au pair-legalnie???

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:)
Niedługo wyjeżdżam do Paryża jako au pair. Nie robię tego przez żadną agencję i dlatego mam kilka pytań. Nie wiem też czy zdecyduję się na studia-podobno są one dosyć drogie. W związku z tym nie wiem czy będę mogła przebywać tam legalnie. Jak to jest z formalnościami? Czy ja będę miała jakieś prawa jako au pair? Czy szkoła językowa to to samo co studia i czy daje mi ona jakieś prawa? Czy ludzie do których pojadę będą musieli mnie gdzieś zarejestrować? Bardzo was proszę o jakąś odp.
jezeli nie jesdziesz przez agencje to nie dobrze, status studenta otrzymasz dopiero po zapisaniu sie na kurs jezyka, ltory kosztuje bardzo drogo, np ALLiance wersja dla au pairek, to ok 280 euro, sa inne tansze szkoly lub przy centrach socjalnych(te darmowe, o niezbyt wysokim poziomie)ale takie karty studenckiej ci nei dadz, a co z ubezpieczeniem, czy rdzina takowe pokryje??bo powinna
najlepiej napisz do mnie na prive bo jestem dosc dobrze zorientowana, sama szukam au pair na przyszly rok:)
Hej:)
A mogłabys podać mi kontakt do siebie?
Hej natalka 22:)Napisalaś,że szukasz au-pair na przyszły rok.Mogłabym się dowiedziec konkretnie od kiedy?I czy w ogóle jest to jeszcze aktualne?Pozdrawiam:)
Czesc,ja jestem au pair w Paryzu.Zeby byc tu legalnie oczywiscie musisz wykupic szkole,ok.320 euro,to daje Ci status studenta i tak potem masz kartepobytu i t o juz dla Ciebie wystarczajace To raczej rodzina powinna wykupic Ci ubespieczinie?Jesli masz mniej niz 26lat,wykup takie w Polsce przed wyjazdem.I to chyba wszystko co sie z tym wiaze.Niezapomnij wziac ze soba aktu urodzenia i ukonczenia szkoly np.sredniej,czy studiow.Oczywiscie przetlumaczonych juz na francuski...tak to wyglada..zycze powodzenia...
czesc ja bylam rok we Francji jako au pair; mialam status studenta itd, ale karty pobytu nie wyrobilam(za duzo biurokracji!!!!!) i jakos nic sie nie wydazyło. Choć duzo zalezy od rodziny do której trafisz bo zostaje problem lekarza -gdy nie masz karty pobytu nie masz tez karty, ktora pozwala ci na wizytu u lekarza(karta vital)- ja np chodzilam na karte pracodawców, ale to wyjatek. Zreszta jak chcesz zanam biuro we francji, które moze znależć Ci rodzinkę-nie trzeba za to płacić!!!jesli chcesz napisz mi swój adres mailowy-odpisze. ja wlasnie z tego biura korzystałam -najczesciej wszystkie firmy w Polsce, które zalatwiaja tą pracę współpracują z biurami we Francji, omijając Polskiego pośrednika oszczędzasz ponad 800zł. Polecam to jednak dla osób juz mówiących po francusku-wszystkie formalności załatwia się po francusku, a w razie jakiś problemów z rodziną(jak będziesz już na miejscu-a czasem to się zdarza) można zatelefonować tylko do agencji francuskiej(jak wyjezdża sie z biurem z Polski to do nich możeszs zadzwonić...). W tej agenji z której ja wyjeżdżałam mówią też po niemiecku i angielsku wiec problem sie umniejsza> Pozdrawiam
czesc erta !Mozesz mi podac swoj adres bo chcialabym sie Ciebie zapytac cos wiecej o ubezpieczenie ?
czesc,moj [email]
hej! nic sie nie martw ja jestem au pair w St Tropez! tez nie wyjezdzalam przez zadna agencje, sama znalazlam prace na necie. Jestem tu nielegalnie juz 3 miesiace i jakos zyje, zreszta kogo obchodzi to ze jakas fille au pair jest na czarno. Moja kolezanka tez jest na czarno i ciagle przekracza celnikow w Genevie i tez nikt sie nie zainteresowal jej pobytem czy jest legalny czy nie! wiec bez obaw. Inna sprawa jesli chcesz podjac nauke, to oczywiste ze musisz sie zadeklarowac, chociaz tez nie polecam bo w tych szkolach nic specjalnego nie ucza a tylko kasa ciagna. Jak masz checi to sie nauczysz sama z pomoca slownikow i odpowiednich ksiazek :-) a i z pewnoscia pomoglby Ci w nauce Twoj pracodawca, jesli bys poprosila! wiem to z wlasnego doswiadczenia !!! pozdrawiam !!!
Tze jestem fille au pair na czarno, ponad rak juz sie tak tulam, jestem w Lille.....Ale troche zaczyna mi juz to przeszkadzac....chyba znalezienie rodzinki przez agencje jest ciekawszym rozmwiazaniem....pozdrawiam wszytki filles au pair....
Hajka, mogłabyś mi podać adres tej agencji? Jestem bardzo zainteresowana pracą we Francji w okresie wakacyjnym jako au pair ale korzystanie z polskich agencji i opłaty , które w związku z tym muszę ponieść z lekka mnie przezrażają, a znalezienie rodziny przez internet nie jest ogólnie trudne, ale wiąże się z ryzykiem, że w momecie gdy coś jest nie tak od razu powrót do kraju i brak możliwości na jaką kolwiek zmianę rodziny! Była bym bardzo wdzieczna za to i za udzielenie paru inf o pracy wtej dziedzinie- jestem jeszcze nowicjuszką!!! pozdrawiam :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa