Hello,
No wlasnie wiecie co, rzecz w tym ze prawo sie zmienia bardzo szybko i teraz karte pobytu moga wydawac na podstawie propozycji pracy.
Oto taki maly fragmencik (odnosnie dokumentow ktore trzeba zlozyc gdy chcemy miec karte pobytu):
"Pièces à fournir:
Les documents requis varient en fonction de la catégorie à laquelle appartient le demandeur.
Doivent être notamment présentés :
-le document qui a permis l'entrée en France (passeport ou carte d'identité valable),
-3 photographies d'identité,
-pour les travailleurs salariés, une proposition d'embauche établie par l'employeur précisant les caractéristiques, la durée et la rémunération de l'emploi proposé. La carte de séjour ne sera délivrée que si une autorisation de travail est au préalable accordée,
-pour les travailleurs non salariés, tout document prouvant l'exercice de leur activité"
Dlatego nie wiem jak to sie dzieje (moze ja mam po prostu jakies nienormalne szczescie? ;)) ze u mnie wszystkim pracodawca sie zajmuje (dzis jeszcze z nim rozmawialam, w zwiazku z moim przeniesieniem do innego miasta-tez w Siemensie, no i pod koniec czerwca zalatwianie wszystkich formalnosci) Skoro francuski pracodawca mowi, ze nie bedzie zadnych problemow z zalatwieniem papierow, to ja mu wierze i sie bardzo ciesze. Nie chce sie klowic, kto ma racje i dlaczego. Ja mam swoje doswiadczenia, jak narazie pozytywne i wiem ze z czasem bedzie jeszcze latwiej w znalezieniu pracy. I nie chodzi mi o jakies studiowanie, bo naprawde, w moim przypadku to nie ma nic do rzeczy, ja wolalam podpisac convention de stage i nie uzerac sie ze zmianami statusu (nowa karta, pozwolenia itp) bo to tez kosztuje.
pozdrawiam (sory za tego "psa ogrodnika", troche sie wkurzylam, ze mi nie wierzycie ze jest duzo latwiej niz kiedys, ale teraz stwierdzilam , ze mi jest wszystko jedno, czy ktos tu przyjedzie, czy tez nie.