze znalezieniem komisji, ale im się ostatecznie udało. ^^ Tak więc jeśli chcesz to możesz zdawać francuski, szkoła musi Ci to zapewnić i już. Nie ma co się poddawać. :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe