PACS - jak to w końcu jest???

Temat przeniesiony do archwium.
Błagam, niech mnie ktoś mądry oświeci - czy zawarcie PACSu daje prawo do ubiegania się o kartę pobytu z prawem do pracy? Bo bardzo sprzeczne informacje na ten temat wyczytuje na różnych forach - jedni pisza że tak, że nie było problemu inni że na prefekturze odsyłają z kwitkiem. Czy ktoś cos na ten temat wie? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Uczono mnie, że PACS takowe prawo daje. Ale jak jest w praktyce, nie wiem.
tak jestem pewna ,ze PACS z obywatelem Francji daje ci karte z prawem do pracy wiec nie czytaj juz forumowiczow tylko biegnij zalatwiac papiery bo oczekiwanie na taka karte moze byc dluuugie (srednio miedzy 2-6 miesiecy) powodzenia :):):)
Dzieki:) Więc trzymam się tego co napisałyście i już na żadne fora nie wchodzę bo znowu zwątpię:)
Tutaj masz nawet informacje o tym:
http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2209.xhtml

W dziale: Autres bénéficiaires
"la personne ne vivant pas en état de polygamie, qui n'entre pas dans les catégories ci-dessus ou celles du regroupement familial, mais qui dispose en France de forts liens personnels et familiaux (y compris dans le cadre d'un partenariat civil de solidarité (PACS))"

I wszystko zalezy pewnie od indywidualnej sprawy, czy ma sie udokumentowane mieszkanie z obywatelem, etc. Pytac sie trzeba u zrodla, a nie na forum - bo kazdy ma inne doswiadczenia i czlowiek sie moze zupelnie w tym zagubic. Powodzenia i zycze cierpliwosci i wytrwalosci w zalatwianiu!
No waśnie, z tym źródłem to jest ponoć tak, że każdy urzędas interpertuje te przepisy na swój sposób. Więc wole się przygotować przed rozpoczęciem walki:)Dziekuję za linka.
No tak to wlasnie wyglada niestety ;) bo oni czesto sie nie znaja.

Wiec: drukujesz wszystkie mozliwe ustawy i zakreslasz, pokazujesz im i ... czekasz na decyzje. Jesli niepomyslna, piszesz odwolania, do skutku :) Jak bedziesz wytrwala, to sie moze udac! Powodzenia
hej wszystkim! czy ktos moze mnie poinformowac jak to z tym pacs'em jest na przyklad w przypadku decyzji o rozstaniu? Czy to bedzie traktowane jako rozwod? Bo jesli po kilku latach okarze sie, ze jednak do siebie nie pasujemy......i chcialabym wziac slub koscielny w Polsce z kims innym ( miejmy nadzieje ze tak sie nie stanie ).....Oczywiscie nie mam sie zamiaru od razu rozstawac, ale tak na wszelki wypadek wole sie dowiedziec.Jesli ktos bylby w stanie udzielic mi odpowiedzi bede baaaaaaaaaaaardzo wdzieczna.pozdrawiam
rozstanie nie jest traktowane jako rozwod, podpisuje sie tylko potrzebne do tego celu papiery i to wszystko.spokojnie mozna zawrzec slub cywilny czy koscielny z kims innym :)
wielkie dzieki za odpowiedz :) troche sie obawialam:)pozdrowionka
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie