Do mieszkajacych we Fr- karta pracy bez pracy?

Temat przeniesiony do archwium.
Postanowilam zalozyc ten temat, na wniosek kilku osob :)

Mam maly problem i usuluje sie wywiedziec.
Czy istnieje mozliwosc otrzymania karty pracy (tzn zezwolenia na prace) bez posiadania pracy?
Mojej siostrze konczy sie niebawem pozwolenie o prace (mieszka kolo Marsylii) a obecnie jej nie ma i pobiera zasilek. Nie pieniadze sie dla niej licza, ale mozliwosc fajnyh kursow, na ktore sie zakwalifikowala (zaczna sie od stycznia) a ktore jej przepadna, jak nie bedzie miec pozwolenia o prace, bo wtedy nie moze byc jako bezrobotna zarejestrowana!

Prosze o porade, czy istnieje jakas szansa otrzymania zezwolenie na prace, faktycznie jej jeszcze nie majac (moja siostra szuka, ale niechetnie na nia patrza, bo by musieli za nia zaplacic kupe pieniedzy....) jest po studiach i naprawde ja ta polityka zalamuje, bo tymczasem Araby (nie to zeby byc rasista, ale to jawna dyskryminaja nas w stosunku do nich!) dostaje zezwolenie bez problemow nie pracujac...
czesc nie wiem dokladnie o co chodzi ale wydaje mi sie ze twoja siostra moze bez problemu podjac szkole i kursy bez pozwolenia o prace,nie wiem dokladnie jak to sie wiaze ze soba ale ja wlasnie szukam szkoly zeby dostac pozwolenie na jaki taki pobyt(choc my juz jestesmy w UEwiec nie potrzebujemy),i wtedy bez problemu moze szukac pracyjesli ma szkole powinni ja chetniej przyjac do jakiejkolwiek pracy...ja tak pracowalam..;
jako student mona pracowac 20 godzin tygodniowo tylko ale moze sie udac ze ktos za te kilka set euros o jakis juz pisalas zadeklaruje cie do pracy na stale i wtedy mozesz sie starac o pobyt bo tylko staly kontrakt do pracy moze ci dac jakby mozliwosc na staranie o pobyt tutaj tak mial kolega mial to szczescie od miesiaca ma stala prace itd
a co rozumiecie poprzez pojecie "stala praca"
ja jeszcze jestem na studiach, dorabiam sobie na boku... jestem na CDI, tyle ze w zwiazku z tym musze wyrabiac sobie tymczasowa karte pobytu... karta ta jest wazna na maksa przez rok i wiaze sie ze studiami... wniosek - jezeli nie jestemstudentem nie mam prawa do karty a tylko ta karta uprawnia nas o staranie sie o APT (autorisation provisoire de travail).

z innej strony... jezeli znajdzie sie CDI na caly etat, mozna zmienic statut ze studenta na pracownika, ktory jest potrzebny do uzyskania karty stalego rezydenta (tak to sie chyba nazywa, jesli nie to poprawcie)... problem jest tylko taki, ze po 1 ta praca musi byc w fachu ktorego sie uczymy, a po 2 firma musi oglosic nabor i jesli nie znajdzie sie zaden Francuz, mamy zielone swiatlo... rynek pracy ostatnio drgnal, ale i tak prefektury patrza na to niechetnie... wszystko zalezy tez oczywiscie od zawodu...
no i ostatnia przeszkoda... firma musi dokladnie umotywowac dlaczego akurat moje kompetencje sa jej potrzebne... w gruncie rzeczy jezeli ludzie sa ok to jest to dosc latwe... wystarczy napisac ze firma w Pl zaklada filie i potrzeba kogos paplajacego po Pl... wielu Francuzow z ta znajomoscia na szczescie dla nas nie ma... i na koncu... zmiana statutu na wniosek firmy wiaze sie z wydatkiem (slyszalem ze to cos okolo 1000 euro) tak wiec firmy maja nas czesto w nosie bo w sumie jak maja za nas bulic to wola wziasc autochtona... no chyba ze nasze cv jest rzeczywiscie nie do przebicia...

rzeczywistosc nie jest wiec kolorowa... mam nadzieje ze w maju otworza bo tak jak to juz pisalem gdzies wczesniej szlak mnie trafi jak znajde sobie dobra prace a pieczatkarze odmowia...

jesli sie gdzies pomylilem poprawcie ;-)

pozdr
Masz calkowita racje
Musza motywowac, dlaczego akurat polaka chca i musza udowodnic ze Polak akurat jest im niezbedny.....a jesli nie, to wystawic oferte w biurze pracy na ok.2tygodniach- jesli francuz sie nie stawi to wtedy moga zatudnic, a potem musza zaplacic bo to w koncu polak...
Wszystko opada :(
wlasnie mnie to spotkalo na poczatku tego roku - po 4 miesiacach oczekiwania na odpowiedz ministerstwo pracy wyslalo mi lettre recommandée oznajmiajac ze bezrobocie we francji jest bardzo duze, ze na moje miejsce jest mnostwo chetnych bezrobotnych francuzow i ze w takim wypadku nici z mojej karty. Jako ze chcialam zostac tutaj, zdecydowalam sie na zarejestrowanie dzialalnosci gospodarczej i dostalam od razu karte na 10 lat. To jest rozwiazanie ale niestety na poczatku trzeba miec oparcie w kims na czas znalezienia klientow (w moim wypadku sa to tlumaczenia).
Mam nadzieje, ze ta sytuacja z pozwoleniami na prace dla Polakow wkrotce sie poprawi.
Na razie zycze powodzenia tym ktorzy sie o to staraja.
ja z natury jestem kombinatorem... wiec sie zapytam... brak mi info jak to wyglada... zalozenie dzialalnosci itd... a jeslibym po prostu taka dzialalnosc otworzyl juz teraz... a potem po prostu ja zamknal... przed podjeciem pracy... jak wyglada sprawa oplat itd? nie sadze, zeby po zamkniaciu dzialalnosci taka karte odbierali?

pozdr
oj ja tez bylabym zainteresowana!
witam!
Chciałam zapytać co trzeba zrobić żeby założyć firmę we Francji (jestem Polką), jakie formalności trzeba załatwić, jakie kroki podjąć i wszystko z tym związane. Proszę też o podanie przydatnych stron rządowych. Ile to wszystko trwa itd.
Temat przeniesiony do archwium.