Kurs języka Francuskiego za granicą !!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |
hej bracia i siostry:) chcialabym sie Was doradzic. Konkretnie chodzi mi o kurs jezyka francuskiego we Francji, czy ktos moze uczestniczyl kiedys w takim kursie? ja mam zamiar wybrac sie na taki do Nicei we wakajce i wlasnie sie zastanawiam jak jest na takim kursie, jestem w 2 klasie liceum i chcialabym zdawac mature rozszerzona z francuskiego (francuskiego ucze sie juz. ok 4 lat) a potem wybrac sie na romanistyke i tak sie zastanawiam czy taki kurs to dobra inwestycja. Piszcie! Pozdrawiam :)
Cześć!
Polecam Ci kurs francuskiego w Szwajcarii, na uniwersytecie w Genewie: http://www.unige.ch/lettres/elcf/coursete/cours/serie.html. Według mnie bardzo efektywny, dobrze zorganizowany, z ciekawym programem kulturalnym i zróżnicowanym programem. Jeśli masz jakieś sczególne pytania, to chętnie Ci odpowiem.
Pozdrawiam,
Aga.
Hej, ja też wybieram się do Nicei w wakacje i chciałabym pójść na kurs francuskiego, jednak nie otrzymałam żadnych informacji. Ktoś mi polecił alliance, ale słyszałam od paru osób że to nie jest najlepsza szkoła. Jeśli znajdziesz jakieś info to daj znać proszę :)
Hej, to bardzo fajnie, ze jest wieksze zainteresowanie kursem i ze nie jestem sama ;-D jesli zdecydujesz sie na jakis kurs to moze moglybysmy sie wybrac na niego razem zawsze w kupie lepiej :D jesli chodzi o kursy to bylam pytac sie w biurze podrozy i tam mi powiedzieli, ze ok. marca powinny byc juz jakies oferty wakacyjnych kursow za granica o ile sie orientuje to travelek zawsze organizowal jakies kursy we Francji, czytalam oferty z ubieglego roku i ja bym chyba wybrala kurs standardowy na 3 tygodnie z zamieszkaniem u rodziny, zawsze ma sie wiecej kontaktow z francuzami! ;-D wiec ja na pewno wybiore jakas zorganizowana forme wyjazdu (tzn. przez biuro podrozy) z tego co wiem to najlepsze szkoly zanjduja sie w Nicei i w Paryzu, ja osoboscie jestem za Nicea plaza, slonce itp :D Jesli bede wiedziala cos wiecej na pewno dam Ci znac :) a Ty chcesz jechac do Nicei prywatnie czy rowniez przez biuro? Pozdrawiam :)
A co do kursu w Genewie, to myslisz ze dalabym sobie rade na uniwerku ;/ i czy ten kurs jest jakos organizowany przez biuro podrozy? czy organizacja nalezy tylko do mnie?
nie chodzi mi ta strona, ktora mi podalas;/ moglabys mi napisac jak wyglada ten kurs i jakie sa koszty? czy jest on organizowany w formie klasycznego kursy tzn. ze jade np. na 3 tygodnie mieszkam u rodziny lub w akademiku? Jesli on nie jest organizowany przez jakies biuro podrozy to nie wiem czy dalabym, sobie rade z organizacja czegos takiego ;/;/;/;/;/ dzieki za informacje i pozdrawiam :))
Ja chce jechac jako au pair, poniewaz zamierzam zostac we Francji juz na stale i po rku operkowania zaczac tam studia. Rodzine juz znalazlam i mam przyjechac do Nice na poczatku lipca. Musze zapytac sie ich o kursy? Moze oni jakies znaja, albo wysla mnie na jakis? Takze jak bedziemy mialy jakies informacje to sie podzielimy :) Skoro wybierasz sie do Nice na dluzej, to moglybysmy sie spotkac, ja tam bede na pewno
no to fajnie :-) wiec rozumiem, ze Ty masz juz mature za soba?
Niestety jeszcze nie, pisze dopiero w maju :) a ty za rok?
Tak, ja dopiero za rok dlatego chcialbym sie wybrac na ten kurs zeby jakos sie podszkolic przed maturka a potem mam w planach UAM albo UJ ale wiesz na razie to tylko dalekie plany, wszystko zalezy od matury ;/ jak znalazlas sobie rodzinke we Francji? moze ja tez bym sprobowala poszukac czegos na wlasna reke tylko nie wiem czy dalabym rade z organizacja tego wszystkiego ;/ a tak to idac do biura podrozy masz wszystko na gotowe (rodzine, szkole etc.) tylko wiadomo, ze biuro pobiera swoja prowizje i to nie mala ;/
Niestety biura pobieraja sporo kasy za posrednictwo, zreszta jadac z takiego biura podrozy jest sie troche "ograniczonym", chodzi mi o kontrole itp. Nie wiem, jak to dokladnie wyglada, to tylko moje zdanie :) Ja znalazłam rodzine przez internet na stronie http://www.aupair-world.net/
Zakladasz sobie tam konto i mozesz sie zglaszac do rodzin, badz one do ciebie. Masz duzy wybor, naprawde jest w czym wybierac :) Poszukalam wiele informacji na temat wyjazdow au pair z internetu, poniewaz to moj pierwszy raz i obawialam sie troche, jak to bedzie. Operki byly zadowolone, nie bylo zadnych problemow a zawsze mozna przeciez wrocic...
Udalo mi sie znalezc fajna rodzine, w miescie w ktorym chcialam mieszkac, oferuja korzystne warunki, takze jestem zadowolona i nie moge sie doczekac wyjazdu. Jak bedzie okaze sie na miejscu, nigy nie ma sie pewnosci na kogo sie trafi... ale coz czasami trzeba ryzykowac.
Jesli chodzi o organizacje to naprawde zaden problem. Jak juz znajdziesz sobie rodzine, wystarczy kupic bilet, ubezpieczenie ( czasami rodzina je wykupuje to zalezy) spakowac sie i tyle :) No i oczywiscie trzeba znac chociaz podstawy jezyka, ale w twoim wypadku to chyba nie problem :)
Na pewno poczytam, z tego co piszesz wydaje sie to ciekawe i z pewnoscia zgadzam sie z Toba, ze jadac z biura podrozy jest sie strasznie ograniczonym ;/ a mimo nauki jedzie sie rowniez do Francji w celach wypoczynkowych ;p ile mniej wiecej liczy sobie taka rodzinka za pobyt? W sumie biuro podrozy robi to samo (tzn, znajduje rodzinke, zapisuje na kurs, zalatwia przelot itp.) wiec moze rzeczywiscie warto zorganizowac sobie cos takiego na wlasna reke, duzo sie zaoszczedzi a rezultaty na pewno beda takie same :) tylko troche obawiam sie tego na jaka rodzinke mozna trafic ;/ Kiedy pytalam sie w biurze podrozy o koszty takiego kursu powiedzieli mi ok. 5-6 tys (wplaty oczywiscie trzeba dokonac w euro ;/ ) ale nie wiem czy uwzglednili w tej cenie np. bilet samolotowy
Taki wyjazd au pair polega na tym, ze mieszkasz u rodziny ( masz swoj pokoj, zazwyczaj swoja lazienke, a coraz czesciej rodziny wynajmuja osobne studia dla operek, takie kawalerki), masz zapewnione wyzywienie, oplacaja bilety miesieczne na komunikacje miejska oraz dostajesz kieszonkowe ( zazwyczaj około 300 euro na swoje wydatki) pracujesz od 25 - 35 godz/tygodniowo i masz wolne weekendy. Do twoich obowiazku nalezy opieka nad dziecmi, w ciagu roku glownie zaprowadzasz je do szkoly i siedzisz z nimi gdy odrabiaja lekcje. W wakacje jest gorzej, bo spedza sie z nimi wiecej czasu, ale mozna chodzic z nimi do kina, do parku, na jakies place zabaw, czy wesole miasteczka, a głownie na plaze :) Czesto rodziny pokrywaja kurs jezykowy, ale to juz indywidualna sprawa...
Hej. Kurs jest organizowany na wszystkich poziomach. Mnie pobadał się fakt, że zajęcia odbywały się na uniwersytecie, w ładnym XIX-sto wiecznym budynku- podczas wakacji są tam głównie uczestnicy kursu językowego. Oprócz zajęć ogólnych do południa masz do wyboru zajęcia typu: kreatywne pisanie, kurs piosenki francuskiej, analiza prasy, kurs wymowy, itd. W środy zajęcia kończą się w południe i organizowane są wycieczki fakultatywne (koszt 10CHF-40CHF)

Cena: 600CHF za 3-tygodnie, +/- 300CHF za zakwaterowanie (np. w rezydencji dla studentów, nie jestem pewna czy pobyt w rodzinie jest możliwy). Do zorganizowania masz kurs, zakwaterowanie i przelot. Nie jest to trudne, wszystko do zrobienia przez internet.

P.S Więcej dowiesz się ze strony. Nie wiem czemu Tobie nie działała. Może skopiuj link do wyszukiwarki (bez "." po html)...

P.S 2 Na jakikolwiek kurs nie pojedziesz, na pewno podszkolisz francuski i będziesz się świetnie bawiła. Powodzenia w znalezieniu właściwej szkoły:).
Mysle, ze w Twoim przypadku kiedy bedziesz juz po maturze to rewelacyjne rozwiazanie. Ja jednak chyba pozostane przy standardowym kursie, i nawet mysle, ze moi rodzice nie zgodzili by sie abym jechala do Francji na takich warunkach. Z pewnoscia po maturze udam sie na takie cos :) no wiec zycze Ci powodzenia! :)
Czy ktos moze jeszcze wybiera sie na kurs francuskiego za granice? Jesli bedziecie mieli jakies fajne oferty lub informacje dotyczace wlasnie takich kursow to piszcie! Pozdrawiam :)
Faktycznie w twoim przypadku taki wyjazd zorganizowany na kurs jest lepszym rozwiazaniem. Ja chce zostac tam juz na stale, takze ten kurs nie pomoglby mi w realizacji planu...

Zajrzyj sobie na te stronke http://www.french-in-cannes.com/fr/index.php to jest kurs w Cannes, slyszalam o nim wiele pozytywnych opini. O ile sie nie myle Almatur organizuje takie wakacyjne kursy jezykowe miedzynnymi do Francji
Wlasnie przegladam oferte z tego biura Almatur i wydaje mi sie dosyc ciekawa :)
Czy ktos moze wybiera sie na tego typu kurs? Pozdrawiam :)
cześć
ja definitywnie wybieram się na taki kurs latem, tutaj jest stronka z której można sobie wybrać:
www.applelanguages.com
I to niekoniecznie prawda, że przez biuro pośrednika płaci się drożej, bo sprawdziłam i porównałam kilka szkół z tym pośrednikiem i czasem nawet szkoła chciała więcej za kurs.
Jeszcze nie wybrałam miasta ale biorę pod uwagę okolice Paryża lub Riviere.
Hej,
Fajnie, ze jest jeszcze kolejna osoba zainteresowana takim kursem :) poczytalam troche sobie stronki, ktora mi podalas no i ja jestem chyba najbardziej za Nice lub Paryzem no i nocki u rodzinki (zawsze to wiecej mozna sie nauczyc mieszkajac z francuzami 24 h) Moze Ty bedziesz bardziej zorientowana nie wiesz czy w podanej cenie wliczony jest dojazd? bo z tego co sie orientowalam dojazd trzeba zorganizowac sobie na wlasna reke;/ no i te dziwne ceny za transfery z lotniska ;/ tzn nie pytalam sie o to dokladnie w biurze podrozy ale tak wnioskuje z ofert z PL biur, z jakiego dokladnie biura podrozy Ty bedziesz korzystala? Pozdrawiam :)
hej, ja będę korzystała właśnie z tej stronki przy zamawianiu kursu. Transport czyli Twój dojazd nigdy nie jest wliczony w cenę, bo każdy dojeżdża z innego miejsca na świecie. Może polskie agencje organizują również dojazd.
Cena podawana przez tą firmę obejmuje kurs i zakwaterowanie, transfer z lotniska jest bodajże tylko wtedy, gdy zdecydujesz się zostać u rodziny, a to kosztuje odpowiednio więcej. Dla mnie też ważnym kryterium jest to, jak tam dolecę.
Jeśli podasz mi gg to odezwę się do Ciebie z info.
Hej dziewczyny :)Ja w smie też bym z chęcią wybrała się na taki kurs. Zastanawiam się tylko czy Paryż czy Nicea ale chyba raczej Nicea. Fajna nawet ta ostatnia stronka:) Jak coś moje gadu to 1193107 :)
Hej,
Fajnie, zawsze "w kupie" lepiej :) moje gadu 721901 Odezwij sie, to moze wiecej pogadamy:) ta stronka jest bardzo fajna i sa ciekawe oferty, ale jakos slabo sie orientuje jak tam zamowic ten kurs i w ogole ;/ co innego jak wszytsko mam po polsku i nie ma zadnych nie jasnych spraw ;/ Ty rowniez chcesz zamieszkac u rodzinki? na ile tygodni sie wybierasz? Odezwij sie na gadu :)
hej 721901 tego numeru niestety nie mogłam znaleźć w kontaktach.
http://www.ciep.fr/qualitefle/docs/centres.pdf

na tej stronie znajdują się wszystkie organizacje które uczą j.francuskiego jako obcego, pozdrawiam.
Proponuje Ci przyjechac do Bordeaux na intensywny lub pol-intensywny kurs francuskiego w szkole FRENCH FACTORY Bordeaux.

FRENCH FACTORY Bordeaux jest Wyzsza Szkola Jezykowa.
Proponuje
- kursy jezyka francuskiego na wszystkich poziomach zaawansowania (intensywne i pol-intensywne),
- przygotowania do egzaminow panstwowych DELF, DALF i TCF,
- staze wakacyjne (od jednego do trzech miesiecy, z mozliwoscia pracy popoludniami),
- kursy konwersacyjne i sobotnie
- zajecia z jezyka francuskiego wyspecjalizowanego dla dyplomatow, restauratorow i ekonomistow.

Na czas zajec szkola zapewnia zakwaterowanie u francuskich rodzin, w hotelach lub kwaterach studenckich.

Ceny (atrakcyjne, porownujac z innymi osrodkami jezykowymi) i inne informacje znajdziesz na www.ffbordeaux.fr

Mam nadzieje, ze troche pomoglam.

Ania
Hej,
Sprawdziłam na stronie szkoły, miesiąc w Bordeaux z mieszkaniem u rodziny na opcji intensywnej kosztowałby 975 euro za całość, to połowa tego co oferuje inna szkoła, którą sprawdziłam. Jak to możliwe, że jest taka rozbieżność cenowa, czy Ty byłaś w tej szkole i dlaczego akurat tę polecasz?
Ja też chciałbym jechać w wakacje do Francji do jakiejś szkoły językowej. Tyle że jeszcze się francuskiego nigdy nie uczyłem. Czy to dobry pomysł tak zaczynać swoją edukację językową ? :) Gdzie lepiej pojechać do Nicei czy Paryża?
ja myślę, że Paryż lepiej bo to miasto, gdzie nie można się nudzić :) dużo atrakcji, zabytków ... i też właśnie się zastanawiam nad kursem w wakacje :) i wynalazłam ciekawy nawet!
http://google.ef.com/master/ils/destinations/fr/main.asp?code=PAR
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie