Wyjazd do Francji???

Temat przeniesiony do archwium.
31-36 z 36
| następna
wiem ze za nocke i weekendy zarabia sie duzo wiecej
za nadgodziny tez mozna wiecej zarobic,
nie martw sie, bedziesz mial to w kontrakcie, jesli to legalna praca
wiem ze od jakiejs liczby godzin nadgodzin placa 25% i wiecej, ale nie wiem jak to wyglada dokladnie i czy w kazdym zawodzie jest tak samo...
melex
a podatek zaplacisz tutaj i tylko tutaj, placi sie go raz na rok,
im wiecej zarabiasz tym wiecej zaplacisz podatku

ale jesli masz na utrzymaniu niepracujaca zone, dzieci, to one licza sie w twoim rozliczneiu podatkowym i tego podatku zaplacisz mneij
no ale to zobaczysz juz na miejscu, znajomi z budowy ci doradza, co bedziesz mogl sobie odpisac od podatku, (moze np. podroz do polski raz na jakis czas, ???????-fajnie by bylo...:) ale watpie...)
ja podatku na razie nie place, wiec za bardzo nie interesowalam sie jeszcze mozliwymi ulgami ( wiem ze np. jak bede miala opiekunke do dzieci czy sprzataczke, to moge duza czesc ich wynagrodzenia odliczyc sobie od podatku...)
Hello,
No wlasnie wiecie co, rzecz w tym ze prawo sie zmienia bardzo szybko i teraz karte pobytu moga wydawac na podstawie propozycji pracy.
Oto taki maly fragmencik (odnosnie dokumentow ktore trzeba zlozyc gdy chcemy miec karte pobytu):

"Pièces à fournir:
Les documents requis varient en fonction de la catégorie à laquelle appartient le demandeur.
Doivent être notamment présentés :

-le document qui a permis l'entrée en France (passeport ou carte d'identité valable),

-3 photographies d'identité,

-pour les travailleurs salariés, une proposition d'embauche établie par l'employeur précisant les caractéristiques, la durée et la rémunération de l'emploi proposé. La carte de séjour ne sera délivrée que si une autorisation de travail est au préalable accordée,

-pour les travailleurs non salariés, tout document prouvant l'exercice de leur activité"

Dlatego nie wiem jak to sie dzieje (moze ja mam po prostu jakies nienormalne szczescie? ;)) ze u mnie wszystkim pracodawca sie zajmuje (dzis jeszcze z nim rozmawialam, w zwiazku z moim przeniesieniem do innego miasta-tez w Siemensie, no i pod koniec czerwca zalatwianie wszystkich formalnosci) Skoro francuski pracodawca mowi, ze nie bedzie zadnych problemow z zalatwieniem papierow, to ja mu wierze i sie bardzo ciesze. Nie chce sie klowic, kto ma racje i dlaczego. Ja mam swoje doswiadczenia, jak narazie pozytywne i wiem ze z czasem bedzie jeszcze latwiej w znalezieniu pracy. I nie chodzi mi o jakies studiowanie, bo naprawde, w moim przypadku to nie ma nic do rzeczy, ja wolalam podpisac convention de stage i nie uzerac sie ze zmianami statusu (nowa karta, pozwolenia itp) bo to tez kosztuje.
pozdrawiam (sory za tego "psa ogrodnika", troche sie wkurzylam, ze mi nie wierzycie ze jest duzo latwiej niz kiedys, ale teraz stwierdzilam , ze mi jest wszystko jedno, czy ktos tu przyjedzie, czy tez nie.
Pytanie do Marie ANN. Witaj, prawdopodobnie przez następny rok będę mieszkać we Francji - niestety nie wiem na co się przygotować. Jedziemy cała rodziną z mały dzieckiem i będziemy pewnie mieszkać w jakiejś Francuskiej miejscowości niedaleko od granicy francuskiej. Czy możesz mi napisać jak znaleść pracę, żłobek ew. opiekunkę dla dziecka. Czy trudno jest tam się zadomowić? Czy podstawowa znajomość francuskiego wystarcza w codziennym życiu?
Taaa... normalnie wykrakane, lol, albo nie-lol:( Musze sie z wami podzielic smutna nowina, ze nie wysylaja mnie juz do tego drugiego Siemensa, bo sobie znalezli osobe, ktora juz na tym stanowisku pracowala i po prostu mnie, ze tak powiem "wygryzla". (Tylko nie mowcie "a nie mowilem", bo tego nie znosze:) )
Coz tam, szkoda troche, ale za to mi przedluzyli staz w Tlse o kolejne 2 miesiace-przynajmniej tyle, a pozniej zobacze co dalej. Jak narazie 6-go lipca przyjezdza do mnie mama na cale 2 miechy, juz sie z nia nie widzialam 11 misiecy.

Ale tak z jeszcze innych nowin, to naprawde warto sie kontaktowac z agencjami pracy we Francji-maja duzo ofert i dzwonia do was. A teraz jak juz polacy nie potrzebuja kart pobytu, to wystarczy po prostu znalezc sobie pracodawce (co bede musiala zrobic we wrzesniu:/ ) i wtedy nie robia zaddnych problemow. Bylam ostatnio na prefekturze, bo po tym wszystkim juz sama zwatpilam i sie wystraszylam i babka powiedziala ze tutaj nikt nie bedzie nic sprawdzal, ze trzeba sie zglosic z kontraktem pracy albo obietnica zatrudnienia i daja wszystkie papiery i razem z tym karte pobytu (ktorej nie potzrebujemy, ale wedlug starych procedur sie ja jeszcze wydaje) i ze nie juz ma zadnych "récipissé".

Mam nadzieje ze po tym wszystkim jakos cos wykombinuje, bo faktycznie wyszlo ze sie wymadrzalam a w koncu zostalam z niczym:/ nie-lol.
pozdro
hej dziewczyny pozdrawiam cale forum w tym temacie spojrzcie na stronke konsulatu polskiego w paryzu a dowiecie sie wszystkiego na temat pracy we francji oczywiscie legalnej 69 zawodow do wyboru bez zadnych komplikacji papierkowych pozdrawiam marius 84
Temat przeniesiony do archwium.
31-36 z 36
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa