studia Francja!

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,
Chciałabym się dowiedzieć jak dokładnie wygląda rekrutacja na filologię francuską na uczelniach francuskich, co wymagane jest od kandydata? w tym roku zdaję maturę z francuskiego i chciałabym spróbować swoich sił we Francji, ale nie wiem czy to możliwe i czy mam jakiekolwiek szanse. Czy trudno sie tam dostać? każda informacja jest bardzo cenna dla mnie! Z góry dzięki za pomoc! pozdrawiam :)
Hej! ja też planuje w przyszłym roku kontynuowac moją edukację we Francji, a konkretniej w Paryżu. Bardzo bym prosiła o wszelkie informacje dotyczące rekrutacji na studia i może jakieś porady praktyczne dotyczące życia codziennego i radzenia sobie z finansami. będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje. mój nr [gg] . Pozdrawiam Ewa
Na licence biorą każdego jak leci, tylko później utrzymać się jest trudniej:>
Jak masz maturę to Cię przyjmą bez problemu.
Ja też chce zaczac studia we Francji. Wybrałam lettres modernes tj własnie odpowiednik romanistyki. Ogolnie nie trudno dostac sie na francuska uczelnie, przyjmuja praktycznie wszystkich, a selekcja odbywa sie na I roku. Proponuje poszukac na forum było juz mnostwo watkow na ten temat. Najlepiej wybrac uczelnie na ktora chcecie isc i bazowac na informacjach ze strony.
Ja nie mam matury z francuskiego, skontaktowalam sie z uczelnia i okazalo sie ze nie musze zdawac dodatkowych egzaminow typu Delf, ale to zalezy od danej uczelni.
Ktory region Cie interesuje?
Ja bym chciała studiować na Sorbonie język hiszpański, w czerwcu bede po licencjacie z Filologii romańskiej wiec język znam dobrze, tylko potrzebowałabym kogoś kto że tak powiem mógłby poprowadzić mnie za rękę. Potrzebują kogoś kto mógłby mi pomóc w znalezieniu mieszkania na początek itd. może jest jakaś inna strona na której można sie skontaktować z kimś takim... pozdrawiam
Niestety nie znam nikogo w Paryżu, nie znam też strony na ktorej moznaby znalezc taka osobę. Moze ktos z naszego forum sie zglosi :) Ja też obawiam się poszukiwania mieszkania i ogolnie wizja "poczatku" mnie przeraza.... Jesli chodzi o mieszkanie to mozna postarac sie o akademik, chociaz Sorbona jest raczej oblegana i moze byc problem cos dostac.Czasami na tej stronie pojawiaja sie ofery mieszkan, mozesz czasami zjarzec, moze bedzie cos ciekawego, oto link http://www.informator.fr/
Hej, a jakie uczelnie wybraliscie? ja w tym roku zdaje mature z francuskiego oczywiscie poziom rozszerzony i marza mi sie studia w Paryzu. Czyli aby dostac sie na uczelnie wystarczy sama matura? bez zadnych egzaminow wstepnych itd.? czy istnieje moze jakis "prog punktowy" na zasadzie polskiej rekrutacji na studia? Dziekuje z gory za wszelkie informacje! Pozdrawiam :)
a co do kosztow utrzymania, to ja rowniez jestes zainteresowana tymi informacjami :)
Wystarczy matura, nie ma żadnych progów, przecież wcześniej było napisane:>
tłumaczysz maturę na fr i skladasz papiery, no i wymagają zazwyczaj certyfikatu DELF B2/DALF C1 w zaleznosci od uniwerku - pisze na ich stronie jakiego, albo zdajesz TCF u nich na uczelni w czerwcu.

Koszty to ok 400-600€ na mieszkanie - studio. Z tym, ze z góry trzeba często zapłacić kaucję w wysokości miesiecznego czynszu ( ale to tez zalezy).
Akademik tańszy, ale trudniej go dostać, chociaz próbować mozna i moze się udac.

Jedzenie kupowane w supermarketach np. leader price bardzo tanio wychodzi.
Reszta wydatków zalezy od stylu zycia. Jakies wyjscia wieczorne czy jedzenie w restauracji tez kosztuje. Srednio tak ok 1000€ na miesiąc trzeba mieć.
Odnośnie certyfikatów językowych poświadczających znajomość francuskiego to z tego co się dowiedziałem to od podobno nie wymagają od obywateli UE, pani w sekretariacie powiedziała mi, że chcą je tylko od Azjatów, pozdrawiam
Odnośnie certyfikatów językowych poświadczających znajomość francuskiego to z tego co się dowiedziałem to podobno nie wymagają od obywateli UE, pani w sekretariacie powiedziała mi, że chcą je tylko od Azjatów, pozdrawiam
Nie wyplacisz sie w Paryzu jezeli nie masz stypendium albo rodzicow bogatych albo nie pracujesz, male mieszkanko T1 9-20m kw. to koszt rzedu 8[tel]eur. Poza tym Paryz to nie Francja (nie zabijcie mnie za to zdanie, ale 2 miesiace tam mieszkalem i swoje wiem), polecam sie zapedzic w glab kraju (Nantes, Toulouse, Lyon etc..), taniej i przyjemniej.

Przyklad: mnie mieszkanie 20m w samym centrum Nantes kosztuje 310eur, ale mam dofinansowanie 260eur, wiec place praktycznie nic. Szybkie wyliczenia:
mieszkanie: 310eur, bilet miesieczny: 25eur, ubezpieczenia i inne stale oplaty: 50eur, faktura Orange 50eur, jedzenie: 300eur, poza tym trzeba doliczyc inne przyjemnosci (pranie, ksiazki, ciuchy, zakupy, imprezy, baseny, kina, wycieczki itd). Mozna tez oszczedzac, a takze przy odrobinie szczescia (cudu) dostac pokoj w akademiku 150eur, wtedy budzet miesieczny zamknalby sie w 600eur.

Podsumowujac: albo szukamy pracy albo liczymy, ze euro jeszcze spadnie ;)

Pozdrawiam, bon courage!
Marcin
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie