Temat przeniesiony do archwium.
na zdawanie j.francuskiego zdecydowałam się o wiele za późno. dam radę napisac tylko poziom podstawowy, a bardzo chciałam zdawać rozszerzony, żeby dostac się na UŚ

na jakie uczelnie dostanę się z podstawową maturą?
czy jest sens, zebym za rok znów podchodziła do matury (tym razem rozszerzonej?)
i jeszcze jedno: a może z podstawowa dostanę się na zaoczne w UŚ?
zaocznego j.francuskiego na UŚ raczej nie ma.. jeżeli chodzi o licencjat, są tylko dzienne.
Wszystko zależy od tego, jak ta matura pójdzie ogólnie.. teoretycznie szanse masz, 2 lata temu dostało się sporo osób z podstawową maturą (to, że zrezygnowali to już inna sprawa..), nie wiem jak było rok temu, ale myślę, że warto spróbować ;)
Hej, myślę,że szanse ma się zawsze. W tam tym roku do wrocka na romanistykę przyjmowali osoby z podstawą, zresztą nie oszukujmy się z roku na rok jest coraz mniej osób, które są zainteresowane studiowaniem języka francuskiego więc większe szanse dla nas przy rekrutacji na studia i w późniejszym życiu zawodowym:) Pozdrawiam
KubAnna, na UŚ przyjmują osoby z podstawową maturą z francuskiego! Jestem na I roku j. francuskiego z dodatkowym włoskim i w mojej grupie jest wiele osób, które zdawały "podstawę". Ja sam zdawałem rozszerzenie i się dostałem. Ale tak jak mówię - napisz dobrze podstawę a masz szanse.

maximjammin, to bardzo ciekawe co piszesz, bo ja (tak jak wspomniałem) zdawałem rozszerzoną i dostałem się dopiero w drugiej turze...

Poza tym, Wrocław bym sobie odpuścił, bo z roku na rok jest tam coraz słabszy poziom. Jak przyjedziesz na UŚ to zobaczysz co to są zajęcia z literatury z "Lady G." (Średniowiecze Ci dupskiem będzie wychodzić, a "Tristan i Izolda" będą Ci się śnili jako koszmary") xD Poza tym, niekończące się poprawy Bescherella (książka z odmianą czasowników)...
moja znajmowa dostała się do wrocławia z podstawą w trzeciej turze :) tak dla sprostowania. Jakie przedmioty są jeszcze brane pod uwagę na UŚ
Ja mam w takim razie pytanie do Teodorusa;) Czyli polecasz US? Bo ja jestem już ostatecznie zdecydowana na romanistykę, ale nadal nie wiem, czy wybrać US czy UJ... Cały czas myślę, że na tym drugim poziom jest wyższy, ale może to błędne myślenie?:)
I jeszcze jedno:) Jest dużo nauki? Możliwe jest połączenie romanistyki z innym kierunkiem już od początku?
teodorus.. uwierz, że później będziecie kochać dr G. ;) bo nie taki diabeł straszny jak go malują.. Fakt, że na początku jest ciężko...
tak btw. to też studiuję na UŚ .. i szczerze polecam, jeśli ktoś naprawdę chce się kształcić w kierunku tłumaczeń wszelakich ;p
a! I sporo ludzi studiuje poza francuskim jakieś inne kierunki.. Prawo, ekonomia, zarządzanie.. i inne, więc nie jest źle ;)
Czyli nie ma co się przejmować i śmiało można iść na UŚ:) dziękuję za rady;)
Do teodorusa1990. Studjujesz ten kierunek który ja chciałabym zacząć, mam szanse z 70%rozszerzonej z fr? Jak tam studia, czy poziom jest dobry i czy przede wszystkim nie uczycie się pierdół, tylko rzeczywiście JĘZYKA??
chciałabym zapytać kogoś studiującego na UŚ czym się różni filologia romańska od języka francuskiego, chodzi mi o studia magisterskie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego