Studia w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam was serdecznie. Od jakiegoś czasu myślę nad studiami w Paryżu. Mam jednak co do tego kilka pytań i byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś studiujący tam/znający sytuację mógł mi pomóc.

1. Czy możliwe jest studiowanie w Paryżu w jakimś innym języku? Najbardziej zależałoby mi na możliwości studiowania po hiszpańsku, ewentualnie angielsku. Niestety mój francuski jest jeszcze dość początkujący. Oczywiście zamierzam się go jak najszybciej nauczyć ale na początku bez języka byłoby na pewno bardzo ciężko.

2. Czy trudno jest się dostać na studia? Na jakich uczelniach najlepiej próbować? Nie zależy mi na studiowaniu na Sorbonie, zadowoliłabym się czymkolwiek innym - byle skończyć studia. Niestety nie bardzo mam pojęcie o paryskich uczelniach i jaki w ogóle jest tam poziom.

3. Jak wygląda sprawa z akademikami w Paryżu? Czy można starać się o akademik, ile mniej więcej kosztuje miesiąc w akademiku?

Byłabym też bardzo wdzięczna za jakieś adresy www. Z góry dziękuję, i zostawiam też mojego maila gdyby ktoś wolał w ten sposób - [email]

Pozdrawiam :)
Niestety, we Francji można studiować tylko po francusku, zresztą trochę trudno mieszkać w obcym kraju, nie znając dobrze języka, ale z drugiej strony, wszystko jest możliwe...
Co do studiów - nie ma czegoś takiego jak Sorbona. Jest kilka niezależych od siebie uczelni. Na uniwersytety nie ma egzaminów wstępnych, przyjmują wszystkich. Generalnie francuski uniwersytet to coś w typie polskiej wyższej szkoły. Dobre uczelnie to grandes ecoles, ale tam są egzaminy wstępne, do których można przystąpić tylko po 2-letniej klasie przygotowawczej, do której też dostęp jest wybitnie trudny.
Akademików jest mało i dostanie w nim miejsca jest praktycznie niemożliwe dla nie-Francuza czy kogoś spoza programów wymiany (zresztą i tu są czasem problemy). Mieszkań w Paryżu też jest bardzo mało, wynajęcie czegoś graniczy z cudem, na lokatorów robi się castingi. A poza tym jest bardzo drogo. I trzeba mieć zaświadczenie o zarobkach we Francji albo francuskiego gwaranta.
Nie jest więc zbyt różowo, ale jak się chce...
Tylko po co? Ale to tylko moje subiektywne odczucie.
Dziękuję ci za info Cyno.
Właściwie bardziej niż o studia w Paryżu chodzi mi o chłopaka, który tam mieszka. Pomyślałam, że mogłabym tam studiować żeby być bliżej niego i przy okazji poznać lepiej Francję, nauczyć się języka - dwie pieczenie na jednym ogniu. Ale chyba faktycznie zrezygnuję z tego pomysłu skoro tak ciężko jest z mieszkaniami i nie ma możliwości studiowania w innym języku. Rozmawiałam już zresztą wcześniej z chłopakiem i mówił mniej więcej to samo co ty. Tak więc dziękuję bardzo za informacje.

A tak przy okazji, na czym polega bts? Moglibyście mi jakos przybliżyć ten typ szkoły?

Pozdrawiam.
BTS to cos jak nasza szkola policealna, trwa 2 lata i daje Ci tytul Bac+2. W przeciwienskie do Polski, we Francji czesto do zwyklych prac biurowych, asystenckich, sekretarskich itd.wymagaja jedynie Bac+2, nie trzeba miec studiow skonczonych. Co sie liczy to ilosc doswiadczenia.

Niemniej jednak na BTS zajecia sa po francusku, jesli studia znajdziesz jeszcze w calosci po angielsku (glownie ecoles de commerce), to BTS ... bedzie ciezko. Poza tym jednym z przedmiotow tam jest francuski, na takim samym poziomie jak u nas zajecia z polskiego w liceum, wiec bez znajomosci tego jezyka, nie wiem czy da sie w ogole takie kursy ukonczyc.

Zostaja wiec ci glownie prywatne ecoles de commerce, bo programy tam czesto sa po angielsku i zdarza sie, ze nie ma egz. z francuskiego.
Ja z tego samego powodu co Ty, bruixa.del.sud (tzn narzeczony w Paryżu) tutaj przyjechałam. Nie znałam (nadal nie znam) francuskiego aż tak dobrze i jednak nadal tu jestem (Paris IV Sorbonne, czyli ta stara), także mówię Ci, że to wcale a wcale takie trudne nie jest. Tzn jest trudniejsze niż się wydaje, ale jak go kochasz, to sobie poradzisz. Jeśli masz więcej pytań, to pisz: [email]
Jestescie pewni ze nie mozna studiowac w jezyku innym niz francuski? Wiadomo, ze calkowicie obcojezycznych studiow tam sie nie znajdzie, ale na filologii angielskiej czesc zajec jest po angielsku, wiec mozna dac sobie rade na studiach znajac jezyk francuski niedoskonale ^^.
Aby studiować we Francji nie trzeba znać języka doskonale...

Niemniej jednak np. na takiej filologii angielskiej, zwłaszcza na studiach Licence są zajęcia z tłumaczeń: theme, version (z francuskiego na angielski i odwrotnie). Bez świetnej znajomości francuskiego NIE DA się tych zajęć ot tak przeskoczyć. Można niemniej jednak próbować zmienić program i wybrać "lżejsze" przedmioty, nawet z językoznawstwa i nie mieć w obowiązku zaliczenia zajęć z tłumaczeń. Ale żeby to wszystko załatwić trzeba choć trochę znać język, żeby się dogadać ...

Ja w każdym razie polecam studia w innym kraju, jest masa formalności, jest sporo pracy, ale potem naprawdę to procentuje. Trzeba jednak mieć świadomość, że nie jest łatwo.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka