Cześć :) Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie, jak to jest z przyjmowaniem na uczelnie we Francji, a konkretniej co jest brane pod uwagę: wyniki matury, oceny z ostatniej klasy liceum, to i to, a może nic i wystarczy sam fakt zdania (bo i na takie info się natknęłam grzebiąc w internecie)? W moim konkretnym przypadku sytuacja jest taka, że maturę zdałam świetnie (kilka rozszerzeń powyżej 90%), ale oceny końcowe są beznadziejne (dwójki/trójki), co zawdzięczam masie godzin opuszczonych przez problemy zdrowotne. Na różnych stronach internetowych wypisują frazesy, że "do studiowania we Francji wystarczy przetłumaczona matura", ale potem jednak natykam się na jakieś wzmianki o konieczności dołączenia świadectwa ukończenia liceum i zaczynam się zastanawiać, czy w takim razie oceny też mają znaczenie? Miałabym wyjechać w przyszłym roku, ale martwi mnie ta kwestia, bo jeśli te oceny faktycznie miałyby decydować o moim (nie)przyjęciu, to chyba nie byłoby w ogóle sensu zawracania sobie głowy przygotowaniami do wyjazdu (notabene kosztownymi i czasochłonnymi). I to prawda, że można startować z dowolnymi przedmiotami na dowolne studia?
*oczywiście pomijam kwestię znajomości francuskiego i certyfikatu, bo to oczywista oczywistość